Ensin muutetaan ruokavalio, rukataan rasvat ja sauvakävellään. Jos ne eivät paranna veren huonoja rasva-arvoja, aloitetaan lääkitys pitämään loitolla sydäninfarktia tai aivohalvausta.

Veren rasva-arvoja kohentamalla voi ehkäistä ja hoitaa valtimokovettumatautia eli ateroskleroosia ja siitä johtuvia sepelvaltimo- ja aivovaltimotauteja. Liika kolesteroli saostuu suonien seinämiin ja tukkii niitä.

– Mitä varhaisemmin valtimotautien ehkäisy aloitetaan, sitä parempiin tuloksiin päästään, sanoo ylilääkäri Antti Jula Turun Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kuitua ja pehmeitä rasvoja

Kasvisvoittoinen, vähän tyydyttynyttä rasvaa sisältävä ruokavalio, painonpudotus ja liikunta ovat ensisijaiset keinot parantaa veren rasva-arvoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olennaisinta on korvata kova, tyydyttynyt rasva pehmeillä rasvoilla.
Pehmeisiin rasvoihin kuuluvat juoksevat kasviöljyt, kuten rypsiöljy, juoksevat margariinit, kasvirasvapohjaiset margariinit ja kalat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuitu sitoo ruoan mukana tulevaa kolesterolia ja poistaa sitä elimistöstä, joten kannattaa valita täysjyväisiä leipiä, puurohiutaleita, pastaa ja riisiä.
– Ja yhden gramman kalaöljylisä päivässä laskee sydäninfarktin riskiä 20–30 prosentilla, Antti Jula muistuttaa.

Jos ruokamuutokset eivät auta riittävästi, kokeile kasvistanolia tai kasvisterolia sisältäviä elintarvikkeita. Ne vähentävät kolesterolin imeytymistä.

Kävelyä joka päivä

Säännöllisellä liikunnalla voidaan nostaa HDL-kolesterolia ja alentaa triglyseridiä ja LDL-kolesterolia. Kävelyä suositellaan päivittäin 30–60 minuuttia. Lisäksi tulisi harjoittaa 1,5–2 tuntia viikossa liikuntaa, joka nostaa sykettä ja hikoiluttaa. Liikapaino, etenkin vyötärölihavuus, nostaa veren rasva-arvoja ja kolesterolia.

Antti Jula korostaa, että jos ylipainoa on runsaasti, tarvitaan pysyviä laadun muutoksia ravinnossa. Tupakointi ei juurikaan vaikuta kolesteroliin, vaikka se lisääkin valtimotaudin riskiä. Huonosti hoidettu diabetes ja runsas alkoholinkäyttö voivat nostaa veren triglyseridiarvoja korkeiksi. 

Lääkitys lisää elinvuosia

Veren rasva-arvoja korjaavaa lääkitystä tarvitaan, jos elintapamuutokset eivät auta ja ihmisellä on suurentunut riski sairastua sepelvaltimotautiin tai hän jo sairastaa sitä.

Korkean riskin henkilöillä myös kolesterolipitoisuuksien tavoitetaso on tiukempi: kokonaiskolesterolin tulisi olla alle 4.5–4.0 ja LDL alle 2.5–2.0. Ruokavaliomuutokset alentavat kolesterolia noin 10 prosenttia ja lääkehoito valmisteesta ja annoksesta riippuen 10–50 prosenttia.

Statiinit ovat tehokkaimmat kolesterolilääkkeet. Ne vähentävät kolesterolin muodostumista maksassa ja siten pienentävät LDL-kolesterolia, suurentavat jonkin verran HDL-kolesterolia ja alentavat hieman triglyseridiä.

Hoidon alussa arvioidaan lääkkeen sopivuus. Jos se ei sovi, kokeillaan vaihtoehtoisia lääkkeitä. Antti Jula toivoo, että korkean riskin potilaat ja kaikki muutkin hoitoa tarvitsevat hakeutuisivat hoidon piiriin.

Näin kolesteroli laskee

Henkilö A
Terve henkilö, ei valtimo¬tautia riskitekijänä, muuttaa ruokavaliotaan
Lähtötilanteessa:

 • kokonaiskolesteroli 5.3 mmol/l
 • LDL 3.6 mmol/l
 • triglyseridi 1.2 mmol/l
 • HDL 1.2 mmol/l

Ruokavalion vaikutus 10 prosenttia: LDL 3.2 muutaman viikon kuluttua

Henkilö B
Valtimotauti, muuttaa ruokavaliota ja käyttää statiini-lääkitystä.
Lähtötilanteessa:

 • kokonaiskolesteroli 6.3 mmol/l
 • LDL 5.0 mmol/l
 • triglyseridi 1.2 mmol/l
 • HDL 0.8 mmol/l

Ruokavalion vaikutus 10 prosenttia: LDL laskee 4.5:een.
Statiinin vaikutus 45 prosenttia: LDL laskee 2.5:een muutamassa viikossa

Kolesterolin tavoitearvot

 • Kokonaiskolesteroli: alle 5 mmol/l
 • HDL eli ns. hyvä kolesteroli: yli 1,0 mmol/l
 • LDL eli ns. huono kolesteroli: alle 3,0 mmol/l
 • Triglyseridit: alle 2 mmol/l

Olen korkean kolestroolin omistaja ollut lapsesta lähtien. Kerran koitettu laskea ruualla ja lääkkeellä.Liikkunut aina kovasti.Liikuntaa ilman en voisi ajatellakkaan maaseudulla.Alimmillaan silloin 6.5.Lähtö useimmiten 9.8 enkä siitä mitään haittaa ole huomannut.Suvussani yli 10 toisellapuolen.En pienen tuloni takia rupea rahaa laittamaan lääkkeisiin .Olen päättänyt pärjätä .EI kelakaan tule vastaan.On elintapasairaus ja itseaiheutettu.Näin minulle kerrottu.Minun kannalta loppuun käsitelty asia. Olen mielestäni ollut terve .

Janne

Kannattaisi mennä testeihin Familiaalisen hyperkolesterolemian seulonnan vuoksi. Tämä sairaus on tapauksessasi enemmän kuin todennäköinen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla