Jos hampaat jäivät lapsena suoristamatta, eläkeiässä saat uuden mahdollisuuden korjauttaa purukalusto. Hinta saattaa yllättää.

Nykyisten yli viisikymppisten hampaita ei lapsuudessa oiottu niin aktiivisesti kuin nykyisin. Hampailla on myös taipumus  ”vaeltaa” iän myötä, jolloin virheasennot korostuvat: törröttävät hampaat työntyvät entistä näkyvämmin esiin.

Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä saada hampaansa riviin. Jopa muutamassa kuukaudessa, ellei vaikeita virheasentoja ole. Jos tavoitteena on vain kauniimpi hymy, hampaat voi saada suoriksi yhtä hyvin puolessa vuodessa kuin kahdessakin.

– Vuosia kestävä hoito voi olla hyttysen ampumista tykillä, kuvailee pitkään oikaisuhoitoja tehnyt hammaslääkäri Kaj Karlsson.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän on ottanut lyhyet oikaisuhoidot käyttöön ja kouluttautunut alaan Suomessa ensimmäisten joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Välty monilta vaivoilta: Osaatko hoitaa hampaasi oikein?

Harvojen luksusta

Oikomishoitoja eläkeikäisille tarjoavat lähinnä yksityiset hammasklinikat, mikä tekee palvelusta harvojen luksustuotteen. Esteettinen hammashoito on aina yksityistä, joten sitä ei tueta verovaroin.

Esimerkkihinnat oikomishoidoista hipovat pilviä. Esimerkiksi perinteistä oikomishoitoa muistuttava, lyhyempikestoinen hoitoprosessi, jossa röntgenkuvauksen ja kipsimuottien tekemisen jälkeen hampaisiin asennetaan kiinnikkeet ja kuukauden välein vaihdettavat metallilangat suoristusta varten, voi maksaa jopa 4 000 euroa. Hoito kestää neljästä kahdeksaan kuukautta.

Erityisen irrotettavan kojeen, jonka jouset ohjaavat hampaiden siirtymistä, saa leualleen virheasentoja korjaamaan 2300 eurolla. Kojetta pidetään suussa vähintään 16 tuntia vuorokaudessa 8–16 viikkoa.

Kojetta pidetään suussa vähintään 16 tuntia vuorokaudessa 8–16 viikkoa.

Uusimmassa innovaatiossa hampaita siirretään vaiheittain irrotettavilla muovikalvoilla.  Tulos suunnitellaan etukäteen tietokoneohjelmalla ja mittatilaustyönä tehtävät kalvot vaihdetaan parin viikon välein. Menetelmä on mukava ja huomaamaton, mutta hitaampi ja kalliimpi ja saattaa maksaa jopa 5 000 euroa.

Mielenkiintoista! Oululainen eläkeläinen hoidattaa hampaansa Intiassa: "Täällä operaatio maksaa 63 euroa, Suomessa 700"

Lääkärit kouluttautuvat ulkomailla

Lyhyet esteettiset oikaisuhoidot yleistyvät Suomessa hitaasti. Hoitoa tarjoavat harvat asiaan perehtyneet yleishammaslääkärit, jotka ovat yleensä kouluttautuneet ulkomailla. Muihin menetelmiin perehtyneitä on huomattavasti vähemmän.

Karlsson korostaa, että oikomishoito vaatii aina perehtyneisyyttä ja tarkkaa hoidon suunnittelua. Yläikärajaa oikaisuhoidoille ei ole.

– Itselläni iäkkäin potilas on ollut 76-vuotias.

Hoidon pituus ei riipu potilaan iästä, vaan hoidon tavoitteesta. Jos se on pelkästään esteettinen, riittää etuhammasalueen näkyvien hampaiden oikaisu. Usein riittää pelkkä hampaan kallistaminen, mikä on nopeampaa. Aikaa kuluu enemmän, jos juurta joudutaan siirtämään kokonaan.

Tärkeää tuloksen pysyvyyden kannalta on retentio eli se, että hampaat saadaan pysymään paikoillaan hoidon jälkeen joko hampaiden taakse asennettavalla metallilangalla tai irtokojeella. Hampailla on nimittäin taipumus ”vaeltaa” takaisin vanhoille paikoilleen. Hoitotuloksen pysyvyyttä onkin seurattava vuosittaisilla hammaslääkärin kontrollikäynneillä.  

Suosittelemme: Suomalaiskeksintö: Näin hampaat pysyisivät suussa pidempään

Kysely

Haluatko suoremmat hampaat?

Kyllä
Kyllä
72.7%
En
En
27.2%
Ääniä yhteensä: 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla