Kaksi pavun muotoista mötikkää, munuaiset, ovat elimistössämme paljon vartijoina ja tekevät kehomme likaisen työn. Kun ikäännymme, munuaisten vajaatoiminnan riski kasvaa. Näin on erityisesti ylipainoisilla.

1. Mitkä ovat munuaisen tehtävät?

Munuaiset toimivat vähän samaan tapaan kuin pesukone. Ne putsaavat elimistöstämme ylimääräistä nestettä, suoloja ja muita tarpeettomia aineita, kuten lääkkeiden aineenvaihduntatuotteita.

Munuaisia on kaksi. Ne sijaitsevat alimpien kylkiluiden takana selän keskiosassa. Pavun muotoiset, noin 12 sentin pituiset elimet painavat kumpikin 160 grammaa.

Munuaiset koostuvat kuori- ja ydinkerroksesta sekä munuais­altaasta. Niissä on myös lukuisia, putkimaisia nefroneja, jotka poistavat verestä jätteitä ja siirtävät niitä virtsaan.  

Munuaiset tekevät virtsan. Virtsaa muodostuu yhdestä kahteen litraa vuorokaudessa. Toisaalta munuaiset huolehtivat siitä, ettei elimistölle tärkeitä aineita poistu virtsan mukana elimistöstä. Siksi munuaiset ovat tärkein kehomme happo-emästasapainoa säätelevä elin. Munuaiset osallistuvat myös D-vitamiinin aineenvaihduntaan, veren punasolujen tuotantoon ja tiettyjen hormonien eritykseen.
Yhdelläkin toimivalla munuaisella pärjää. Sekin vielä riittää, että munuaisten toimintakyvystä on jäljellä 20 prosenttia.

2. Mikä on yleisin munuaissairaus?

Kun munuaiset sairastuvat, puhutaan niiden vajaatoiminnasta. Munuaisten toiminta voi heiketä monesta eri syystä. Vajaatoiminnan tärkein aiheuttaja on diabetes. Myös hoitamaton verenpainetauti, verisuonten kalkkeutuminen, perinnölliset munuaissairaudet tai verisuonten ja munuaisten tulehdustaudit voivat johtaa vajaatoimintaan. Huomattava ylipaino ja ikääntyminen lisäävät munuaissairauksien riskiä.

Diabeettinen nefropatia on yleinen diabeteksen seurannaistauti. Tällöin munuaiskerästen suodatuskyky heikkenee ja virtsaan alkaa karata yhä enemmän valkuaista. Jopa puolella diabeetikoista alkava munuaisvaurio etenee hiljalleen munuaishoitoja vaativaksi sairaudeksi. Kakkostyypin diabeteksessa joka viidennellä todetaan jo sairauden löytöhetkellä valkuaisen liiallista erittymistä virtsaan. Hyvä diabeteksen hoito suojaa munuaisia varsinaiselta sairastumiselta ja hidastaa tai jopa pysäyttää vajaatoiminnan pahenemisen.  

Lue myös: Älä tee tätä munuaisellesi – 5 pahinta kuormittajaa

3. Miten munuaisten vajaatoiminta ­todetaan?

Laboratoriokokeilla. Ensimmäinen merk­ki sairaudesta on yleensä kreatiniiniarvon ­(P-Krea) nousu, joka osoittaa munuaiskerästen suodatuskyvyn (GFR) heikentyneen. Tutkimukset jatkuvat virtsakokeilla, joista tutkitaan, minkä verran valkuaisaineita virtsaan erittyy. Mitä enemmän eritystä on, sitä vaikeampiasteinen on vajaatoiminta.

4. Millaisia oireita munuaissairaudet ­aiheuttavat?

Munuaisten vajaatoiminta voi edetä oireitta varsin pitkään. Ensimmäiset oireet ilmaantuvat usein vasta silloin, kun munuaisten toimintakyvystä on jäljellä vain viidennes.

Oirekirjo merkittävässä vajaatoiminnassa on laaja, eikä yksittäinen oire kerro vielä munuaisten vajaatoiminnasta. Oireisiin kuuluu väsymystä tai heikkouden tunnetta, ihon haurastumista, kutinaa ja kuivumista, turvottelua esimerkiksi nilkoissa, hengenahdistusta, ruokahaluttomuutta ja pahoinvointia, kramppeja ja levottomat jalat -oireilua, päänsärkyä, mustelmaherkkyyttä ja mielialaoireilua sekä ­unettomuutta.

5. Miten munuaisten vajaatoimintaa ­hoidetaan?

Hoidolla koetetaan hidastaa munuaisten vaurioitumista. Kohonnut verenpaine vahingoittaa munuaisia, ja siksi verenpaine pitää saada tavoitelukemiin 130/80 mmHg ja joskus alemmaksikin. Myös valtimotauti vaurioittaa munuaisia, joten sitä on hoidettava tarvittaessa statiineilla.

Toinen hoidon kulmakivi on elimistön neste- ja suolatasapainon pitäminen vakaana. Potilaan pilleripalettiin kuuluvat kalsium ja D-vitamiini sekä anemiaa estävät rautavalmisteet.

Vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa ruokavaliolla on tärkeä tehtävä. Munuaisten kuntoa kohentaa muun muassa fosfaatin saannin rajoittaminen, eli käytännössä maitotuotteiden ja täysjyväviljan välttäminen. Proteii­neja eli valkuaisaineitakaan ei saa nauttia ylenmääräisesti, ei myöskään suolaa. Ruoka­valio koostetaan vaikeassa vajaatoiminnassa aina yhdessä ravitsemusterapeutin kanssa.

6. Kuka joutuu dialyysihoitoon ja miksi?

Kroonisella munuaistaudilla on taipumus hiljalleen edetä. Jos lääkkeillä ja ruokavaliolla ei pystytä pitämään sairautta hallinnassa, aloitetaan dialyysi.

Hemodialyysihoidossa verestä poistetaan valkuaisaineiden hajoamistuotteita, kuten virtsa-ainetta, suoloja, happamuutta aiheuttavia vetyioneja sekä vettä. Potilas joutuu käymään yleensä useita kertoja viikossa hoitopaikassa, jossa hänet kytketään 4–5 tunniksi dialyysilaitteeseen. Joskus dialyysilaitteen saa kotiin.

Toinen dialyysitapa on peri­toneaalidialyysi. Siinä tiputetaan pari litraa dialyysinestettä potilaan vatsaonteloon, johon kertyy verestä erilaisia aineita – kuten virtsaankin normaalisti erittyisi. Kun vatsaontelon neste lasketaan letkua pitkin pois, haitalliset aineet poistuvat kehosta. Tällaisia nesteenvaihtoja tehdään neljä kertaa vuorokaudessa. Hoito tapahtuu kotosalla.

Asiantuntija vastaa: Munuaisarvot pielessä – kuinka vakavaa tämä on?

7. Milloin munuaissiirto on tarpeen?

Dialyysin avulla potilaat voivat pitkään kohtalaisen hyvin, osa pystyy jopa jatkamaan työelämässä. Kroonisessa munuaistaudissa munuaisensiirto on kuitenkin paras hoitomuoto. Se tosin se sopii vain niille dialyysipotilaille, joilla muut sairaudet eivät estä siirtoa.

Suomessa tehdään 150–200 munuaisensiirtoa vuosittain. Siirrännäistä odottavien jonot ovat pitkät. Siirtomunuaisen saaneen on käytettävä hyljinnänestolääkitystä lopun ikäänsä.

8. Voinko ehkäistä ennalta munuaisvikoja?

Kyllä. Suojelet munuaisiasi pitämällä huolta verenpaineestasi, verensokeri­tasoistasi ja kolesteroliarvoistasi. Lopeta tupakointi ja pidä paino kurissa. Älä käytä ylettömiä määriä tulehduskipulääkkeitä, ne kuormittavat munuaisia. Jos lähisuvussasi on munuaistauteja, käy säännöllisesti terveystarkastuksessa. Tee diabeteksen riskitesti vaikkapa Diabetesliiton sivuilla.

Taustaa! Hirvittävä visio: Miljoona diabetespotilasta Suomessa

Asiantuntijana ET:n omalääkäri Risto Laitila. Lähteenä myös Munuais- ja Maksaliiton toiminnanjohtaja ­Sari Högström. Lisäksi musili.fi, terveys­kirjasto.fi ja diabetes.fi.

Tärkeää tietää

Munuaiset ja kihti

 • Kihti on kivulias tauti, joka liittyy munuaisen toiminnan häiriöihin.
 • Kihti johtuu uraatin eli virtsahapon kiteytymisestä ­niveliin ja joskus myös muihin kehon kudoksiin. ­Uraatti­kiteet ovat koostumukseltaan neulamaisia, ja ne aiheuttavat nivelissä tulehduksen.
 • Kihti syntyy tilanteessa, jossa elimistön virtsahapon määrä suurenee liikaa. Syynä on yleensä elin­tavat, ruokavalio tai aineenvaihduntahäiriöit. Joskus taustalla on munuaisten ­vajaatoiminta.
 • Alkoholi, etenkin olut, lisää kihdin riskiä. 2–4 tuoppia päivittäin kaksinkertaistaa kihtikohtausten vaaran, samoin ylipaino, vyötärölihavuus ja metabolinen oireyhtymä.
 • Nesteenpoistolääkkeet eli diureetit lisäävät nekin kihdin vaaraa etenkin iäkkäillä.
 • Kihtikohtaukset ovat ajoittaisia kipeitä niveltulehduksia. Useimmiten kipeytyy isovarpaan tyvinivel. Kivut alkavat yleensä yöllä.
 • Tutkimusten mukaan jo pelkkä ­painonpudotus pienentää veren uraattipitoisuutta varsin tehokkaasti.
 • Kipeää kihtiniveltä voi helpottaa jääpussilla ja levolla. Tulehduskipulääkkeet, kuten ibuprofeeni, tehoavat kipuun jonkin verran.
 • Tehokkaimmat lääkkeet kivunlievitykseen ovat reseptillä saatavat kipulääkkeet tai kihti­lääkkeet. Kipeään ja turvonneeseen niveleen lääkäri voi ruiskuttaa kortisonia.

Diabetes kuriin

 • Munuaisen toiminnanhäi­riöitä voi ehkäistä myös elämäntavoilla ja muiden kroonisten sairauksien hyvällä hoitotasapainolla. Hoida tehokkaasti verenpaine,
 • Diabetes ja veren rasvahäi­riöt. Lopeta tupakointi ja hillitse ylipainoa. Vältä munuaisille haitaillisia lääkityksiä.
 • On myös tärkeä tietää, onko suvussa munuaissairauksia, koska sairauksien kehittymisen riski on silloin suurempi.
 • Diabetesta sairastavia on Suomessa puoli miljoonaa, ja heistä jopa 30 prosentille saattaa kehittyä muutoksia munuaisiin.
 • Tyypin 2 diabetes, joka on erityisesti ikääntyvien sairaus, johtaa entistä useammin dialyysihoitoa vaativaan munuaisten vajaatoimintaan.

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.

Avokadot löytyvät kärjestä melkein kaikista terveellisten ruokien listoista, olipa kyse sitten ihon tai mielen hoidosta. Eikä ihme. Ne ovat ihmeruokaa!

Vihreäkuorinen avokado on terveellistä syötävää.  Se sisältää kasvikseksi paljon energiaa ja rasvaa. Suurin osa on rasvasta on kuitenkin pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa, joka edistää sydämen terveyttä.

Tuoreimmassa tutkimuksessa on vahvistettu, että avokadot pienentävät sydänsairauksien riskiä – jos niitä nautitaan säännöllisesti osana päivittäistä ruokavaliota.

Aiempien tutkimusten mukaan avokadojen terveysvaikutukset ovat perustuneet pitkälti tyydyttämättömien rasvahappojen tehoon ihmiskehossa ja vihreän herkun on todistettu nostavan hyvän kolesterolin lukemia.

Nyt amerikkalaistutkimuksessa vahvistettiin avokadon positiivinen vaikutus sydän- ja verisuonitautien riskiin. Tutkittavat söivät yhden avokadon päivässä. Heillä laski etenkin huono LDL-kolesteroli, kertoo tutkimuksesta kirjoittava American Heart Assosiation -julkaisu.

Miten avokadoa syödään?

Kardiologien eli sydäntautien lääkäreidenkin ylistämä avokado on helppo kasvis.

Avokadon voi sisällyttää päivittäiseen ruokavalioon helposti vaikkapa salaateissa tai leivän päällä. Kypsän avokadon tunnistaa kaupasta painamalla sitä hennosti sen suiposta päästä. Kuoren ja kasvislihan väliin pitäisi jäädä pieni, pehmeältä tuntuva tila.

Mikäli kotona huomaa ostaneensa raa’an tai puolikypsän avokadon, saa sen kypsäksi monilla eri keinoilla. Jotkut käärivät kasviksen alumiinifolioon ja laittavat uuniin kypsymään hetkeksi ennen syömistä. Avokadon voi halkaista ja nauttia pehmeän sisuksen vaikka suoraan lusikalla.

Liiallisuuksiin ei pidä mennä tämänkään ihmeherkun kanssa: Avokadossa on paljon energiaa, joten siitä tulee nopeasti täyteenkin. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa avokadossa on lähes 200 kilokaloria.

Avokadoissa on myös runsaasti kaliumia, peräti 400 mg/100 g, joka on tärkeä sydämen toiminnalle.

Vierailija

Avokado päivässä pitää kardiologin loitolla

Olen syönyt vuosia pari avokadoa viikossa . Syön sen aina ihan sellaisenaan,ei siihen tarvita erityistä resepti nivaskaa. Halkaisen ja pistän poskeeni. Hyvää,terveellistä ja ravitsevaa. En kuitenkaan joka päivä syö, koska onhan siinä kotuullisesti kaloreita, vaikkakin terveellisiä kaloreita. Kaikkia kansainvälisiä tuulia on kiva lukea myös ET-lehdestä. Lisää vaan
Lue kommentti