Tänään, 4. helmikuuta, vietetään maailman syöpäpäivää. Suomessa teemaksi on otettu syöpäpotilaiden hoitoonpääsy.

Suomen Syöpäyhdistyksen mukaan hoitoon pääsylle on asetettava sitovat aikarajat, joiden seurannasta on huolehdittava.

Haluna on myös varmistaa, että syöpä todetaan varhain.

– Nopeasti etenevien syöpien kohdalla hoidon viivästyminen voi heikentää potilaan mahdollisuuksia selviytyä vakavasta sairaudestaan. Syövän hoitoon pääsyn aikarajoja on seurattava aktiivisesti, kuten kansallinen syöpäsuunnitelma edellyttää, pääsihteeri Sakari Karjalainen sanoo Suomen Syöpäyhdistyksen tiedotteessa.

Suomen Syöpärekisterin ennusteiden mukaan syöpien määrä lisääntyy tulevaisuudessa. Vuoteen 2025 mennessä uusien syöpätapausten määrä kasvaa 30 000 tapauksesta 40 000 tapaukseen.

Syövät lisääntyvät erityisesti yli 65-vuotiailla, jotka varsinkin tarvitsevat tukea ja hoivaa, yhdistys kertoo.

Tämä kaikki tuo valtavia haasteita ja Syöpäyhdistys perääkin lisää hoitohenkilökuntaa. Sen mukaan olisi luotava Kansallinen syöpäkeskus, jotta rajalliset voimavarat voidaan kohdentaa mahdollisimman oikein ja tehokkaasti.

– Kansallisen syöpäkeskuksen tehtävinä olisi muun muassa antaa hoitosuosituksia ja koordinoida vaativan hoidon valtakunnallista työnjakoa sekä suurten investointien toteutusta, Karjalainen selventää.

Lue myös selviytymistarina syöpään sairastuneesta Antti O. Arposesta: "Jumankekka, voin oikeasti kuolla"

Aurinkovoide suojaa, mutta vain jos sitä levittää reilulla kädellä. Vain harva käyttää voidetta riittävästi.

1. Heijastaa ja imee säteet

Aurinkovoiteissa käytetään fysikaalista tai kemiallista suojaa tai molempia. Fysikaalinen suoja heijastaa UV-säteilyä pois iholta, kemiallinen imee säteet itseensä.

Voiteet auttavat ehkäisemään ihon palamista ja aurinkokeratoosia, josta voi kehittyä okasolusyöpä. Suojavoiteiden käytön on osoitettu vähentävän myös melanoomaa.

2. Suojakertoimet liioittelevat

Suojakerroin määrittää, kuinka hyvin voide suojaa auringon UVB-säteiltä ja kauanko auringossa voi oleilla palamatta. Esimerkiksi suojakerroin 15 tarkoittaa, että auringossa voi olla palamatta 15 kertaa pidempään kuin ilman suojaa. Moni levittää voidetta kuitenkin vain murto-osan siitä määrästä, jolla suojakerroin on laskettu, eikä lisää voidetta iholle tarpeeksi usein.

3. Kerroin vähintään 30

Suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30 vartalolle ja 50 kasvoille. Tarkista purkin kyljestä, että voide suojaa sekä UVA- että UVB- säteilyltä.

4. Pihistelemättä paras

Riittävä määrä voidetta vartalon iholle on oman kourallisen verran ja kasvoille teelusikallinen, mielellään puoli tuntia ennen ulos menoa. 

5. Älä tuudittaudu

Mikään voide ei suojaa täydellisesti UV-säteiltä. Eliniän aikana karttuva aurinkoaltistus lisää ihosyöpien riskiä. Auringossa kannattaa siis oleilla maltillisesti, eikä paahtaa itseään ylenpalttisesti aurinkovoiteen turvin. Muista, että aurinkoisesta säästä voi nauttia myös varjossa.

Asiantuntijana syöpätautien erikoislääkäri Meri-Sisko Vuoristo.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 7/2017.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä Suomessa. ET-lehden omalääkäri Risto Laitila neuvoo, missä tilanteissa ihomuutoksia kannattaa mennä näyttämään lääkärille. 

Täältä näet kaikki aiemmat Riston vastaanotolla -videosarjan osat.

Aiemmissa jaksoissa aiheina ovat olleet esimerkiksi: