Auttaako hunaja haavanhoidossa? Mitä ikäihmisen pitäisi ottaa huomioon haavan saatuaan? Suomen haavanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja, sairaanhoitaja Heidi Castrén vastaa.

 1. Milloin haavaa on syytä lähteä näyttämään terveyskeskukseen?
  Kun kyseessä on syvä, ompelua vaativa haava. Ammattilaisen apua vaativat myös erittäin likainen tai tulehtunut haava sekä haava, johon liittyy tunnon puuttumista tai toimintahäiriö. Ammattilaisen luo on lähdettävä myös silloin, jos haava ei osoita paranemisen merkkejä asianmukaisesta kotihoidosta huolimatta.
  Lasten kaikki palovammat vaativat sairaalahoitoa. Aikuisenkin on syytä mennä hoitoon, jos palanut alue on suurempi kuin viisi prosenttia ihosta.

 2. Miten haava puhdistetaan kotioloissa?
  Kaikki haavat puhdistetaan silloin kun ne syntyvät ja aina sidosvaihdon yhteydessä. Haava puhdistetaan suihkuttamalla kevyellä paineella lämpimällä vedellä 2–5 minuuttia. Suihkuttamisen jälkeen voi käyttää antiseptistä pesunestettä parilla ensimmäisellä pesukerralla.
  Mielenkiintoista: Uusi löytö – tuoksu parantaa haavat

 3. Joskus keittiöveitsestä tulee sormeen haava, joka ei tunnu millään umpeutuvan, varsinkin jos käsiä pesee. Mikä neuvoksi?
  Haavan reunat tulee lähentää toisiinsa mahdollisimman hyvin heti haavan puhdistuksen jälkeen esimerkiksi perhosteipillä. Päälle pannaan ilmava suojasidos. Haavaa pidetään kuivana 3–4 vuorokautta, ja lisäksi vältetään liikkeitä, joissa haava voi aueta. Haava, joka jatkuvasti altistuu esimerkiksi hankaukselle tai kudosvenytykselle, paranee hitaasti.
  Haavaa puhdistetaan ja huuhdellaan vain sidostenvaihdon yhteydessä. Jos haava ei näillä keinoin parane, on mietittävä, onko haavassa vaikka lasinsiru tai jotain vierasmateriaalia, joka ylläpitää haavaa.

 4. Mitä ikäihmisen tulisi ottaa huomioon haavan saatuaan?
  Haavaa tulee hoitaa tehokkaasti heti alusta pitäen. Jos se ei osoita paranemisen merkkejä kahdessa viikossa, on mentävä haavahoitajalle tai haavoihin erikoistuneelle lääkärille.
  Mitä kauemmin haava on avoinna, sitä huonompi sen paranemisen ennuste on, varsinkin ikäihmisillä. Jos haava ei parane parissa viikossa, pitää tutkia muun muassa verenkierto haava-alueella ja mahdolliset taustalla olevat sairaudet, jotka hidastavat paranemista.

 5. Onko hunajasta tai muista luonnontuotteista hyötyä haavan hoidossa?
  Hunajan tehosta on lääketieteellistä näyttöä. Se muun muassa tappaa bakteereita, vähentää kudosturvotusta ja poistaa tehokkaasti haavaeritettä. Haavan hoidossa on käytettävä lääkkeellistä hunajaa, koska ruokakaupassa myytävä hunaja allergisoi herkästi siitepölynsä takia.
  Myös pihkan tehosta haavan hoidossa on lääketieteellistä näyttöä. Aloe veraakin käytetään, mutta siitä puuttuu vahva tieteellinen näyttö.

  Lue lisää: 6 syytä nauttia hunajaa – laihduttaa ja tappaa bakteereja

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla