Haukotus karkaa kuin varkain ja jatkuvasti väsyttää. Mistä johtuvat jatkuva unentarve, uupumisen tunne ja uneliaisuus? Kysyimme ajankohtaiset uniasiat kahdelta lääkäriltä.

1. Mistä tiedän, että olen nukkunut riittävästi?
Jos heräät aamulla virkeänä eikä väsymys haittaa päivän touhuja. Jälkimmäinen on se tärkein kriteeri.

2. Mikä on 60-vuotiaalle hyvä yhtämittainen yöuni?
Tuossa iässä alkaa olla normaalia, että herää ainakin kerran yössä. Tärkeämpää on se, että saa uudelleen unen päästä kiinni.
Yleisin herättäjä on wc-käynti. Jos vessassa täytyy rampata useammin kuin kaksi kertaa yössä, se alkaa yleensä häiritä unta. 90 minuutin unisyklissä on kevyt-, vilke- ja syvän unen vaihe. Jos nukutut jaksot jäävät lyhyemmäksi, kaikki unen vaiheet eivät ehdi tulla eikä uni tunnu virkistävältä.  
Lue myös: Näin otat päiväunet tehokkaasti ja täysin tarpeeseen

3. Missä on vika, jos nukuttaa, vaikka nukun ajallisesti riittävästi?
Yleisiä syitä ovat erilaiset nukkumiseen liittyvät erityishäiriöt kuten uniapnea eli unen aikainen hengityshäiriö ja vaihdevuosioireet.
Myös unen rakenne voi olla häiriintynyt. Normaalia kuitenkin on, että ikääntyessä syvimmät univaiheet lyhenevät tai voivat jäädä kokonaan pois.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

4. Millaisiin sairauksiin liittyy väsymystä?
Masennus, kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes. Jos väsymykseen yhdistyy painonnousua, hajamielisyyttä ja palelua, kannattaa lääkärissä tarkistuttaa kilpirauhasarvot.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Jos unen kanssa on vaikeuksia,
tietokoneruudut kannattaa
sulkea ajoissa."

5. Vaikuttaako aktiivisuus päivällä unen laatuun ja ­virkeyteen?
Terveelliset elämäntavat ovat myös hyviä unen antajia. Niin sanottu sisäinen kello voi iän myötä alkaa heittää ja vuorokaudenaikojen erottaminen vaikeutuu. Tätä voi torjua sillä, että liikkuu ja käyttää aivojaan päiväsaikaan mahdollisimman paljon.
Kirkasvalo piristää aamuisin, mutta illalla tietokoneen tai tabletin valo voi piristää liikaa. Jos unen kanssa on vaikeuksia, tietokoneruudut kannattaa sulkea ajoissa.

6. Kannattaako päivätorkkuja ottaa?
Päiväunet on hyvä ajoittaa esimerkiksi lounaan jälkeen. Myöhään iltapäivällä niitä kannattaa välttää.
Suosittelemme: Yksi ryhmä kärsii univaikeuksista selvästi enemmän kuin muut – kuulutko heihin?

7. Miten kahvi ja alkoholi vaikuttavat unen laatuun?
Piristeitä kuten kahvia ja cola-juomia voi kokeilla jättää pois. Alkoholi rentouttaa, mutta vähänkin suuremmat annokset heikentävät unta.

8. Onko elämänrytmillä mitään väliä?
Säännöllinen elämänrytmi helpottaa nukkumista. Pitkät viikonloppu-unet voivat kostautua arkena.
Mielenkiintoista: Älä syö näitä ruokia illalla, jos haluat hyvät unet

9. Voiko väsymys kertoa kaamosoireilusta?
Kyllä vain, auringonvalon vähenemisestä johtuva kaamosoireilu on varsin yleistä. Suomalaisista arviolta noin 10–30 prosenttia kärsii kaamosoireista pimeiden talvikuukausien aikana.
Useimmilla ahdistus ja alakulo iskevät lokakuussa, ja oireet kehittyvät huippuunsa marraskuusta tammikuuhun. Oireita ovat makeannälkä, lihominen, väsymys ja jopa usealla tunnilla lisääntynyt yöunentarve. Mikään ei kiinnosta: sohva vetää puoleensa, arkiaskareet tympivät ja seksuaaliset halut vähenevät.

10. Kun nuori mies nukkuu, se on kuulemma kuin laittaisi rahaa pankkiin. Mitäs se sitten on, ­ kun uni maittaa seitsenkymppiselle?
Jos tuntuu siltä, että nukuttaa liikaa, terveystarkastus voisi olla paikallaan. Anemia, kilpirauhasen vajaatoiminta sekä sokeri- ja sydänvaivat voivat unettaa.
Muuten seitsenkymppinen saa tehdä mitä haluaa. Jos nukkuu hyvin ja jaksaa touhuta, kannattaa ottaa elämästä ilo irti!

Asiantuntijoina geriatri ja unettomuuden Käypä hoito -työryhmän jäsen Maaria Seppälä ja yleislääkäri Risto Laitila (kysymykset 4 ja 9).

Paljonko on riittävästi?

Riittävä unen määrä on yksilöllinen asia, mutta keskimäärin ihminen tarvitsee 7–8 tuntia unta yössä.

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Henri Tuomilehdon arvion mukaan valtaosa nukkuu vähemmän kuin pitäisi.

– Nukahtaminen kestää ja yöllä saatetaan herätä esimerkiksi vessaan. Tällöin tosiasiallinen nukkumisaika jää oletettua lyhyemmäksi. Univajeen tunnistaa siitä, ettei tunne itseään päivisin riittävän vireäksi. Tarvittavan unen määrän löytää lisäämällä nukkumisaikaa aina puolella tunnilla, kunnes vireystila on halutulla tasolla. Tämä lisää pelivaraa, ja huonosti nukutut yöt kestää paremmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla