Sukupolven vaihdoksen myötä Hanna Lyttinen pyörittää Uudessakaupungissa paitsi Biblia-kirjakauppaa, niin myös verkkokirjakauppaa.
Sukupolven vaihdoksen myötä Hanna Lyttinen pyörittää Uudessakaupungissa paitsi Biblia-kirjakauppaa, niin myös verkkokirjakauppaa.

Laitilalainen Hanna Lyttinen, 38, rakasti opettajan työtään. Sitten tuli mielenkiintoinen tarjous perheyritykseltä ja alkoi pohdintojen ketju epäilyksineen: miten räväkkä pinkki pää sopii kristilliseen kirjakauppaan?

”Olin joskus vuosia sitten miettinyt yrittäjyyttä siinä mielessä, että "olisipa kiva, kun olisi joku oma juttu". Se oli hetken ajatus, josta olin maininnut vain aviomiehelleni ja sitten se jäi siihen. Sen jälkeen en ollut asiaa ajatellut yhtään. Kunnes viime vuonna perheyritykseemme, kirjakauppa Bibliaan alettiin etsiä jatkajaa.

Tuolloin olin työttömänä ja tuli sellainen olo, että tässä on tilaisuuteni. Myöhemmin harmittaisi varmaan enemmän, jos en nyt kokeilisi tätä mahdollisuutta. Olin tehnyt valmistumiseni jälkeen paljon sijaisuuksia ja pätkätöitä. Nyt saisin työskennellä ilman määräaikaista sopimusta.

Lähipiiri tuki alusta saakka päätöstäni, mutta muiden ihmisten reaktiot yllättivät. He varoittelivat paljon yrittäjyydestä. Sen riskeistä ja rahasta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tiedän, ettei raha tule helpolla. En ole lähtenyt tähän kevyesti: En odota äkkirikastumista tai ruusuilla tanssia. Oikeastaan odotan vain sitä, että tulen toimeen tällä ja että saan lähteä aamuisin töihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Biblia on paljon muutakin kuin Raamattu-kauppa, sillä kirjojen lisäksi valikoimissa on myös koriste-esineitä, kertoo Hanna Lyttinen.
Biblia on paljon muutakin kuin Raamattu-kauppa, sillä kirjojen lisäksi valikoimissa on myös koriste-esineitä, kertoo Hanna Lyttinen.

”Takaovi ei ole auki”

Olen kamppaillut sen kanssa, että moni näkee minut yhä ensisijaisesti opettajana. Heidän mielestään minun pitäisi edelleen hakea opettajan virkoihin, jos sellaisia tulee auki.

Mutta minä olen tehnyt jo sen surutyön, etten ole enää opettaja. Kun aloitin yrittäjätaipaleeni, tajusin että en voi jättää takaovea auki eli en voi tehdä yhtä aikaa molempia töitä.

Kävin ammattimuutosta paljon läpi itsenäisesti, ja kovillekin se otti. Tajusin onneksi pian, että opettajan työni ja koulutus eivät mitätöidy eivätkä ole turhaa, vaikka hyppään täysin uuteen ja tuntemattomaan, koulumaailmasta aivan eri tarinaan.

Siirtyminen yrittäjäksi on suuri muutos, mutta toisaalta tämä on vain elämää.

”Kirjan tuntuma koskettaa”

Puoli vuotta perheuutisesta meni siihen, että istuin oman myymälän tiskin takana tyytyväisenä kirjakauppayrittäjänä. Kävin yrittäjäkurssin, olin työkokeilussa tulevassa yrityksessäni ja suunnittelin myymälän sisältöä sekä ilmettä. Olen onnellinen, sillä saan tehdä nyt töitä paikassa, joka on omani ja joka näyttää toivotulta.

Pidän erittäin merkittävänä asiana sitä, että asiakkaat kokevat tulevansa viihtyisään paikkaan, mutta yhtälailla on tärkeää myös se, että myymälä on minun näköiseni. Vietänhän itse täällä Uudenkaupungin-myymälässäni hyvin suuren osan päivistäni.

"Vetoketjullisen Raamattuni takakannen välistä löytyy kaksi kuolinilmoitusta. Se on äidiltä opittu tapa."

Monelta suunnalta olen kuullut varoituksia myös valitsemastani alastani: Että kirja perinteisessä muodossaan on vanhanaikainen ja lopulta kuolee pois nykytekniikan vallatessa alaa. Minä uskon vahvasti perinteisen kirjan voimaan.

Tekniikka on kätevää ja joitakin tilanteita helpottavia, esimerkiksi matkustaessa tabletille tai puhelimeen ladattavat sähkökirjat voivat olla kätevin vaihtoehto. Mutta teknisistä laitteista kirjaa luettaessa kokemuksesta jää puuttumaan tietty tunnelma, kirjan tuoksu, sivujen koostumus ja kannen sävyt, kirjan tuntuma omissa käsissä. Minulle ainakin se kaikki on tärkeä osa lukukokemusta.

Kirjoja olen aina lukenut paljon, lapsena myös kristillisiä kirjoja. Nyt kiinnostus kristilliseen kirjallisuuteen on herännyt taas eri tavalla ja luen paljon niitä kirjoja, joita tilaan hyllyyn.

Kirjakaupassani on laaja valikoima erilaisia Raamattuja vuoden 1776 käännöksestä, vanhasta Bibliasta nykyaikaiseen digiraamattuun ja kaikkea siltä väliltä. Raamatut ovat kuitenkin vain yksi osa valikoimastamme; meillä on kristillistä kirjallisuutta laidasta laitaan ja muita aiheeseen liittyviä tuotteita, kuten ikoneita, koruja sekä adresseja.

Lue myös! Kittilän Milla Magia: "Vaihdoin opettajan viran reppureissuihin"

Kristillisen kirjakaupan asiakkaita ovat seurakunnat, eri yhteisöt ja yksityiset henkilöt, kertoo Hanna.
Kristillisen kirjakaupan asiakkaita ovat seurakunnat, eri yhteisöt ja yksityiset henkilöt, kertoo Hanna.

”Alleviivauksia Raamatun sivuille”

Kristillisestä kasvatuksestani on varmaan jäänyt joku herkkyys hengellisille asioille. Luotan siihen, että kaikki on ennalta määrättyä ja kaikella on aina oma tarkoituksensa elämässä.

Olen solahtanut hyvin kristillisten kirjojen myyjäksi ja yrittäjäksi, vaikka välillä se on yllättänyt minut itsenikin.

Tärkein Raamattuni on kotona. Punaisen nahkakantisen raamatun sain äidiltäni lahjaksi 30 vuotta sitten, vuonna 1986. Se on edelleen tallessa ja pidän sitä suuressa arvossa.

Näin lapsena äidin alleviivaavan tärkeitä kohtia omasta Raamatustaan, joten myös omassa punakantisessa Raamatussani löytyy alleviivattuja kohtia.

Vetoketjullisen Raamattuni takakannen välistä löytyy myös kaksi kuolinilmoitusta. Lehdestä leikattu kuolinilmoitus laitetaan Raamatun väliin talteen, jonkinlaisena lohduttavana eleenä. Tämä on niin ikään äidiltä opittu tapa.

”Aidon ihmisen kohtaamispaikka”

Tässä työssä täytyy olla vahva valmius erilaisten ihmisten ja tarpeiden kohtaamiseen; kristillinen kirjakauppa on paikka, jossa mieltä painavista asioista on helpompi avautua kuin jonkun muun kaupan kassalla.

Ihmiset ovat välittömiä ja avoimia myymälääni tullessaan sekä saavat kohdata myyjän sijasta ihmisen tiskin takana. Se tuntuu aidosti hyvältä.

Jo heti ensimmäisten kuukausien aikana huomasin, että yrittäjä ei voi jäädä hetkeäkään paikoilleen.
Koko ajan on ideoitava ja mietittävä jo seuraavaa askelta.

"Kristillinen kirjakauppa on paikka, jossa mieltä painavista asioista on helpompi avautua kuin jonkun muun kaupan kassalla."

Tavoitteenani on jatkaa perheyrityksen tarinaa niin, että sen aloittaja voisi olla ylpeä siitä, mihin suuntaan yritys on menossa ja että hänen työnsä kantaa tähän päivään.

Ajattelen niin, että yritykseni ei ole koskaan valmis. Koko ajan voin tehdä jotain yritykseni eteen. Tärkeintä onkin liikkeellä pysyminen, ei päämäärän saavuttaminen. Ja haaveet on se liikkeellä pitävä voima. Niitä pitää aina olla.”

Tieto

5 x Biblia-yrittäjä

  1. Kuka: Hanna Lyttinen, 38, Laitila

  2. Työ: Kristillisen kirjakaupan Biblian yrittäjä, Uusikaupunki

  3. Koulutus: Kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja, yrittäjäkurssi

  4. Perhe: Aviomies ja kaksi koiraa

  5. Harrastukset: Ulkoilu, lukeminen ja käsityöt

Kysely

Omistatko Raamatun?

Kyllä
Kyllä
76.9%
En
En
23.0%
Ääniä yhteensä: 52
oodi

Ihana juttu Biblian yrittäjästä!

Persoonallinen, lämmin, välittävä, tosissaan oleva realisti, jolla on unelmia.
Ihan mahtava. Kaikkea hyvää, voimaa ja siunausta matkallesi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla