Niin, tässä sitä vaan tuli 65 vuotta mittariin ja köyhyys kolkutti oveani.

Olen asunut ruotsissa jo 30-vuotta ja joskus viihtynyt, joskus taas en. Ehkäpä se niin on että mieliala vaihtelee kun koti-ikävä kaihertaa mieltä. Ei nyt niin usein mutta kuitenkin. Ruotsi, se virallinen, antaa itsestään hyvin mairittelevan kuvan. Sellaisen ikäänkuin kaikki ja kaikilla olisi asiat kunnossa. Juhlitaan ja syödään hyvin. Ihaillaan kuningasta ja hänen puolisoaan. Kaikilla on omaisuutta ja muuta rikkautta niin että huimaa äkkinäistä niistä kuullessaan. Uudenuutukainen volvo kiiltelee auringon lailla pihamaalla. Kaikilla on tiptop vaatetus ja vitivalkoiset hampaat joilla Wasa näkkäriä on kiva rouskuttaa ja samalla katsella naapurimaiden elämää. Tietysti siitä uusimmasta ja teknisesti parhaimmasta tv:stä istuen ruotsalaisella nahkasohvalla.

Sellainenkos se mielikuva on.

Minulla on toisenlainen kun olen ollut täällä tuon kolmekymmentäpitkäävuotta. Ei silti, joka päivä on ruokaa ollut. Ja H&M on myynyt halpoja vaatteita, joten ei ole kylmä luissa kapissut. Kaksikymmentä vuotta olen ollut sairaseläkkeellä ja saanut sen pienen toimeentulon - kiitos kotimaani suomen. Nyt täyttäessäni 65 kaikki muuttui. Tuliko minusta yht`äkkiä terve - hei halooo!

Sairauden perusteella tullut eläke lakkasi ja nyt lasketaan kaikki uusiksi se sama ja täysin samanlainen eläke. Tosin uudella nimellään: Vanhuuseläke.

Rakas Suomi-Finland lähettää tunnollisesti asepalvelun siellä suorittaneelle pojalleen jatkossakin. Mutta ruotsi pienentää eläkettäni. Olisin oikeutettu täyteen vanhuuseläkkeeseen jos olisin asunut 40-vuotta ruotsissa mutta voi itku - nyt sitä aijemmin saamaani eläkettä pienennetään kun olen asunut vähemmän kuin tuon maagisen luvun 40.

Suomesta tulee se takuueläke mutta täältä ei edes sitäkään. Ruotsista 500euroa miinus 120euroa veroa siitä. Ruotsissa verotetaan jo 100 eurosta samallalailla kuin työssä olevilla. Suomi tosin lähettää verottomana.

Sairauden perusteella myönnetyistä eläkkeistä säästin viime vuonna 1000euroa tililleni hammashoitoa varten. Suuni on hampaista täysin tyhjä ja omaosuus molempien ala ja ylä-puolen tekareiden olisi noin 1200euroa täällä ruotsissa.

Viime vuonna 2016 Joulukuussa - siis jouluviikolla ulosotto jäädytti tilini ja vei rahat  tililtäni. Oli vienyt myös suomalaisesta takuueläkkeestä säästämäni rahat. Sain siis ruotsalaisen joululahjan. Sinne meni takuueläke ja nyt vieläkin olen hampaaton kun ei ole varallisuutta hammaslääkäriin.

Täysin hampaattomat eläkepäivät alkoivat.

Täällä kodissani kirjoitan blogia itku silmässä ja ikävöiden suomea

Kommentit (1)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla