Tuija Brax on työskennellyt eduskunnassa puolet elämästään. Nyt on kääntynyt uusi lehti. Sydänliiton pääsihteerinä Tuija edistää suomalaisten terveellisiä elämäntapoja.

Saunatilan pukuhuoneessa yksinäinen nainen kiskoo ylleen tummansinisen uimapuvun, joita on kaapissa uimareiden vapaaseen käyttöön. Puku on juuri sitä tylsää, epäistuvaa mallia, joka on tuttu kaikista julkisista uimahalleista.

Mutta leikkauksesta ja väristä viis. Uimari hyppää altaaseen. Nyt on hiukan kiire, joten Tuija Brax, 50, kauhoo vain puoli tuntia vapaauintia. Vedoista näkee heti, että elementti on tuttu.

– Olen entinen uimaopettaja. Perhosta en tosin enää yritä. Se näyttäisi naurettavalta, kun tekniikka ja keskivartalo eivät ole tarpeeksi
hyvässä kunnossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tuijan mieli palaa kuitenkin hiihtoladulle, sillä jokavuotinen Pirkanhiihto odottaa ja vaatisi lajin treenausta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ilman liikuntaa ei jaksa. Sen on moni työlleen omistautunut saanut huomata. Tuijan työhuoneen ilmoitustaululla on vuosikalenteri, johon viikon kuntoilupäivät on merkitty sinisellä: uintia, hiihtoa, kuntosalikäyntejä, jumppia, kuten zumbaa ja corea. Työmatkansa hän on pyöräillyt.

– Vain kamppailulajeja en ole koskaan harrastanut, enkä uskalla koskea golfmailaan, koska kovan kilpailuviettini takia laji saattaisi viedä liikaa aikaa.
Liikuntakalenterin vieressä on mustavalkoinen valokuva, jossa poninhäntäinen hoikkauumainen tyttö tanssii valkeassa paitapuserossa, kellohameessa ja tennareissa. Kuva muistuttaa huolettomasta nuoruudesta.

Lue myös: Näin mittaat verenpaineen oikein

Ministerivuodet jättivät jälkensä

Kevättalven iltana Sydänliitto julkisti uuden keittokirjansa. Tila on tupaten täynnä vieraita. Foccacialeipä ja lihapyörykät tekevät kauppansa.

– Kun näillä resepteillä elää, niin laihtuu, Tuija Brax uskoo.

Hänellä on takanaan vasta ensimmäinen kokonainen työpäivä liitossa, mutta uudet tilastot ja numerot ovat jo tarttuneet päähän. Häntä onkin aina pidetty erityisen hyvämuistisena.

Antaumuksellisesti hän kertoo puhekumppanilleen, miten sydänsairauksien määrä on enemmän kuin puolittunut 60 vuodessa.

– Se on lähes käsittämätön menestystarina. Silti sydänsairaudet ovat yhä Suomen yleisin kansantauti.

Välillä Tuija ryhtyy organisoimaan tarjoilupöydän äärelle lainehtivaa ruokajonoa. Otteista näkee tottumuksen johtaa ja saada aikaan.

Media on tentannut häntä eduskunnan jättämisestä.

– Eivät tahdo uskoa, etten suinkaan ole turhautunut parlamentaariseen päätöksentekoon. Aika aikaa kutakin. Päällimmäisenä mielessäni on suuri kiitollisuus kaikesta siitä, mitä olen saanut tehdä ja kokea.

Sen hän tunnustaa, että ministerivuodet olivat rankka, fyysisesti väsyttävä kokemus.

– Sen kesti, kun tiesi, että pesti on nelivuotinen eikä ikuinen.

Liika suolankäyttö aiheuttaa sydäntautikuolemia

Pois politiikan kilot ja pölyt

Iltamyöhään jatkuvista palavereista, tiukoista aikatauluista, pakollisista lounaista ja illallisista kertyi toistaiseksi pysyväksi muistoksi 20 ylikiloa. Ne harmittavat, mutta olivat työsuhteeseen kuuluva lisäarvo.

– Jos on ministerineuvoston illallinen, siellä on tarkoitus istua, eikä lähteä lenkille. Tällaisella ruumiinrakenteella ministerinpesti on riskitekijä.

Ministeri Brax määräsi virkakerrokseensa pulla-, viineri- ja pasteijakiellon ja tilasi niiden sijaan tarjoiluksi hedelmiä. Eräs painonhallinnan ammattilainen vinkkasi hänelle kerran, että tarjoilut olisi hyvä siirtää jossain vaiheessa kokousta pois pöydältä houkuttelemasta.

Tylsässä kokouksessa ruuan näkeminen kun laukaisee näläntunteen silloinkin, kun ei ole nälkä. Ministeri ei keksinyt, miten tarjoilut voisi tyylikkäästi siirtää syrjemmälle.

Näin hoidat verenpainetta

Tuija aikoo karistaa kilot samalla kun politiikan pölyt.

Edustajatoverit kuvailevat Tuijaa ahkeraksi, tunnolliseksi ja asiakeskeiseksi työmyyräksi, joka kulki käytävillä kiireisenä paikasta toiseen. Puhemies Eero Heinäluoma kiitteli talvisessa puheessaan, että ”Tuija Brax on ollut yksi eduskunnan kirkkaimmista helmistä”. Samaa painotti arvostettu rikosjuristi: ”Fiksuin oikeusministeri, joka tällä maalla on ollut.”

Helposti avautuva tai räväkän populistinen Tuija ei ole. Lämpimän hymyilevästä ulkokuoresta huolimatta hän ottaa tarpeellisen etäisyyden. Julkisuudessa ei ole näkynyt hänestä suuria paljastuksia eikä koti- tai perhe-esittelyjä. Hän on päättäväisesti suojellut lähipiiriään ja yksityisyyttään.

Vikkelän piti rauhoittua

Vuonna 1995 eduskuntaan astui skarppi ja malttamaton nuori juristi Tuija Brax. Samaan aikaan uusina kansanedustajina aloittivat muun muassa Mari Kiviniemi, Päivi Räsänen ja Pia Viitanen.

Tuija Braxia kuvailtiin asialliseksi idealistiksi. Hän oli vikkelä omaksumaan uutta tietoa ja faktoja ja teki hyvin kotiläksynsä. Hänen temperamenttinsa on nopea, ja aluksi hänen oli vaikea kestää jahkailua.

Usein Tuijan piti ottaa pidemmän kaavan mukaan, ettei astuisi kenenkään varpaille. Helppoa ei myöskään ollut tulla tuoreeltaan puolueen puheenjohtajaksi.

– Edustajatoverini Janina Anderssonin pollyannamaisuudesta opin, ettei kaikkeen tarvitse eläytyä. Jokaista taakkaa ei voi kantaa.

Nopeaan päätöksentekoon Tuija oli tottunut koripallokentillä kymmenvuotiaasta lähtien.

Ukin kanssa Minna Canthia

Tuijan äiti ja isä työskentelivät ammattikorkeakoulun opettajina. Äidin erikoisalaa oli gerontologia ei vanhenemistutkimus.  Isä on diplomi-insinööri.

– Isovanhempani asuivat naapurissa. Ukki oli muun muassa teatteriohjaaja ja näyttelijä. Kävin hänen luonaan näytelmien lukuharjoituksissa. Luimme läpi kaikki Minna Canthin teokset, mutta valitettavasti en enää muista niitä ulkoa. Haaveilin lapsena näyttelijän tai insinöörin urasta.

Äidin kertomusten kautta Tuija oppi paljon vanhenemisen mukanaan tuomista muutoksista. Hän saattoi jo nuorena edustajana luennoida tovereilleen, miten nelipäisen reisilihaksen ongelmat ovat naisilla yleisin syy joutua laitoshoitoon.

– Äiti teki kuitenkin selväksi, ettei minun pidä mennä hoitoalalle, ellen samalla ala taistella hoitajille kunnon palkkaa. Pidin matematiikasta ja ilahduin ymmärtäessäni esimerkiksi sen, että jos maa routii, siihen pitää varustautua.

Miten kansan saisi liikkumaan?

– Italian jälkeen Suomi ikääntyy nopeimmin. Meidän pitäisi välittää helpolla tavalla ravinto- ja lääketieteellistä tietoa. Uskon ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, Tuija Brax sanoo.

Hän pohtii, miten eri-ikäisiä ihmisiä parhaiten motivoitaisiin liikkumaan ja huolehtimaan itsestään. Kansanterveydellisesti kyse on ­miljardeista.

– Ei se onnistu niin, että Helsingistä joku narisee ja patistaa, että pitäisi käydä lenkillä, eikä valtio voi lähteä hakemaan ihmistä hoitoon.

Idässä ja pohjoisessa kuollaan nuorempina kuin etelässä. Tuija muistuttaa, että vaikka vanhetessa solutasomuutoksissa nesteenkierto solujen sisällä vähenee, ikä ei tee ihmistä tyhmemmäksi.

– Meillä on paljon perustietoa ihmisen elinkaaresta, mutta silti tiedämme vanhenemisesta vielä vähän. Moni haluaa torjua koko ajatuksen. Ikäihmiset on siilottu hoitolaitoksiinsa ja kanssakäyminen heidän kanssaan on vähentynyt.

Sekä Tuijan omat vanhemmat että appi­vanhemmat ovat mainiossa kunnossa ja aktiivisia. 80-vuotias appiukko juoksi viime kesänä Tukholman maratonin ja anopilla on takanaan 25 Pirkanhiihtoa. Heinäkuussa Helsingissä järjestettävään suureen Gymnaestrada-­tapahtumaan anoppi on ilman muuta tulossa ­voimistelemaan.

Tuijan vanhemmat huolehtivat, että päivittäin askelmittariin kertyy vähintään 10 000 askelta. He käyvät jumpissa ja punttisalilla ja ovat ahkeria sienestäjiä ja marjastajia.

– Kaikkein kiireisimpinä aikoinani oli upeaa, että he pystyivät auttamaan meitä arjen paketissa, Tuija kiittelee.

Suhdetta omaan terveyteensä Tuija kuvailee realistiseksi. Hän pitää silmällä kolesterolia ja verenpainetta, eikä arkena koske alkoholiin.

– Riitta Uosukainen järkeisti eduskunnan työskentelyn niin, että päästiin eroon yöäänestyksistä ja pakkoroikkumisista kuppilassa.

Eriarvoista terveydenhuoltoa

Terveydenhuollon eriarvoisuudesta Tuija Brax on huolissaan.

– Meillä se on järisyttävän suurta muihin Pohjoismaihin verrattuna. Ellei sote-uudistusta saada parin vuoden sisällä voimaan, palvelut huononevat ja verot nousevat pilviin. Hyvinvoinnin raja noudattelee melko tarkkaan vanhaa Pähkinäsaaren rauhan rajaa, mutta vaihtelee paikkakuntien sisälläkin.

Esimerkiksi Helsingissä on enemmän kolmannen polven pitkäaikaistyöttömiä kuin Pohjois-Karjalassa. Koulutetut, kaupunkilaiset naiset voivat kuitenkin parhaiten.

Tuija kertoo arviosta, jonka mukaan vuonna 2040 tekoaivo on ohittanut ihmisaivot ja digiyhteiskunnasta on siirrytty datayhteiskuntaan.

– Silloin kymmenen prosenttia ihmisistä tuottaa 90 prosenttia bruttokansantuotteen lisäarvosta. Merkitseekö se reilua, kivaa ja kannustavaa yhteisöä? hän kysyy.

Mutta kaiken kaikkiaan hän on optimisti.

– Suomi ei vajoa uudeksi Kreikaksi. Parin vaalikauden kuluttua olemme selvinneet ­karikoista.

Sydän kaipaa seuraa

Braxin perheessä syödään luomua aina kun mahdollista. Aviomies on innokas kokki ja hoitaa enimmäkseen kauppa-asiat.

– Jääkaapin sisältö kertoo hyvin, onko syömisiä ehditty suunnitella ja hallitaanko ajankäyttö.

Tuija kokkaa lähinnä lomilla purjeveneessä.

– Pojillamme on ollut tapana vitsailla, että kumpaakohan ruokaa äiti tänään laittaa. Suosikkini on tomaatti-sipulikeittopohja, johon laitan lisukkeeksi jotain saariston herkkua.

Pelkkä puhdas ravinto ja runsas fyysinen liikunta eivät vielä takaa hyvinvointia. Myös kulttuuri, elokuvat, kirjat ja teatteri ovat Tuijalle merkittävä osa itsestään huolehtimista.

– Sydämelle on myös tärkeää, että ei jää yksin ja osaa ilmaista tunteitaan terveesti. Nautin elokuvaillan jälkeisistä keskusteluista. Woody Allen tehoaa minuun aina.

Viime aikojen kirjoista mieleen on jäänyt erityisesti Tommi Kinnusen Neljäntienristeys.

– Tommin vanhemmat ovat kummejani. Hoidin pikkuista Tommia – ja hän selvisi siitä!

Itseironian tajuaan Tuija väläyttelee harkiten.

– On kiintoisaa testata, missä kaikessa voin käyttää politiikassa oppimaani. Aika suuri varmuus minulla kuitenkin on siitä, etten ole ­kuolematon.

5 x Tuija Brax

  1. Syntynyt 1965 ­Helsingissä, o.s. Karvonen. Asuu Helsingissä.
  2. Työskentelee Sydän­liiton pääsihteerinä, aloitti maaliskuussa 2015.
  3. Vihreiden kansanedustaja vuodesta 1995 ja vihreiden puheenjohtaja 1995–97. Oikeusministeri vuosina 2007–11.
  4. Perhe: Aviomies Antti ja kaksi täysi-ikäistä poikaa.
  5. Harrastaa monipuolisesti liikuntaa ja kulttuuria.
Sisältö jatkuu mainoksen alla