Asiantuntija kertoo, mitä kasvihuoneen hankintaa suunnittelevan pitää tietää.

Auringon kypsyttämiä, oman kasvihuoneen tomaatteja, kurkkuja ja chilejä on mahdoton vastustaa, puhumattakaan tuoksuvista yrteistä. Kasvihuone on paitsi puutarhan monivuotinen koriste, myös ekologinen harrastus.

– Kasvihuonetta voin suositella kaikille, joiden pihalle se mahtuu, sanoot toimitusjohtaja Mikael Kivikangas tanskalaisia Juliana-kasvihuoneita maahantuovasta Kivikangas Oy:stä.

– En tunne ketään, joka olisi lopettanut kasvihuoneharrastuksen sen kerran aloitettuaan. Siksi kasvihuoneen valintaan kannattaa perehtyä kunnolla, hän lisää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kasvihuonetta valitessa kannattaa miettiä, millaisia kasveja haluat kasvattaa, paljonko ja millaista satoa haluat sekä paljonko tarvitset työskentelytilaa. On hyvä pohtia etukäteen myös sitä, missä säilytät työkalut, vesiastiat, kukkaruukut ja muut tarpeelliset tarvikkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yleensä kasvihuone ei jää tyhjäksi, vaan ennemminkin tulee tilasta puutetta.

– Korkeus ja leveys ovat neliöitä tärkeämpiä. Sivukorkeuden olisi hyvä olla vähintään 1,5 metriä, harjakorkeuden vähintään 2,5 metriä. Leveys tuo ilmavuutta ja huoneessa pystyy liikkumaan selkä suorana, Mikael vinkkaa.

Kasvihuoneen sijainniksi suositellaan suojaisaa ja lämmintä paikkaa, joka on varjossa keskipäivällä. Ilmansuunnaksi suositellaan itä–länsi-suuntaa. 

– Käytännössä kasvihuone kannattaa sijoittaa paikkaan, josta on lyhyt matka hakemaan satoa. Tarkoitushan on, että tomaatit, kurkut ja salaatit noudetaan juuri ennen ateriointia tuoreena pöytään, Mikael sanoo.

– Harrastuksestahan tässä on kyse, sadon ei tarvitse olla sataprosenttinen. Sopivaa ilmansuuntaa tärkeämpää on kastelu ja lannoitus, hän sanoo ja jatkaa:

– Aamuaurinko toki lämmittää huoneen nopeasti, ja ilta-aurinko varastoi lämpöä. Ja jos se pihan ainoa puu sopivasti varjostaa keskipäivän paahteessa, niin paikka on ihanteellinen.

Kasvihuoneet voivat joissakin kaupungeissa tarvita rakennusluvan tai ainakin toimenpideluvan. Lupaa kysyessä kannattaa mainita, onko kyseessä valmiina ostettu vai itse rakennettu kasvihuone. Valmis kasvihuone ei tarvitse kunnan rakennusvalvojaa. Pienillä tonteilla myös naapurien mielipidettä on hyvä kysäistä, varsinkin jos kasvihuone näkyy suoraan naapurin olohuoneeseen.

Moni miettii lasin ja muovin eli kennolevyn välillä. Kumpi on parempi?

– Lasinen kasvihuone on tyylikäs ja käytännössä ikuinen. Karkaistu lasi, parvekelasituksista tuttu, on turvallista ja lähes särkymätöntä. Varsinkin halvimmat kennolevyt kellastuvat ajan myötä ja niihin alkaa kasvaa sammalta tai levää. Lasin voi pestä ja sen jälkeen se on kuin uusi, Mikael vinkkaa.

– Kennolevyissä on tosin puolensa: ne pitävät lämpötilan tasaisempana, ja sähkölämmitteisissä kasvihuoneissa lämmituskulut ovat vain puolet lasiseen huoneeseen verrattuna. Myös ostohinta on karkaistua lasia edullisempi.

Kasvihuoneelle pitää tehdä perusta, joka suojaa routimiselta. Murske, styroxlevy ja kevyharkot ovat tukeva, routaantumaton perusta. Pintavesien valuminen kannattaa ottaa huomioon ja tarvittaessa salaojittaa perustus.

Itse huoneen lisäksi tarvitaan erilaisia lisävarusteita.

– Automaattisesti toimivat kattoluukun avaajat ovat lähes välttämättömät, samoin kastelujärjestelmä. Moni ehkä yllättyy kuullessaan, että nykyään molemmat toimivat ekologisesti ilman sähköä tai hanasta tulevaa vettä. Voit siis huoleti jättää kasvihuoneen oman onnensa nojaan viikoksi, jopa pariksi, Mikael sanoo.

Lasi vs kennolevy

LASI

+ Lasi on kirkasta
+ Tyylikäs perinteinen ulkonäkö
+ Edullinen hankkia
+ Pitkäikäinen
- Rikkoutuu huonolla perustalla
- Lämmöneristys
- Vaatii varjostusta

KENNOLEVY

+ Kevyt / helppo asentaa
+ Ei tarvitse varjostaa
+ Iskunkestävä
+ Pidempi kasvukausi lämmöneristyksen vuoksi
+ Tasaisempi lämpötila
- Hieman kalliimpi hankintahinta

Näin pidät kasvihuoneen kunnossa

  • Rasvaa ovet, saranat ja ovikisko vähintään kerran vuodessa
  • Puhdista räystäskourut lehdistä ja roskista
  • Tarkista tuuletusluukut ja ikkunat
  • Puhdista kasvihuone Juliana desinfiointiaineella ennen ja jälkeen kasvukauden
  • Poista talvisin katolle kasaantuva lumi ja jää
  • Varmista ettei huoneen päälle pääse tippumaan suuria lumimassoja esimerkiksi katolta tai puista

Lähde: Kivikangas Oy

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 6/2014.

Sisältö jatkuu mainoksen alla