Milloin Raamattu on riittävän vanha, jotta keräilijät olisivat valmiita siitä maksamaan, pohtii kirpputorilöydön tehnyt Brita. Antiikin asiantuntijan Pentti Avomaan mukaan 200 vuottakaan ei vielä takaa mitään, ellei teoksessa ole muuta erikoista, kuten loistokuvitus.

Löysin kirpputorilta ruotsinkielisen raamatun vuodelta 1878. Sivut näyttävät olevan tallessa. Onko arvoa?

Brita

Tämä ruotsinkielinen ja Tukholmassa painettu Raamattu tuntuu monista tosi vanhalta ja siksi ehkä arvokkaalta, mutta kyllä näitä kodeissa on yhä paljon. Raamattujen maailmassa vasta 1600- ja 1700-lukujen painokset ovat harvinaisempia.

Mitä yleisempiä kirjat ovat, sitä merkittävämpää arvostuksen kannalta on hyvä kunto. Tämän kirja näyttää valitettavasti kunnoltaan huonohkolta, vaikka sivut olisivatkin tallessa.

Juuri tällaista Raamattua ei ole vähään aikaan näkynyt myynnissä, mutta saman vuosikymmenen Raamattuja kyllä on. Esimerkiksi 1877 Familje-lehden kirjapainossa painettu hyväkuntoinen 360-sivuinen Raamattu on kaupan ruotsalaisessa antikvariaatissa noin 80 eurolla. Siinä on nahkakannet ja kullatut kansitekstit. Kuvitusta kehutaan erinomaiseksi.

Juuri kuvitetut Raamatut voivat olla tavanomaista arvokkaampia, vaikka olisivat myöhemmiltäkin ajoilta, koska niitä on painettu kalleutensa vuoksi vähän.

Kunnon merkityksestä hintaan antaa hyvän kuvan ruotsalaisen lähetysseuran kustantama  Raamattu "Bibeln eller den heliga skrift. Med illustrationer” vuodelta 1877. Se oli tukholmalaisessa antikvariaatissa myynnissä maininnalla ”huonokuntoinen”. Hintapyyntö oli vaivaiset 6 euroa.

Niinpä valitettavasti lukijan Raamatunkin hinta-arvio on kirjaa näkemättä asetettava 5-30 euron haarukkaan.  Kunto ratkaisee.

Ruotsin vanhin Raamatun käännös on vuodelta 1541, eli se julkaistiin kuningas Kustaan Vaasan aikana. Niinpä sitä kutsutaankin nimellä Vasabibeln. Täydellinen nimi oli ” Biblia, Thet är: All then Helgha Scrifft, På Swensko”.

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.


Kannattaako vanhoja Arabian Disney-astioita antaa lasten leikkeihin, vai olisiko ne parempi siirtää turvaan myyntiä varten?

Lukija kysyy:

"Äitini aikoi antaa omia leikkikalujaan lapsenlapsilleen. Otin ne kuitenkin pois heiltä, sillä nämä lienevät Arabian 1940-luvun lastenastioita. Onko näillä jotain arvoa vai pannaanko takaisin leikkeihin?"

Asiantuntija vastaa:

Teko oli julma lasten kannalta – mutta eipä siitä huolimatta palauteta astioita leikkeihin!

Nämä Disneyn Mikki Hiiret, Lumikit ja Kääpiöt ovat tavattoman suosittuja keräilijöitten keskuudessa. Lumikki-astiastoa valmistettiin vuosina 1939–1953 ja Mikki-kahviastiastoa 1937–1945. Kuvassa näkyvää Hannu ja Kerttu -astiastoa valmistettiin 50-luvulla.

Valokuvasta eivät pikkuviat näy, mutta jos esineet ovat aivan ehjiä, niitten arvo on helposti 30–50 euroa kuppiparilta ja ainakin saman verran sokerikolta. Ja koska tämänikäisiä Disney-esineitä ei enää lisää tule, arvo vain nousee.

Uskoisin, että lapset vielä aikanaan kiittävät viisaasta takavarikointipäätöksestä.

Päivitys 15.3.2017:

Maaliskuussa 2017 kahvikannusta, kermakosta ja sokerikosta koostuvasta Lumikki-asiastosta pyydettiin Huuto.netissä 245 euroa. Lumikki-kahvikupin pyyntihinta liikkui noin 50-90 euron välillä ja Lumikki-lautasen kappalehinta oli 35 euron luokkaa.

Hyvin säilynyttä Minni Hiiri -kahvikuppia kaupattiin 95 eurolla.