Vanhuspalvelulaki velvoittaa kuntia tarjoamaan laadukkaita palveluja ja hyvää hoitoa. Pitkäaikaisessa hoidossa iäkkään ihmisen on voitava kokea elämänsä turvalliseksi, merkitykselliseksi ja arvokkaaksi. Toimitilojen on oltava kodikkaita.

Vanhuspalvelulain teksti on tarkoituksellisesti ympäripyöreää. Voisiko laki tukea vanhusten hyvinvointia yksityiskohtaisilla säännöksillä? Olisiko mahdollista kirjata pykälät esimerkiksi ulkoilusta, harrastuksista ja kirjastosta? Ajatelkaapa, jos laki määräisi, että vanhainkodissa

  • on oltava kirjasto, johon vanhukset pääsevät riittävän usein
  • vanhuksia on ohjattava ja neuvottava harrastustoiminnassa
  • vanhuksille täytyy antaa tilaisuus osallistua vapaa-ajan toiminnan suunnitteluun ja järjestämiseen
  • vanhuksia on tuettava suhteiden ylläpitämisessä lähiomaisiin tai muihin läheisiin
  • vanhuksille pitää antaa mahdollisuus ulkoilla vähintään tunti päivässä
  • vanhuksille on varattava tilaisuus seurata televisio- ja radio-ohjelmia ja sanomalehtiä sekä hankkia aikakauslehtiä ja kirjallisuutta
  • vanhuksille täytyy järjestää mahdollisuus hankkia elintarvikkeita ja muuta henkilökohtaiseen käyttöön sopivaa tavaraa
  • vanhuksille on varattava tilaisuus henkilökohtaisia asioita koskeviin yksityisiin keskusteluihin seurakunnan, vanhustyötä tekevän järjestön tai muun vastaavan tahon edustajan kanssa.

Nyt siellä nauravat jo naurismaan aidatkin. Ei mihinkään lakiin voi listata tuollaisia oikeuksia! 

Väärin. Vankeuslakiin on kirjattu nuo kaikki. 

Kommentit (3)

Ari Liimatainen
Liittynyt4.11.2015

Toivotaan, toivotaan! Laki esimerkiksi määrää kuntia kiinnittämään huomiota erityisesti kotiin annettaviin palveluihin ”muun palveluntarpeen ennalta ehkäisemiseksi”, mikä kielii ennemminkin kustannussäästöihin pyrkimisestä kuin aidosta palveluhalusta.

Seuraa 

Geron (kreik.) 'vanhus, vanha mies' 

Olen geronomiopiskelija Ari Liimatainen, kokenut kustannustoimittaja ja freelancetoimittaja, joka innostuu sekä viestinnästä että vanhustöistä.

Geronomi toimii kokonaisvaltaisen vanhustyön asiantuntijana ja edistää laadukkaita vanhuspalveluja − hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä.

Äly etsii, mutta sydän löytää.

Palveluksessanne! www.geron.fi

Blogiarkisto

2016

Kategoriat

Instagram