Jorma Uotinen ei stressaa. Kuva: Leif Rosas.
Jorma Uotinen ei stressaa. Kuva: Leif Rosas.

Mikä yhdistää Paula Koivuniemeä, Laura Voutilaista, Dannya, Jorma Uotista ja Hjallis Harkimoa? He ovat kaikki oppineet (osa kantapään kautta), mikä tekee heidät onnelliseksi.

Toimittaja Mari Sainio on koonnut yhteen erilaisten julkisuudesta tunnettujen suomalaisten melko suoriakin avauksia terveydestä, onnellisuudesta, onnesta ja epäonnesta. Kirjassa Parempi Elämä muun muassa urheilija Leo-Pekka Tähti, yrittäjä Vesa Keskinen ja Yö-yhtyeen keulakuva Olli Lindholm paljastavat onnensa salaisuuksia.

Harva hyvinvointikirja koukuttaa kuten tämä.

Mutta mitä Mari Sainio on saanut tähdistä esiin? Mikä tekee julkkikset onnelliseksi ja voimmeko me oppia heiltä jotakin?

Lue myös: 5 julkkismiestä kertoo: Tällainen on onnellinen parisuhde

Paula Koivuniemi, 68:

"Teen työtä nuorten soittajien kanssa, avustajani Laura on kolmikymppinen, ja olen nuorten ihmisten kanssa tekemisissä muutenkin. Voi olla, että jos nuoria ei olisi ympärillä, olisin hellittänyt, mutta nyt tahti vain kiihtyy. Muistan aina, että olen 58-vuotias, vaikka olen 68!"

Paulan vinkit hyvään oloon

1. Ulkoile!

2. Syö terveellisesti, mutta nautiskele.

3. Vietä aikaa rakkaiden ystävien kanssa.

4. Ikä on vain numeroita - tee yhä asioita, joista nautit.

Ilkka "Danny" Lipsanen, 73:

"Olen ymmärtänyt yhden tärkeän asian: itsetarkkailun. Mittaan verenpaineeni, käytän alkoholia enää vain hillitysti ja pidän kirjaa käyttämistäni lääkeaineista. Kun kerran olen saanut jatkaa elämää sydäninfarktinkin jälkeen, edesautan hyvää elämää noudattamalla täsmällisyyttä ja tarkkuutta. Tähän päivään mennessä minulla ei ole ollut krapulaa viisikymppisten jälkeen."

Dannyn vinkit hyvään oloon

1. Harrasta itsetarkkailua.

2. Jos närästys ja pahoinvointi vaivaavat, käänny heti lääkärin puoleen. Saatat kärsiä tanniiniallergiasta.

3. Tarkkaile alkoholinkulutustasi.

Laura Voutilainen, 40:

"Olen vähän levoton. En koe, että olisin mitenkään valmis. Jos rauhoittun täysin, uskon, että lakkaan olemasta. Olen sen asian kanssa sinut - etten ole rauhassa. Se täytyy vaan myöntää itselleen. Olen avoin elämälle ja katson mihin se vie. Enää ei ole niin kiire kuitenkaan tai hätä toteuttaa mitään."

Lauran vinkit hyvään oloon

1. Ole avoin ja puhu asioista.

2. Myönnä välillä, että et ymmärrä.

3. Uskalla lähteä uusiin haasteisiin, vaikka ne tuntuisivat pelottavilta.

Jorma Uotinen, 65:

"Arvostan kehoani. Alkoholia en käytä ollenkaan, en tupakoi enkä käytä muitakaan stimulantteja. Ruuan suhteen olen sekasyöjä. Bikram joogalla on suuri merkitys yleiseen vireystasooni. Turhat asiat jäävät pois, ja keskityn olennaiseen. En stressaa mistään."

Jorman vinkit hyvään oloon

1. Kunnioita ja kuuntele kehoasi!

2. Älä jätä aivojasi käyttämättä!

Hjallis Harkimo, 61:

"Olen ollut kuoleman kanssa silmätysten kahdesti. Tapahtumat ovat laittaneet minut miettimään elämää eri tavalla ja myös elämään eri tavalla. Pelkään kuolemaa, uskon, että kaikki pelkäävät, eivät vain uskalla sanoa sitä ääneen. Nykyään kiinnitän huomiota työni määrään, en viitsi laittaa siihen enää niin paljon aikaa. Nautin kaikkein eniten siitä, kun saan olla poikieni kanssa Sipoossa saaressa."

Hjalliksen vinkit hyvään oloon

1. Innostu jokaisesta päivästä, innostu elämästä.

2. Jos et enää jaksa innostua, elämässä on tehtävä muutoksia.

3. Itsekuri on avain onneen. Silloin teet asioita, joita katsot oikeaksi, menet vaikka lenkille.

Lähde: Mari Sainio: Parempi elämä, 15 tarinaa hyvinvoinnista.

Kuvat Paula Koivuniemi: Kati Laukkanen, Danny: Ari K Ojala, Laura Voutilainen: Ulla-Maija Lähteenmäki, Hjallis Harkimo: Milka Alanen.

 

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

  1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
  2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
  3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
  4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
  5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
  6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
  7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
  8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
  9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
  10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.