Aito kaneli on peräisin Sri Lankan plantaaseilta. Kanelinkuorija tienaa paikallisittain hyvin. Maksakin kiittää aidon kanelin käyttäjää.
Kanelin kuoriminen vaatii taitoa. 45-vuotias Ajit kertoo aloittaneensa työn kanelinkuorijana 15-vuotiaana. Hän näyttää, miten kanelipuun kuoripaloista taiteillaan kanelitanko.
Työ on kokonaan käsityötä, ja ammatin taitajista alkaa olla pula. Nuoret haluavat mieluummin opiskella itselleen modernin ammatin ja tehdä töitä lääkärinä tai toimistossa.
Kanelitanko taiteillaan kuoripaloista.
Paikallisittain kanelinkuorija saa hyvää palkkaa, jopa 20 euroa päivässä. Huono puoli on työpäivän pituus: sesonkiaikaan työskennellään aamuviidestä keskiyöhön.
Kaneli kasvattaa marjoja
Aito kaneli on saanut jopa latinalaisen nimensä, cinnamomum zeylanicum, Ceyloniksi ennen kutsutun kotimaansa mukaan. Ennen kuin kanelia alettiin viljellä, sitä kerättiin viidakosta villinä kasvavista kanelipuista.
Kun kanelipuu on kukkinut, siihen muodostuu marjoja, joiden siemenet otetaan talteen ja istutetaan kasvihuoneisiin. Kolme kuukautta myöhemmin versot istutetaan ulos. Ensimmäinen sato poimitaan kolmen vuoden kuluttua ja sitten kahdeksan kuukauden välein.
Kiinalainen korvike on haitallista maksalle
Kaupan maustehyllyillä myydään eniten niin sanottua kassiakanelia, joka on itse asiassa kanelin korvike ja valmistettu Kiinassa. Aidon srilankalaisen kanelin on tutkimuksissa osoitettu olevan terveellisempi kuin kiinalainen kaneli, joka sisältää maksalle haitallista kumariinia huomattavasti enemmän kuin aito kaneli.
Aitoa srilankalaista kanelia voi ostaa luontaistuotekaupoista ja nettikaupoista, esimerkiksi Luomutallista.