
Viime viikot ovat hurahtaneet vauhdilla ja blogin päivitys on jäänyt täysin muiden touhujen jalkoihin. Toukokuun lopussa ja kesäkuussa olemme viettäneet hyvin paljon aikaa maalla, jossa aika tuntuu lentävän siivillä. Välillä olemme toki olleet muutamia päiviä kotona hoidellen ”pakollisia” kotihommia ja muita velvoitteita. Lisäksi kesäkuussa ehdin viettää viikon Kankaanpään opiston kesäkurssilla hopeakoruja tehden. Näihin alkukesän tekemisiin ja tapahtumiin palaan blogin päivityksissä myöhemmin, mutta nyt tunnelmia ja kuvia juhannuksesta.
Joka vuosi kokoonnumme maalle perheen ja lähisuvun kesken viettämään keskikesän juhlaa. Kokoonpano hieman vaihtelee vuosittain, mutta yleensä mukana on mukavan kokoinen joukko. Tänäkin vuonna meitä kokoontui yksitoista aikuista ja hännän huippuna veljeni nuorin pikkutytär.
Juhannus sujui kaiken kaikkiaan ihanissa ja leppoisissa sekä meille hyvinkin perinteisissä tunnelmissa. Välillä jokainen puuhaili oman mielenkiintonsa mukaisia juttuja, välillä taas kokoonnuimme yhteen mm. lipunnostoon, ruokailemaan tai vaikkapa kakkukahville. Päiviin mahtui siten leppoisaa yhdessä oloa, hyvää ruokaa ja juomaa, saunomista, uimista ja lämpimästä säästä nauttimista.
Onneksi säät olivat erittäin suotuisat ja lämpöä sekä aurinkoa riitti. Vaikka käytettävissämme on suuren maatalon lisäksi rannalla sijaitseva mökkini, näin suuren porukan ollessa kyseessä on aina mukavampaa viettää aikaa ulkona. Ulkona olimmekin aamusta iltaan ja yritimme mahdollisuuksien mukaan hoitaa myös ruuanlaittoon liittyvät puuhat ja itse ruokailut pihalla.
Yli kahdenkymmenen vuoden ajan olemme lähes poikkeuksetta valmistaneet juhannuspäivän ateriaksi rosvopaistia. Rosvopaistin valmistaminen on aikaa vievää puuhaa, mutta lopputulos on sen arvoinen. Aluksi kivillä vuoratussa kuopassa poltetaan tulta muutama tunti, jotta kivet kuumenevat. Tämän jälkeen märkiin leivinpapereihin, sanomalehtiarkkeihin sekä folioon käärityt lihat laitetaan kuoppaan ja peitetään hiilloksella ja kivillä. Koko komeuden päällä poltetaan nuotiota, jolloin herkullinen lammaspaisti saa muhia tuntikausia nuotion alla.
Joskus olemme kypsentäneet nuotiossa myös lisukkeita mm. perunoita, nauriita jne., tänä vuonna nakkasimme nuotion kupeeseen kokonaisia valkosipuleita folionyyteissään. Lampaan lisäksi ostin kokeeksi myös kassleria. Molemmat lihat onnistuivat niin marinoinnin kuin kypsyydenkin suhteen täydellisesti. Täytyypä ensi vuonna tehdä sama uusiksi.
Juhannuksen vieton lomassa juhlimme myös muutaman päivän etuajassa veljeni nuorimmaisen 4-vuotissynttäreitä. Pikkuneiti on parhaassa prinsessa-/keijuiässä, joten kakku, lahjat ja synttärisankarin asukin olivat sen mukaiset.
Näiden viihtyisien hetkien jälkeen oli mukava jatkaa kesän viettoa.