Auttaako hunaja haavanhoidossa? Mitä ikäihmisen pitäisi ottaa huomioon haavan saatuaan? Suomen haavanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja, sairaanhoitaja Heidi Castrén vastaa.

 1. Milloin haavaa on syytä lähteä näyttämään terveyskeskukseen?
  Kun kyseessä on syvä, ompelua vaativa haava. Ammattilaisen apua vaativat myös erittäin likainen tai tulehtunut haava sekä haava, johon liittyy tunnon puuttumista tai toimintahäiriö. Ammattilaisen luo on lähdettävä myös silloin, jos haava ei osoita paranemisen merkkejä asianmukaisesta kotihoidosta huolimatta.
  Lasten kaikki palovammat vaativat sairaalahoitoa. Aikuisenkin on syytä mennä hoitoon, jos palanut alue on suurempi kuin viisi prosenttia ihosta.

 2. Miten haava puhdistetaan kotioloissa?
  Kaikki haavat puhdistetaan silloin kun ne syntyvät ja aina sidosvaihdon yhteydessä. Haava puhdistetaan suihkuttamalla kevyellä paineella lämpimällä vedellä 2–5 minuuttia. Suihkuttamisen jälkeen voi käyttää antiseptistä pesunestettä parilla ensimmäisellä pesukerralla.
  Mielenkiintoista: Uusi löytö – tuoksu parantaa haavat

 3. Joskus keittiöveitsestä tulee sormeen haava, joka ei tunnu millään umpeutuvan, varsinkin jos käsiä pesee. Mikä neuvoksi?
  Haavan reunat tulee lähentää toisiinsa mahdollisimman hyvin heti haavan puhdistuksen jälkeen esimerkiksi perhosteipillä. Päälle pannaan ilmava suojasidos. Haavaa pidetään kuivana 3–4 vuorokautta, ja lisäksi vältetään liikkeitä, joissa haava voi aueta. Haava, joka jatkuvasti altistuu esimerkiksi hankaukselle tai kudosvenytykselle, paranee hitaasti.
  Haavaa puhdistetaan ja huuhdellaan vain sidostenvaihdon yhteydessä. Jos haava ei näillä keinoin parane, on mietittävä, onko haavassa vaikka lasinsiru tai jotain vierasmateriaalia, joka ylläpitää haavaa.

 4. Mitä ikäihmisen tulisi ottaa huomioon haavan saatuaan?
  Haavaa tulee hoitaa tehokkaasti heti alusta pitäen. Jos se ei osoita paranemisen merkkejä kahdessa viikossa, on mentävä haavahoitajalle tai haavoihin erikoistuneelle lääkärille.
  Mitä kauemmin haava on avoinna, sitä huonompi sen paranemisen ennuste on, varsinkin ikäihmisillä. Jos haava ei parane parissa viikossa, pitää tutkia muun muassa verenkierto haava-alueella ja mahdolliset taustalla olevat sairaudet, jotka hidastavat paranemista.

 5. Onko hunajasta tai muista luonnontuotteista hyötyä haavan hoidossa?
  Hunajan tehosta on lääketieteellistä näyttöä. Se muun muassa tappaa bakteereita, vähentää kudosturvotusta ja poistaa tehokkaasti haavaeritettä. Haavan hoidossa on käytettävä lääkkeellistä hunajaa, koska ruokakaupassa myytävä hunaja allergisoi herkästi siitepölynsä takia.
  Myös pihkan tehosta haavan hoidossa on lääketieteellistä näyttöä. Aloe veraakin käytetään, mutta siitä puuttuu vahva tieteellinen näyttö.

  Lue lisää: 6 syytä nauttia hunajaa – laihduttaa ja tappaa bakteereja

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti

Kiistely on taitolaji, jossa voi kehittyä. Syyllistä tai voittajaa on turha etsiä, mutta jos pelaat korttisi hyvin, kumpikin osapuoli hyötyy.

Erimielisyydet kuuluvat kaikkiin ihmissuhteisiin. Aina niiden käsittely ei aiheuta riitaa, mutta jos asia on itselle hyvin tärkeä, kuohahdusta on vaikea välttää.

Tapamme riidellä juontaa usein juurensa lapsuuskodissa omaksuttuihin malleihin, oli sitten mököttäjä tai möykkääjä.

Näin riitelet rakentavasti:

1. Kuuntele

Yleisin virhe riitelyssä on se, että kumpikin jankkaa omaa näkökantaansa toista kuuntelematta. Erityisen ärsyttävää on yleistäminen: ”Sinä olet aina myöhässä”  tai ”Sinä et koskaan siivoa jälkiäsi”.

Tyhmintä on kaivaa esiin kaikki entiset riidanaiheet: appiukon letkautukset, liian kalliit hifi-laitteet tai vuosien takainen törttöily etelänlomalla.

2. Pysy asiassa

Kuohuksissa tulemme helposti sanoneeksi asioita, joita emme tarkoita. Valitettavasti ne eivät katoa huonon tuulen mukana. Henkilökohtaiset loukkaukset  iskostuvat mieleen paljon pysyvämmin kuin kehut ja kannustukset.

3. Ole rehellinen

Vältä passiivisuutta, ylimielisyyttä, yksityiskohtiin takertumista ja ylitunteellisuutta.

4. Pidä vuoropuhelu käynnissä

Pitkät jaaritukset eivät toimi ainakaan silloin, jos yrittää perustella miksi toinen on väärässä. Kuohuksissaan oleva ihminen ei välitä faktoista. Tärkeämpää on pyrkiä luomaan tunne, että hän on turvassa, vaikka tilanne on hankala.

5. Väistä

Joskus kiukkua herättävä kommentti kannattaa pyyhkäistä mielestä ajattelemalla, että tuolla toisella ei ollut paras päivä. Huono nukkuminen ja muut arjen taakat madaltavat ärsyyntymisen kynnystä entisestään.

Jos koet tilanteen tavalla tai toisella uhkaavaksi, lähde pois. Asiaan kannattaa palata vasta sitten, kun kumpikin on rauhoittunut.

6. Pyydä anteeksi

Sopu syntyy helpommin, kun molemmat myöntävät osuutensa riitaan. Pyydä viipymättä anteeksi, jos osa iskuista on osunut vyön alle. Ripaus myötätuntoa saa ihmeitä aikaan.

Lähteet: Väestöliitto, Helena Åhman ja Harri Gustafsberg: Tilannetaju