
Herkullisesta porkkanafeta-voileipäkakusta saat näyttävän juhlapöydän tähden. Pyöreänmallisen kakun kokoat näppärästi näillä ohjeilla.
Porkkanafeta-voileipäkakku
noin 12 isoa paahtoleipäviipaletta
1 dl vettä
1 sitruunan mehu
Täyte 1
3 reilun kokoista porkkanaa
200 g pehmeää fetaa
2 rkl sitruunamehua
½ tl sokeria
Täyte 2
1 ps (200 g) pakasteherneitä
½ ruukkua basilikaa
200 g tuorejuustoa
½ rkl sitruunan kuorta
¼ tl suolaa
Kuorrute
3 dl turkkilaista jugurttia
200 g tuorejuustoa
Koristeeksi
3 porkkanaa
1 dl kivettömiä mustia oliiveja
herneenversoja
- Tee täyte 1. Kuori ja paloittele porkkanat. Keitä ne kypsiksi vähässä vedessä. Kaada keitinvesi pois. Lisää jäähtyneiden porkkanoiden joukkoon murennettu feta, sitruunamehu ja ripaus sokeria. Sekoita ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
- Tee täyte 2. Laita sulaneet herneet, basilikanlehdet, tuorejuusto, sitruunankuori ja suola kulhoon. Soseuta ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi tahnaksi.
- Purista sitruunamehu kostutusta varten. Lisää joukkoon vesi.
- Kokoa voileipäkakku. Laita irtopohjaisen noin 23-senttisen kakkuvuuan pohjalle leivinpaperi. Leikkaa paahtoleivistä pois reunat. Aseta pohjalle kaksi leipäpalaa. Leikkaa muutama pienempi pala. Rakenna palojen avulla pyöreä pohja kakulle.
- Levitä pohjan päälle porkkanalevitettä. Asettele päälle paahtoleipäviipaleet. Kostuta kerros sitruunavedellä. Levitä päälle hernetahna. Jatka kokoamista kerros kerrokselta. Viimeiseksi kerrokseksi tulee leipää.
- Kääri tuorekelmu kakun suojaksi. Nosta kakku jääkaappiin ja anna tekeytyä seuraavaan päivään.
- Tee kuorrute. Laita jugurtti valumaan kahvinsuodatinpussiin tunniksi. Sekoita jugurtin joukkoon tuorejuusto sähkövatkaimella.
- Irrota kakku vuuasta. Leikkaa ja asettele leivinpaperista palat suojamaan tarjoiluvatia. Nosta kakku tarjoiluvadille. Levitä kuorrute kakun pintaan ja reunoihin.
- Koristele kakku. Kuori porkkanat ja höylää juustohöylällä porkkanan pituisia lastuja. Kääri lastut ruusukkeiksi ja nosta ne kakun pinnalle. Laita ruusukkeen keskelle oliivi. Viimeistele kakku herneenversoilla.
Pyöreästä kasviskakusta riittää 12 palaa.
Näin kokoat pyöreän kakun
1. Leikkaa paahtoleipäviipaleista sopivia paloja vuokaan tai käytä pyöreäksi leivottua leipää.
2. Kostuta pehmeä paahtoleipä maltillisesti ja tiivis vuokaleipä perusteellisemmin. Käytä makuja, jotka sopivat yhteen täytteiden kanssa eli kasvis-, kala- tai lihalientä, sitruunavettä tai vaikka olutta.
3. Täytteitä tehdään yhtä kakkua varten yleensä kaksi toisiinsa sopivan makuista. Täyte voi olla tehty kasviksista, lihasta tai kalasta. Toinen täytteistä voi olla myös esimerkiksi yrttinen pesto. Pääasia on, että täyte sitoo kakun rakenteen yhteen. Väliin voi laittaa pienen määrän jotain ”irtonaista”, esimerkiksi yrttisilppua.
4. Koristele kakku täytteiden mukaan. Jos täytteeseen on silputtu ruohosipulia, voi ruohosipuli koristaa myös kakun pintaa tai reunoja. Mieti yrteiksi ja koristeiksi aineksia, jotka eivät nuukahda hetkessä. Esimerkiksi porkkanalastut, oliivit ja herneenversot kestävät raikkaina, jos kakku joutuu odottamaan tarjoilua.