Keskitalven suosikkakala made on jokseenkin poikkeus suhteessa kanssakaloihinsa. Terveystoimittaja Pirkko Tuominen kaivoi esiin mateen yllättävät ominaisuudet.
1. Runsaasti rautaa
Made sisältää runsaasti proteiinia sekä useita vitamiineja ja kivennäisaineita. Sen sisältämä rauta on hyvin imeytyvää hemirautaa.
2. Helposti sulavaa
Madekeitto ja muut maderuoat ovat helposti sulavia, koska kalan lihassa on vähemmän sidekudosta kuin muiden eläinten lihassa.
3. Kaloista vähärasvaisimpia
Kalojen rasvaisuus vaihtelee 0,5–30 prosentin välillä. Made on kalalajeistamme vähärasvaisin. Öljymäisessä rasvassa on runsaasti
terveydelle edullista tyydyttymätöntä rasvaa.
100 gramman annos madetta sisältää rasvaa 0,5 g ja energiaa 68 kcal.
4. Niukasti D-vitamiinia
Mateessa on D-vitamiinia kalaksi poikkeuksellisen vähän: 0,5 mikrogrammaa / 100 g. Esimerkiksi samankokoisessa annoksessa lohta on D-vitamiinia 8 mikrogrammaa, silakassa 19 ja kuhassa 24 mikrogrammaa.
5. Lähes myrkytön
Järvikalojen dioksiini- ja PCB-pitoisuudet ovat pieniä. Turskakaloihin kuuluvassa mateessa on ympäristömyrkkyjä vain murto-osa siitä, mitä esimerkiksi Itämeren lohessa, silakassa tai siiassa on. Myös elohopeapitoisuudet ovat suomalaisissa kaloissa selkeästi raja-arvoja pienempiä, sisävesien iäkkäitä haukia lukuun ottamatta.
Lähteet: Kalaa kahdesti viikossa, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira / Kalaelämyksiä, Pro Kala ry / www.evira.fi