Monen mielestä tuoreet kalat maistuvat parhaimmilta, kun ne paistaa nopeasti voissa ja maustaa ripauksella suolaa ja pippuria. Välillä on kuitenkin mukava saada vaihtelua ja yksi suosikeistani on tämä herkullinen kurkku-etikkakastikkeen ohje.

Löysin reseptin jo parikymmentä vuotta sitten ja alun perin käytin aina ahvenfileitä. Myöhemmin huomasin, että kastike sopii kuitenkin loistavasti myös muiden vaaleiden, miedon makuisten kalojen seuraksi. Kotimaisten kalojen lisäksi kastike maustaa vaikkapa pakasteseitifileet suussa sulavaksi herkuksi.

Ruoka on erittäin helppotekoinen ja melko nopeakin eikä raaka-aineita ole kalafileiden lisäksi kuin muutama. Etikka tuo ruokaan maukkaan säväyksen ja ryhdistää kerman tuoman pehmeyden. Aikaa menee eniten eli 10+30 min. kurkkupalojen maustumiseen, jolloin onkin hetki tehdä vaikkapa raikas salaatti kalafileiden ja keitettyjen perunoiden kylkeen.

 

Ainekset

400 g tuoreita tai sulatettuja kalafileitä

n. 150 g kurkkua

1 tl suolaa

3 rkl etikkaa

2 dl kermaa

valkopippuria

 

Valmistus

Leikkaa kurkku hieman tulitikkua paksummiksi tikuiksi, sekoita joukkoon suola ja anna maustua 10 minuuttia. Sekoita joukkoon etikka ja anna tekeytyä puolisen tuntia.

Jos kalafileet ovat kookkaita, leikkaa ne sopivan kokoisiksi paloiksi ja paista molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Kaada kurkkutikut liemineen pannulle ja nostele kalapaloja varovasti, jotta liemi pääsee myös fileiden alle.

 

Anna kypsyä miedolla lämmöllä kannen alla pari minuuttia. Kaada joukkoon kerma ja lisää pippuri. Anna hautua vielä kymmenisen minuuttia ilman kantta.

Tarjoa heti keitettyjen perunoiden kanssa. Hyvää ruokahalua!

 

Kommentit (2)

Mökin muori
Liittynyt8.5.2014

Kiitos ohjeesta. En ole erikoisemmin kalan ystävä mutta tämä kastike tuntuu kokeilemisen arvoiselta. Vielä kun löytyisi sellaisia ohjeita joka saisi lohen maistumaan suussani herkulliselta.

Belladonna
Liittynyt8.3.2016

Suosittelen kokeilemaan: muutama tuttavani, jotka eivät niin kalasta piittaa, ovat kovasti pitäneet tästä ohjeesta. Minulla olisi yksi lohiohje, josta he ovat myös pitäneet. Täytyypä laittaa sekin tänne piakkoin.

Seuraa 

Olen 50+ helsinkiläinen aikuisbloggari Belladonna. Arjen autuus –blogissa kuvailen sanoin ja kuvin niitä pieniä ja miksei suurempiakin asioita ja tilanteita, jotka tuovat elämään iloa, hauskuutta ja onnen hetkiä arkisen aherruksen keskellä. Blogiini mahtuu sitä sun tätä: selostuksia erilaisista tapahtumista, tekemisistä ja elämyksistä, pienimuotoista sisustusta, DIY-juttuja ja tuunailuja sekä intohimoisena korujen tekijänä tietenkin joskus esittelyjä koruistani. Saatan tarjota viinivinkkejä kuukausittaisten viiniklubitapaamisten pohjalta tai kertoa uusista reseptikokeiluistani.

Kodin jälkeen rakkain paikka maailmassa on maatila, jossa vietämme mahdollisimman paljon aikaa keväästä syksyyn. Maalla kokeilen kaupunkielämän vastapainoksi erilaisia kädentaitoja sytykeruusuista betonivaluihin sekä harjoittelen kasvisten ja vihannesten kasvattamista. Myös näistä tekeleistä kerron blogissani.

Minulla on myös tyyliblogi Style and Jewels, johon voit käydä tutustumassa osoitteessa styleandjewels.blogspot.com/.

Tervetuloa viihtymään kanssani!

Sähköposti: belladonnanblogi@hotmail.com

Instagram: @belladonnanblogi