Äidin toive -dokumentin ohjaaja Joonas Berghäll:
Joonas Berghäll on ohjannut Äidin toive -dokumentin, jota on kuvattu muun muassa Portugalissa.
Joonas Berghäll on ohjannut Äidin toive -dokumentin, jota on kuvattu muun muassa Portugalissa.

Elokuvaohjaaja Joonas Berghäll kysyi uuden dokumenttiprojektinsa taustaksi oman äitinsä pelkoja ja toiveita.
”Äitini sanoi, että niitä pelkoja, jotka kohdistuvat minuun, olisi ainakin yli sata.”

Joonas Berghäll mainitsee, että lapsuudenkodissaan ja myöhemminkin äitinsä kanssa hän on puinut erityisen paljon asioita, jotka liittyvät terveyteen.

– Äidilläni on voimakas mielipide terveysasioista, koska hän on lääkäri. Hänen pelkonsa ovat olleet normaaleja, liittyen kaikkeen tekemiseeni aina lapsuudesta saakka. Olen yksinhuoltaja-äidin poika enkä ole koskaan nähnyt isääni eikä ympärilläni ole ollut sisaruksia, joten senkin vuoksi äitisuhteeni on vahva.

Suosittelemme: Joonas Berghäll teki töitä ja matkusti zombiena – "Olen joutunut vetämään unilääkkeitä"

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toiveitaan poikaansa kohtaan Joonaksen äiti oli listannut myöskin monia.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kunnes äidin kolmanneksi viimeinen toive oli se, että löytäisin elämäni naisen. Toiseksi viimeiseksi toiveekseen hän sanoi haluavansa jonain päivänä mummiksi, Joonas paljastaa ja jatkaa:

– Viimeinen toive oli se, että vaikka minulla olisi naisystävä tai vaimo ja hänestä olisi tullut mummi, niin siitä huolimatta minulla olisi aina aikaa käydä moikkaamassa äitiäni.

Näistä toive- ja pelkokeskusteluista on nyt viisi vuotta. Ne ovat eläneet elämäänsä Joonaksen uuden, Äidin toive -dokumentin taustalla. Elokuva tulee ensi-iltaan tämän viikon perjantaina.

Mitä äitinsä toiveita Joonas on reaalimaailmassaan toteuttanut tähän mennessä?

– Minulla on ainakin koulutus, kuten äitini on toivonut. Olen saanut myös ammatin ja pystyn elättämään sillä itseni.

Kurkistaja näki Äidin toiveen ennakkoon: Lue lisää ja katso elokuvan traileri täältä.

"800 000 euron budjetti"

Äidin toive -dokumenttielokuva on Joonaksen oma, henkilökohtainen suuri haave. Se kertoo kymmenen naisen tarinan äitiyden ja äidin rakkauden – välillä sen puutteenkin – näkökulmasta. Lähtökohtana elokuvaan hänellä oli naisten oikeudet ja tasa-arvo.

"Viime vuonna tein yhdeksän kuukauden aikana 58 lentoa."

Edellinen dokumentti, Miesten vuoro, kuvasi suomalaisia äijänköriläitä saunanlauteilla. Äidin toiveessa perspektiivi laajenee kansainväliseksi: dokumentissa kuvataan äitejä Kanadasta Nepaliin, Etelä-Afrikasta Meksikoon. Yhteistyökumppanikseen se on saanut Unicefin.

– Dokumentissamme on ollut Suomen historian toiseksi tai kolmanneksi kallein budjetti, 800 000 euroa. Ja siitä jäi uupumaan 165 000 euroa. Kustannukset nousivat matkasyistä; viime vuonna tein yhdeksän kuukauden aikana peräti 58 lentoa.

Ennakkoon Äidin toive on myyty seitsemään maahan eli Ruotsin, Norjan, Islannin, Puolan, Liettuan, Sveitsin, Portugalin televisioon, Joonas mainitsee.

"Umpihullut ideani toteutuvat"

38-vuotias ohjaaja on oppinut, että dokumenttielokuva on puhdasta yllätystä koko ajan.

– Kun tässä työssä haaveilet jostain, niin lopputuloksena saatkin usein ihan jotain toista. Mutta jos kaikki menee nappiin, niin se on ainakin kolme kertaa hienompaa kuin koskaan kuvittelitkaan, kuvailee Joonas työfiiliksiään.

"Jos kaikki menee nappiin, se on ainakin kolme kertaa hienompaa."

Dokumentti alkaa Joonaksen omalla äititarinalla. Hän kertoo lapsuusmuistostaan, joita dominoi äidin aivoleikkaus. Prologin jälkeen ensimmäinen tarina ammutaan kirjaimellisesti rakettina avaruuteen. Siinä seurataan avaruusjärjestö NASAn astronauttia Karen L. Nybergiä (kuvassa alla), joka pitää pojalleen koskettavaa videopäiväkirjaa lentonsa aikana.

Miten ihmeessä yhdysvaltalainen avaruusnainen päätyi suomalaiseen dokumenttiin?

– Se oli yksi minun umpihulluja ideoitani. Pyysin käsikirjoittajaa tarkistamaan, onko maailmassa yhtään äitiä, joka lentäisi lähiaikoina avaruuteen. Pian käsikirjoittaja tuli huoneeseeni ja kertoi, että hän löysi sellaisen äidin, joka tekee avaruuslennon kuuden kuukauden päästä. Siitä alkoivat järjestelyt NASAn kanssa. Aluksi ne eivät edenneet vauhdilla, mutta lopulta pääsimme kuvaamaan raketin laukaisua Kazakstaniin.

"Seuraavaksi edistän isyyshaavettani"

Uutuusdokumentin teemat ovat kovia. Ne liikkuvat kuolemantuomiosta hyväksikäyttöön. Silti Joonas ei pidä kokonaisuutta rankkana.

– Oli erittäin mielenkiintoista tutustua naisten ja äitien maailmaan. Niistä tarinoista tuli voimaannuttava, lämmin ja sydämellinen elokuva. Toivoisin, että äidit nappaisivat tyttärensä tai poikansa mukaan katsomaan tätä dokumenttia.

Haastatteluhetkellä Joonaksen omat pelot ja haaveet liikkuvat Äidin toiveen ensi-illassa sekä elokuvan avausviikonlopussa.

– Avausviikonlopun luvut vaikuttavat suuresti meidän tuotantoyhtiömme viiden työntekijän elämään. Kunpa avaus menisi hyvin. Se vaikuttaa vapaa-aikaani, jota tarvitsen nyt terveydellisistäkin syistä.

– Lisäksi toivon, että nyt pääsisin keskittymään henkilökohtaiseen, suureen unelmaani eli edistämään haavettani isäksi tulemisesta. Kolmessa äitini suuressa toiveessa on vielä töitä jäljellä.

Joonaksen kiitos äidilleen

"Äitini on erittäin älykäs ihminen ja hänen neuvojaan on ollut kiva kuunnella. Hän ollut elämän mittainen valmentaja minulle. Monenlaista psykologista apua olen tarvinnut äidiltä ja aina olen saanut sitä. Tuskin ilman häntä olisin pärjännyt elämässäni näin hyvin kuin olen pärjännyt."

Kysely

Katsotko kotimaisia dokumenttielokuvia?

Kyllä
Kyllä
95.9%
En
En
4.0%
Ääniä yhteensä: 49
Sisältö jatkuu mainoksen alla