Kirjoitukset avainsanalla pikkupurtavaa

Meistä jokainen on varmasti ollut saman ongelman edessä kuin Lily Valleyn elämää –blogin Lilian, joka kyseli vinkkejä vierastarjoiluun. Olisi keksittävä jotain maukasta syötävää, joka sopii allergiat huomioiden jokaiselle ja joka ei sido emäntää tai isäntää suureksi osaa iltaa keittiöön. Tässä kerron muutamista omista tarjottavistani, jotka ovat maistuneet vieraille hyvin.

 

Muutamalle hengelle on mukava tarjota ”oikeaa ruokaa”, mutta varsinkin jos vieraita tulee useampi, minusta on tuolloin kivempi aterian sijaan laittaa tarjolle sormiruokaa eli pikkupurtavaa, joka voi olla ihan yhtä ruokaisaa. Lehdet, netti ja blogit ovat täynnä toinen toistaan herkullisempia uusia reseptejä ja ideoita illanistujaisiin. Silloin tällöin innostunkin kokeilemaan jotain uutta ja erilaista, mutta useimmiten päädyn valmistamaan melko perinteisiä herkkuja, joita olen kokeillut ennenkin ja jotka eivät kaipaa erikoisia raaka-aineita. Yritän aina valita tarjottavat myös sen mukaan, että ne maistuvat myös kylminä. Näin minun ei tarvitse keittiössä huolehtia ruokien lämmittämisistä tai niiden lämpimänä pysymisistä. 

 

Kuvakarusellissa on otoksia pikkuleipäsistä, joita olen tarjonnut monesti vieraille. Ne voi tehdä valmiiksi jo hyvissä ajoin ja nostaa pöytää juuri ennen vieraiden saapumista. Vaaleisiin leipäsiin käytän paahtoleipää, tummiin vuokaleipää, joista molemmista saa neljään osaan leikkaamalla sopivan kokoisia suupaloja. Ensimmäisen kuvan leipiin käytin vuokaleipää, (kylmäsavulohi)tuorejuustoa sekä kylmäsavulohta. Toisen kuvan paahtoleivät sivelin majoneesilla (joskus käytän tuorejuustoa), lisäsin päälle katkarapuja (tai ravunpyrstöjä) ja tilliä. Allaolevassa kuvassa ruissipsit on täytetty savuporotuorejuustolla, jonka päälle lisäsin palan paprikaa. Jos ruissipsejä ei satu olemaan, vuokaleipä sopii aivan yhtä hyvin ja täytteen voi vaihtaa maustamattomaan tuorejuustoon ja savulohileikkeen palaseen.

Leivät olen joskus korvannut tortillapohjilla tai ohuilla rieskarullilla, jolloin makupalojen valmistaminen on vieläkin nopeampaa ja helpompaa. Täytteiden levittämisen jälkeen tortillat tai rieskat kääräistään rullaksi ja leikataan sopivan paksuisiksi annospaloiksi. Yllämainittujen leipätäytteiden lisäksi olen käyttänyt rulliin broiler- ja kasvistäytteitä.

Yksi vakiotarjottavistani on suolainen piirakka. Vanhat tutut kinkku-paprika-, tonnikala-katkarapu-, (kylmäsavu)lohipiirakka tai näin kevätaikaan parsapiirakka ovat helppotekoisia ja nekin maistuvat niin lämpimänä kuin kylmänäkin. Piirakan sijaan olen joskus kokeillut kinkku-pekoni pannukakkua tai suolaisia muffineja, jotka molemmat sopivat erittäin hyvin puffet-pöydän antimiksi.

 

Tammikuussa meillä oli parisenkymmentä ystävää kylässä. Tuolloin valtaosa tarjottavista herkuista oli yksinkertaisia ”pilko ja aseta tarjolle” –tyylisiä. Salaatin sijaan laitoin tarjolle miniluumutomaatteja, coctail-kurkkuja, paprikaa, porkkanaa ja kurkkua tzatziki-dipin kanssa sekä oliiveja, joiden olin antanut marinoitua pari päivää valkosipuliöljyssä.  Lisäksi olin kattanut pöytään chorizo- ja salamimakkaroita sekä erilaisia juustoja. Tarjolla oli myös patonkia, suolakeksejä, hapankorppuja sekä sulhaspiirakoita, joiden lisukkeeksi sekoitin munavoita kevyemmän vaihtoehdon eli raejuustovoin.

 

Kinkku-paprikapiirakan lisäksi valmistin tuorejuustolla täytettyjä kylmäsavulohirullasia sekä uunissä kypsytettyjä broilerpaloja hapanimeläkastikkeen kera. Itämaiseen tyyliin marinoidut broilerpalat saivatkin kovasti kehuja ja jälkeenpäin olen tehnyt niitä meille ateriaksi riisin tai kvinoan kanssa.

 

Suolainen pikkupurtava näyttää aina maistuvan vieraillemme makeita herkkuja paremmin, joten niihin aina panostankin enemmän. Kahvin kanssa maistuu kuitenkin pieni makea lisuke. Yleensä leivon juustokakun tai marjapiirakan, jonka lisäksi tarjoan keksejä tai konvehteja.

Meidän vappubrunssille pääsevät yllämainituista ainakin kylmäsavulohirullat sekä ravunpyrstöleipäset. Toivottavasti sinäkin saat vinkkejä omiin tarjoiluihisi. Maukkaita illanistujaisia!

 

 

Kommentit (1)

Lilian
Liittynyt24.8.2015
1/1 | 

Kiitos hyvistä kuvista ja vinkeistä.  Ideat tarjoiluista ovat aina jotenkin kadoksissa, kun vieraita on tulossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Seuraa 

Olen 50+ helsinkiläinen aikuisbloggari Belladonna. Arjen autuus –blogissa kuvailen sanoin ja kuvin niitä pieniä ja miksei suurempiakin asioita ja tilanteita, jotka tuovat elämään iloa, hauskuutta ja onnen hetkiä arkisen aherruksen keskellä. Blogiini mahtuu sitä sun tätä: selostuksia erilaisista tapahtumista, tekemisistä ja elämyksistä, pienimuotoista sisustusta, DIY-juttuja ja tuunailuja sekä intohimoisena korujen tekijänä tietenkin joskus esittelyjä koruistani. Saatan tarjota viinivinkkejä kuukausittaisten viiniklubitapaamisten pohjalta tai kertoa uusista reseptikokeiluistani.

Kodin jälkeen rakkain paikka maailmassa on maatila, jossa vietämme mahdollisimman paljon aikaa keväästä syksyyn. Maalla kokeilen kaupunkielämän vastapainoksi erilaisia kädentaitoja sytykeruusuista betonivaluihin sekä harjoittelen kasvisten ja vihannesten kasvattamista. Myös näistä tekeleistä kerron blogissani.

Minulla on myös tyyliblogi Style and Jewels, johon voit käydä tutustumassa osoitteessa styleandjewels.blogspot.com/.

Tervetuloa viihtymään kanssani!

Sähköposti: belladonnanblogi@hotmail.com

Instagram: @belladonnanblogi