Katri Haverinen rakastaa leipomista. Viikoittain syntyy niin makeita kuin suolaisia lämpimäisiä, joiden reseptit hän on oppinyt Lyyli-mummultaan. Katso herkulliset ohjeet tämän jutun perästä.

Kiteen Kesälahdella asuva Katri Haverinen on ahkera leipoja. Viikoittain syntyy niin makeita kuin suolaisia lämpimäisiä.

– Asun äidin vanhalla kotitilalla. Lapsena asuin Lahdessa mutta olin täällä kesäisin ja opin Lyyli-mummulta pullanteon jo alle kouluikäisenä. Nyt mummu, 86, asuu kirkolla ja viemme hänelle usein pullapitkon lämpimäiseksi, Katri kertoo.

Katrin mielestä leipomisessa mukavinta on suunnittelu. Usein hän miettii Villen, 12, ja Iidan, 10, kanssa, että mitä kivaa leivottaisiin. Iida varsinkin on innokas leipoja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Katson paljon ohjeita netistä vaikka keittokirjojakin on kertynyt, ja reseptilaatikko on ihan täynnä. Seuraan kinuskikissan leivontablogia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun joku onnistuu oikein hyvin, tulee hyvä mieli. Ja pullataikinan pyörittely on hyvin terapeuttista ja rentouttavaa, ja leipomisen tuoksu on kotoisa. Hyvä korvapuusti on pehmeän kuohkeaa. Taikinassa pitää olla makeutta ja kardemummaa tarpeeksi.

Koko suku keittiössä

Katri leipoo perheelleen sämpylät ja kauraleivän, mutta ruisleivän ostaa kaupasta. 

– Minulla on leivinuunikin, mutta olen siinä vasta opetteluvaiheessa. Lämpötilan säätö on hankalampaa kuin sähköuunissa. Olen leiponut siinä ruisleipää. 

Silloin leivinuunia tohotetaan, kun paistetaan karjalanpiirakoita suvun naisten kesken jouluksi, juhannukseksi ja juhliin.

– Silloin meitä on pulikan ääressä äitini Irene, tädit Elli, Kirsti, Paula, Marja-Liisa ja Päivi. Lyyli-mummukin on usein mukana, leivomme täällä meillä.  Serkkujakin on joskus mukana, se on oikein sosiaalinen tapahtuma.

Katri on ollut martta-toiminnassa mukana jo 15 vuotta, ja Iida-tytärkin on jo siellä.

– Meillä on positiivinen porukka ja yhdessä tekemisen meininki. Olen kolmatta vuotta mukana marttojen hallituksessa. Olen myös köksävastaava eli järjestän marttailtoihin tarjottavat. Joko teen itse tai delegoin asian muille. Kokoonnumme kerran kuussa Martta-kammariin.

Kerro meille: Mikä on suurin ongelma sinkun ruokataloudessa?

Martat monessa mukana

Martat ovat monessa mukana. He hoitavat kahvituksen esimerkiksi Lainan päivänä kirjastoon. Kesälahdella on juoksutapahtuma, jossa martoilla kioski. Katri leipoo sinne juustosarvia ja kääretorttua.

Katri hemmottelee läheisiään leipomalla. Ex tempore tulee leivottua jotain helppoa tai sitten kokeiltua jotain ihan uutta. Suklaakuivakakku on mahtavaa, kun sen peittää kermavaahdolla!

– Meillä käy älyttömän paljon vieraita, joten leivonnaisia kuluu. Itse olen nyt dieetillä, sillä harrastus näkyy vyötäröllä.

Katri on erityisen innostunut kolmiulotteisten fantasiatäytekakkujen luomisesta ja haluaisi oppia niiden teosta lisää.

– Synttärikakkuja suunnittelemme aina lasten kanssa pitkään. On ollut palmu, Turtlesin pää ja pikku Myy. Teen kuorrutteen sokerimassasta. Tilaan ainekset confetti-nettikaupasta.

Katri käy mielellään kahviloissa maistamassa muidenkin leipomuksia. Hän suosittelee Kiteellä kahvila Vilhelmiinaa, jossa on ihanaa juusto- ja hyytelökakkua.

Suosittelemme: Viikon ruoat 60 eurolla – katso 7 päivän ohjelma

Katri Haverinen

  • Syntynyt 1978 Lahdessa, asuu Kiteen Kesälahdella
  • Koulunkäyntiavustaja, opiskelee sosionomiksi
  • Puoliso ja kaksi lasta
  • Harrastaa leipomista, neulomista ja virkkaamista

 

Porkkanamuffinit eli kuppikakut

  • 4 munaa
  • 2 dl sokeria
  • 4 dl vehnäjauhoa
  • 2 tl soodaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 dl sulatettua voita, margariinia tai öljyä
  • 6 dl porkkanaraastetta

Päälle:

  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 70 g voita
  • 1 1/2 dl tomusokeria
  • 75 g ranskankermaa

"Arkisin leivon yksinkertaista, kaikki vain sekoitetaan taikinaksi, kuten kuppikakut."

1. Vaahdota munat ja sokeri.

2. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne varovasti muna-sokerivaahtoon.

3. Lisää rasva ja porkkanaraaste. Täytä muffinivuoat 3/4 täyteen.

4. Kypsennetään 175 asteessa noin 20 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Anna jäähtyä.

5. Vatkaa tuorejuusto, pehmeä voi ja tomusokeri keskenään ja lisää ranskankerma. Pursota muffinien päälle ja koristele fariinisokerilla tai pähkinärouheella.

 

Suklaakeksit

  • 5 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 3 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 250 g sulatettua voita tai margariinia
  • 1 dl sokeria
  • 2 dl fariinisokeria
  • 2 tl vaniljasokeria
  • 2 munaa
  • 200 g suklaata
  • 1 dl kookoshiutaleita

"Suklaapikkuleivillä ilahdutan lapsia."

1. Yhdistä vehnäjauhoihin kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola.

2. Sekoita voisulaan sokerit, ja lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.

3. Lisää jauhoseos joukkoon. Pilko suklaa pieniksi murusiksi ja lisää ne taikinaan kookoshiutaleiden kanssa. Sekoita taikina tasaiseksi.

4. Nostele lusikalla nokareita pellille ja taputtele ne hiukan litteäksi. Jätä kuitenkin leviämisvaraa. Paista 175 asteessa noin 10 minuuttia.

 

Juustosarvet

  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl sämpyläjauhoja
  • 200 g voita tai margariinia
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 1/2 dl maitoa
  • 4 dl juustoraastetta
  • täytteeksi tuorejuustoa ja kinkkusuikaleita
  • voiteluun muna
  • koristeeksi juustoraastetta tai siemeniä

"Juustosarvet ovat herkulliset iltapalat."

1. Nypi jauhot ja voi murumaiseksi seokseksi.

2. Liuota hiiva ja suola maitoon ja yhdistä se jauho-rasvaseokseen.

3. Lisää juustoraaste ja sekoita taikina tasaiseksi.

4. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli niistä ympyrä, jonka jaat 6–8 osaan.

5. Laita jokaiselle palalle nokare täytettä ja kääri sarviksi.

6. Kohota hyvin liinan alla, voitele munalla ja paista 175 asteessa 15–20 minuuttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla