Selaa kuvia oikealla olevasta nuolesta. Viimeisenä jonossa on video, jossa Matti soittaa sippiviulua.
Selaa kuvia oikealla olevasta nuolesta. Viimeisenä jonossa on video, jossa Matti soittaa sippiviulua.

2191319

Matti Väliahdet, 67,  ja hänen poikansa Pertti, 27, ovat eläneet kahdestaan jo yli 20 vuotta. Siksi he ymmärtävät toisiaan, vaikkei yhteistä kieltä olekaan.

Eteisessä nenään tuoksuvat heti sokerimunkit. Rovaniemeläinen Matti Väliahdet on pistänyt pöydän koreaksi.

– Innostun aina leipomisesta. Munkkeja paistan niin, että pakkanen pullottaa niitä. Syksyisin leivon pipareita myyjäisiin myös vähän enemmän.

Se vähän enemmän tarkoittaa noin 2000–3000 piparkakkua sesongissa.

– Minulla pitää olla aina jotain puuhaa ja projektia, ne tuovat mielekästä sisältöä elämään, Matti hymähtää.

Aavistuksen Pertin selän takana seisoskelee Pertti Väliahdet, Matin poika.

– Pertti ei puhu, mutta ymmärtää hyvin, Matti toteaa ja nostaa Pertille peukalon pystyyn. Se tarkoittaa, että kaikki on hyvin.

Menee hetki, ennen kuin myös Pertin peukalo nousee.

Huolten täyttämä lapsuus

Matti ja Pertti ovat asuneet kahdestaan jo yli 20 vuotta. Itse asiassa siitä lähtien, kun Pertin äiti kuoli.

– Pertin lapsuus oli aikamoista huolien täyttämää aikaa. Hänellä todettiin syntymän jälkeen down-syndrooman lisäksi vakava sydänvika ja monta muuta sairautta. Samaan aikaan vaimoni Toini taisteli vakavan sairauden kanssa.

Toini hävisi taistelun pariin kertaan leikatulle aivokasvaimelle. Hän kuoli, kun Pertti oli viiden, vain pari kuukautta ennen kuin tämä oppi kävelemään.

– Minulle oli alusta asti selvää, että hoidan Pertin itse ja niin olen tehnyt. Vuoden kävin vielä töissä, mutta sitten jäin kotiin ja aika on kulunut hyvin näinkin.

Sippiviulu helpottaa väsynyttä

Oikeastaan elämä Pertin omaishoitajana on Matista yllättävän vapaata.

– Voimme aloittaa päivän vaikka menemällä saunaan, jos mieli tekee. Pertin tarpeet ovat loppujen lopuksi aika pienet. Hän viihtyy arkisissa askareissa ja kiinnostuu aina vuoron perään jostakin. Nyt hän pitää ilmapalloista ja enkeleistä.

Silti omaishoitajan byrokratiaviidakko ja ainainen avustusten hakeminen on välillä Matista hyvinkin uuvuttavaa. Mikään ei tule avustettavalle automaattisesti.

– Olen ollut jo pitkään mukana erilaisissa vapaaehtoisjärjestöissä, sillä samanlaisissa elämäntilanteissa olevien kanssa kokemusten jakaminen tuo omaan elämään hurjasti voimaa.

Matin sisko on Pertin varaomaishoitaja, ja arkisin Pertti käy aamupäivät päivätoiminnassa muutaman kilometrin päässä kotoa.

Kun Matilla on pari kertaa kuussa vapaapäivä, hän yleensä käyttää ne juuri vapaaehtoistöihin tai johonkin puuhailuun.

"Pienestä turhautumisesta kumpusi aikoinaan idea rakentaa sippiviulukin."

– Tykkään tehdä käsillä ja ideoida kaikenlaista. Pienestä turhautumisesta kumpusi aikoinaan idea rakentaa tällainen sippiviulukin. Tukkikämpillähän sippiviulu rakennettiin aikoinaan laudanpätkästä, peltitölkistä ja rautalangasta, mutta minä rakensin tähän pohjan luudasta. Se sopii hyvin omaishoitajille, joten olen soitellut sippiviulullani Lapin äidin kehtolaulua useissa tilaisuuksissa, Matti hymyilee ja alkaa soittaa tekelettään.

Yhden kielen avulla huoneeseen leviää tyynnyttävä kehtolaulu ja Pertti nostaa jälleen peukalonsa ylös. Kaikki on hyvin.

Lue lisää Matti ja Pertti Väliahteen elämästä ET-lehdestä 16/2015. Voit tilata lehden myös täältä.

Risteilyalukset ja 25 miljoonaa turistia vuodessa ovat pahan enne, pohtii Pirkko Arstila – itsekin turisti.

Veden pinta hohtaa kuunvalossa mustana silkkinä. Gondolieri sauvoo venettään, se kolahtelee kanaalin kivisiin seiniin. Samettityynyillä istuvat rakastavaiset takertuvat toisiinsa.

Matkakumppani ei herkisty, vaan tarkastelee gondolieriä käytännöllisesti: ”Työasento on hirveä. Hän muuttuu muotopuoleksi ja saa hirveitä särkyjä.” Niinpä, missä ovat turvaliivit ja kypärä?

Mutta Venetsiassa romantiikka myy. Olen lukenut Donna Leonin kirjat ja tiedän, että paikalliset inhoavat turisteja. Minäkin inhoan heitä – vai meitä? Kaupungin taustamusiikki on vesibussien keuhkotautista rahinaa ja turistien vetokärryjen kärinää. Palatsit reunustavat Pyhän Markuksen aukiota kuin uljas nuottiviivasto oman aikakautensa matemaattisessa rytmissä. Näkymän pilaa valtava risteilyalus, joka työntyy mozartmaiseen maisemaan kuin Tähtien sota. Paha näky.

Hotellimme on 1400-luvulta ja rakennettu ilman vatupassia – sen huomaa. Sähköjohtojen lonkerot kiipeilevät seinillä. Huone on kuusi metriä korkea, ja jossain siellä ylhäällä paistaa sähkölamppu, onneksi ei kaasuvalo. Tilan täyttävät sänky, pöytä ja mahtipontisesti drapeeratut ikkunaverhot.

Ikkunasta näen muuttokuorman kanavalla. Kippurajalkaiset tuolit ja plyysisohva on lastattu pieneen moottoriveneeseen. Toisessa veneessä matkaa perhe mukanaan paksu piironki ja jääkaappi. Kokassa seisoo onnellinen koira.

Vesibussista katsottuna palazzot lipuvat ohitse kuin elokuvan kulisseina. Illan tummetessa näen pariskunnan, joka kömpii pyjamissaan yöpuulle välittämättä sulkea ikkunaluukkuja. Turistin ahneudella tarkastelen heitä kuin alkuasukkaita savanneilla. Ovatko he ylhäisöä, henkilökuntaa vai turisteja?

Pakenemme ihmismassoja vuonna 1822 perustettuun Hotel Danieliin Canal Granden varrella. Aika pysähtyy.

Smokkipukuinen tarjoilija ilmestyy tyhjästä, katoaa tyhjään. Hiljaista. Kullattuja pylväitä. Silkkisiä nojatuoleja. Komea kipsikatto. Mahtava, koristeellinen portaikko ohjaa kattoterassille, josta avautuu Venetsian loisto. Täällä kalliissa, ajan säilömässä miljöössä viipyy vielä se lumo ja charmi, josta kirjat kertovat ja runoilijat runoilevat.

Tulee haikea olo. Risteilyalukset ja 25 miljoonaa turistia vuodessa ovat pahan enne. Jonain päivänä kaikki vajoaa mereen, ja jälkipolville jää vain taru kuin uponneesta Atlantiksesta.

Kolumni on ilmestynyt ET-lehdessä 21/2017.

 

Liisa Tavi laulaa nykyään tulevien äitien kanssa ja tekee hidasta musiikkia lapsille. 

Liisa Tavi, 61, tuli tunnetuksi laulajana vuonna 1979 kappaleella Lasta ei saa tukuttaa, joka voitti Ylen Levyraadin. Vuonna 1980 hän osallistui euroviisukarsintoihin kappaleella Nopea talven valo. Hänen äänensä kuuluu myös Rauli Baddingin Tähdet Tähdet -kappaleen kertosäkeessä.

Nykyään Tavi työskentelee äänihoitajana ja asuu Joensuussa lähellä Pyhäselän rantoja. 

– Euroviisut ja yleisölle laulaminen olivat kiinnostava matka, mutta en kaipaa lavoille enää. Lopetin laulamisen kokonaan kymmenisen vuotta sitten. Olin tehnyt laulajana paljon töitä entisen mieheni muusikko Pekka Tegelmanin kanssa ja avioeromme ero muutti ammatillista minäkuvaani.

Tavi alkoi pohtia uutta suuntaa uralleen.

– Aloitin ohjaamalla äänirentoutusryhmiä Helsingin asukastaloissa asukkaille, jotka olivat pääosin eläkeikäisiä. Rentoutushoidossa avattiin kehoa liikkeen kautta ja tutkittiin äänen resonoimista oman kehon sisällä.

Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.
Agit Prop etsi laulajaa Sinikka Sokan tilalle ja valitsi Liisa Tavin. Kuva vuodelta 1976, Sanoma-arkisto.

Ääni apuna synnytyksissä

Vähitellen Tavi erikoistui ohjaamaan äänirentoutusta raskaana oleville naisille.

– Äänenkäyttö muuttaa synnytyskokemusta. Osa asiakkaistani on kertonut, että he eivät ole tarvinneet synnytyksessä lainkaan kipulääkitystä. Heidän oman äänensä resonointi heidän kehossaan ja hengitysharjoitukset ovat kantaneet heidät läpi synnytyksen. Musiikilla on valtava vaikutus kehon rentoutumisessa ja rauhoittamisessa. Yleensä äänihoitoa käytetään synnytyksessä kuitenkin kipulääkityksen ohella.

Vielä 1980-luvulla äänihoito ei ollut osana synnytysvalmennusta. Tavin oma esikoinen syntyi Tuula Amberlan Lulun tahtiin, sillä joku oli kääntänyt synnytyssalissa radion päälle.

Tämän vuoden syyskuussa Tavi opiskeli doulaksi.

– Omien lasteni syntymästä on jo kolmisenkymmentä vuotta, joten halusin ammattini puolesta virkistää muistiani synnytyskokemuksesta. En ollut mukana oman lapsenlapseni synnytyksessä, mutta olin kyllä poikaani jatkuvasti puhelinyhteydessä ihmeen tapahtuessa.

Hidasta musiikkia lapsille

Liisa Tavi kertoo kasanneensa useamman vuoden lapsille ja vanhemmille suunnattua levyä.

– Tuota levyä on tehty kuin Iisakin kirkkoa, sillä rahoitamme tuotannon omasta kukkarostamme, laulaja puuskahtaa.

Tavin, muusikko Safka Pekkosen ja säveltäjä Aija Leinosen tavoitteena on tarjota pirteiden renkutuksien sijaan rauhallista musiikkia vanhemmille ja lapsille.

– Matalan pulssin kappaleiden tarkoituksena on rauhoittaa lapsia ja heidän vanhempiaan, Tavi kertoo.

Liisa Tavi, 61.
Liisa Tavi, 61.

Liisa Tavin omat kappaleet käsittelivät aikanaan inhimillisyyttä. Julkisuuteen Tavi nousi vuoden 1979 kappaleellaan Lasta ei saa tukuttaa. Pelle Miljoonan kirjoittama sanoitus otti kantaa lasten kaltoin kohteluun ja kasvatukseen.

– Oma näkemykseni on aina ollut se, että elämän ensimmäiset askeleet ovat äärimmäisen tärkeitä. Varhaislapsuus saattaa olla jopa elämämme tärkeintä aikaa, sillä lapset saavat jo hyvin nuorina eväät itsensä hyväksymiseen.

Tavi seuraa tällä hetkellä oman kolmivuotiaan lapsenlapsensa elämää ja kehitystä.

– Kouluissa ja tarhoissa meininki voi olla aika levotonta rauhallisillekin lapsille. Tämä levy tuo toivottavasti rauhaa hektisten tilanteiden keskelle. Kaiken lastenmusiikin ei tarvitse olla reipasta ja hauskaa irrottelua, sen vuoksi olemme tehneet tietoisesti hitaita kappaleita.