Jos hampaat jäivät lapsena suoristamatta, eläkeiässä saat uuden mahdollisuuden korjauttaa purukalusto. Hinta saattaa yllättää.

Nykyisten yli viisikymppisten hampaita ei lapsuudessa oiottu niin aktiivisesti kuin nykyisin. Hampailla on myös taipumus  ”vaeltaa” iän myötä, jolloin virheasennot korostuvat: törröttävät hampaat työntyvät entistä näkyvämmin esiin.

Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä saada hampaansa riviin. Jopa muutamassa kuukaudessa, ellei vaikeita virheasentoja ole. Jos tavoitteena on vain kauniimpi hymy, hampaat voi saada suoriksi yhtä hyvin puolessa vuodessa kuin kahdessakin.

– Vuosia kestävä hoito voi olla hyttysen ampumista tykillä, kuvailee pitkään oikaisuhoitoja tehnyt hammaslääkäri Kaj Karlsson.

Hän on ottanut lyhyet oikaisuhoidot käyttöön ja kouluttautunut alaan Suomessa ensimmäisten joukossa.

Lue myös: Välty monilta vaivoilta: Osaatko hoitaa hampaasi oikein?

Harvojen luksusta

Oikomishoitoja eläkeikäisille tarjoavat lähinnä yksityiset hammasklinikat, mikä tekee palvelusta harvojen luksustuotteen. Esteettinen hammashoito on aina yksityistä, joten sitä ei tueta verovaroin.

Esimerkkihinnat oikomishoidoista hipovat pilviä. Esimerkiksi perinteistä oikomishoitoa muistuttava, lyhyempikestoinen hoitoprosessi, jossa röntgenkuvauksen ja kipsimuottien tekemisen jälkeen hampaisiin asennetaan kiinnikkeet ja kuukauden välein vaihdettavat metallilangat suoristusta varten, voi maksaa jopa 4 000 euroa. Hoito kestää neljästä kahdeksaan kuukautta.

Erityisen irrotettavan kojeen, jonka jouset ohjaavat hampaiden siirtymistä, saa leualleen virheasentoja korjaamaan 2300 eurolla. Kojetta pidetään suussa vähintään 16 tuntia vuorokaudessa 8–16 viikkoa.

Kojetta pidetään suussa vähintään 16 tuntia vuorokaudessa 8–16 viikkoa.

Uusimmassa innovaatiossa hampaita siirretään vaiheittain irrotettavilla muovikalvoilla.  Tulos suunnitellaan etukäteen tietokoneohjelmalla ja mittatilaustyönä tehtävät kalvot vaihdetaan parin viikon välein. Menetelmä on mukava ja huomaamaton, mutta hitaampi ja kalliimpi ja saattaa maksaa jopa 5 000 euroa.

Mielenkiintoista! Oululainen eläkeläinen hoidattaa hampaansa Intiassa: "Täällä operaatio maksaa 63 euroa, Suomessa 700"

Lääkärit kouluttautuvat ulkomailla

Lyhyet esteettiset oikaisuhoidot yleistyvät Suomessa hitaasti. Hoitoa tarjoavat harvat asiaan perehtyneet yleishammaslääkärit, jotka ovat yleensä kouluttautuneet ulkomailla. Muihin menetelmiin perehtyneitä on huomattavasti vähemmän.

Karlsson korostaa, että oikomishoito vaatii aina perehtyneisyyttä ja tarkkaa hoidon suunnittelua. Yläikärajaa oikaisuhoidoille ei ole.

– Itselläni iäkkäin potilas on ollut 76-vuotias.

Hoidon pituus ei riipu potilaan iästä, vaan hoidon tavoitteesta. Jos se on pelkästään esteettinen, riittää etuhammasalueen näkyvien hampaiden oikaisu. Usein riittää pelkkä hampaan kallistaminen, mikä on nopeampaa. Aikaa kuluu enemmän, jos juurta joudutaan siirtämään kokonaan.

Tärkeää tuloksen pysyvyyden kannalta on retentio eli se, että hampaat saadaan pysymään paikoillaan hoidon jälkeen joko hampaiden taakse asennettavalla metallilangalla tai irtokojeella. Hampailla on nimittäin taipumus ”vaeltaa” takaisin vanhoille paikoilleen. Hoitotuloksen pysyvyyttä onkin seurattava vuosittaisilla hammaslääkärin kontrollikäynneillä.  

Suosittelemme: Suomalaiskeksintö: Näin hampaat pysyisivät suussa pidempään

Kysely

Haluatko suoremmat hampaat?

Kyllä
Kyllä
72.7%
En
En
27.2%
Ääniä yhteensä: 11

Ärtyvän suolen oireyhtymä on ilkeä kiusa: asiantuntija neuvoo: röyhtäise ja pöräytä, jos siltä tuntuu!

Vatsakivut, turvotus ja ilmavaivat viittaavat ärtyneen suoleen oireyhtymään.

Oiretuntemustesi taustalla saattaa olla vähäkuituinen ja vähän nestettä sisältävä ruokavalio. Silloin suolesi sisällöstä tulee kovempaa ja uloste etenee suolessa huonommin.

Suoliston epätasapainoon joutunut bakteerikantakin voi johtaa ärtyvän suolen oireyhtymään. Bakteeritasapaino heittelehtii tavallisesti anti­bioottikuurin tai turistiripulin seurauksena.

Vältä näitä

 • Ilmavaivoja lisääviä ruoka-aineita, joita ovat muun muassa sipuli, kaalit, lanttu, nauris, maissi, sienet, pavut, linssit ja herneet, tuore ruisleipä, hiivalla kohotetut leivonnaiset, hiilihappoiset juomat ja makeutusaineina käytetyt ksylitoli, sorbitoli sekä maltitoli.
 • Tulisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia.
  Käristettyjä ja rasvaisia ruokia.
 • Runsaita määriä raakoja vihanneksia ja muita raakakasviksia – kokeile sen sijaan hienoksi raastettuja ja kypsennettyjä kasviksia.
 • Runsaasti laktoosia sisältäviä maitotuotteita: valitse hylaa tai laktoosittomia elintarvikkeita.
 • Alkoholia, tupakkaa, runsasta kahvin juontia, suuria ruoka-annoksia, hotkimista ja jatkuvaa stressiä.

Suosi näitä

 • Pieniä ateriakokoja ja säännöllistä ruokarytmiä.
 • Rauhallista ateriointia ja huolellista ruuan pureskelua.
 • Asteittaista kuidun lisäämistä esimerkiksi lesein tai pellavansiemenin.
 • Kiivihedelmää: se helpottaa ummetusta eikä lisää turvottelua.
 • Riittävää veden juontia: lisälasi tai pari päivässä riittää.
 • Haaleita juomia kuumien tai jääkylmien sijaan.
 • Kauraa sisältäviä elintarvikkeita.
 • Maitohappobakteereita sisältäviä elintarvikkeita eli probioottisia valmisteita. Näitä ovat Lactobacillus GG, Asidofilus tai usean pro­biootin yhdistelmät.
 • Tarvittaessa apteekin reseptittömiä lääkevalmisteita helpottamaan ulostusta. Tällaisia ovat muun muassa niin sanotut bulkkilaksatiivit ja makrogolia sisältävät tuotteet.

Milloin lääkäriin?

Silloin, jos ruokaremontti ja elintapamuutokset eivät tepsi, oireet hankaloittavat jatkuvasti elämää, uni ja liikkuminen häiriintyvät ja ummetus sekä ripuli rasittavat.

Jos vatsavaivojen lisäksi ilmenee laihtumista ja kuumeilua tai ulosteen mukana tulee verta, älä odottele, vaan varaa aika lääkärille.
Lääkäri kyselee suolen toiminnasta, turvotuksesta ja syömisistäsi – kirjaa niistä pääkohdat paperille ja ota muistilappu mukaan vastaanotolle.

Ärtyvään suoleen ei ole parantavia reseptilääkkeitä, mutta lääkäri voi harkintansa mukaan määrätä sinulle esimerkiksi uudenlaista lääkevalmistetta, jos oireesi painottuvat ummetukseen. Yksi vaihtoehto on kipukynnystä nostavat vanhan polven mielialalääkkeet pienin annoksin.

Usein lääkäri myös otattaa laboratoriokokeet kelia­kian, laktoosi-intoleranssin ja kilpirauhasen vajaatoiminnan varalta, sillä ärtyvän suolen oireet sekoittuvat joskus näihin sairauksiin.

Ravitsemusterapeutti auttaa sinua koostamaan vatsa­ystävällisen ja monipuolisen ruokavalion.


Asiantuntijoina gastroenterologian erikoislääkäri Perttu Arkkila HYKSistä ja laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Aava Gastrolääkäreistä.

Vierailija

Turvottaako vatsaa vai vaivaako ripuli? Näin hoidat ärtynyttä suolta

Onko totta että turistiripuli tulee herkemmin sellasilla matkaajille joilla on ärtyvän suolen oireyhtymä? Jos näin on pitäisi kai varautua matkalle lähtiessä. Matkailulehdessä kirjoitettiin, että turistiripulin hoidossa pitäisi välttää turhaa antibioottien napsimista kun ne ei kuitenkaan tepsi läheskään kaikkiin tapauksiin. Siis viruksiin ja loisiin. Toisaalta jos suurin osa on bakteeriperäisiä kuitenkin haluaisin tosi mielelläni hoitaa vaivan kuntoon jos ja kun se matkustaessa iskee. Onko...
Lue kommentti

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto