1920-luvun liemikulho askarruttaa ET-lehden lukijaa. Mitä kulhon historiasta ja nykyarvosta osaa sanoa antiikin ammattilainen, Pentti Avomaa?

Sain perintönä tämän kuvassa näkyvän Arabian kulhon, uskon sen olevan kastiketta varten. En ole löytänyt muuta tietoa netistä kuin, että leiman mukaan kulho on 1917–27 väliseltä ajalta.

Osatteko kertoa onko kulho minkään arvoinen?

Nimimerkki Markku

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinnostava artikkeli: "Vuosiluku puuttuu" – kuinka arvokas on tämä kamera?

Tämä Arabian liemivati – tai kastikekulho, kuten kysyjä sen nimeää – on todella kaunis keittiön koriste-esine, ja ikääkin alkaa olla lähes sata vuotta. Se lienee siis ihan konkreettisesti monessa liemessä keitetty tai sitten ei – useinhan nämä käyttöastiat on jätetty lähes käyttämättöminä pelkästään koriste-esineiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuten pohjan leimasta näkyy, astia on tehty vuosien 1917–27 välisenä aikana, joskin astian malli on Arabia-asiantuntijan Seppo Vehmaksen (Laatutavara.com) mukaan ollut tuotannossa 1800-luvulta pitkälle 1900-luvulle asti.

Kannellinen kulho on tehty niin sanotusta timanttifajanssista, joka kehtettiin 1920-luvulla. Se on hieman sinertävää, lujaa fajanssia, joka on miltei posliinin veroista.  Koriste on puolestaan tyypillinen siirtokuvakoriste, jolla ei ole nimeä.

"Hintaa nostaa hienon näköinen kansi."

Koriste-esineenä tämä kulho on siis kaunis, mutta käytössä hieman epäkäytännöllinen, ja sitä on myös vaikea istuttaa johonkin käyttöastiakokonaisuuteen. Hintaa nostaa hienon näköinen kansi. Astian koosta ei ole tietoa, mutta se on kuvan lähettäneen mukaan kastikekulhon luokkaa.

Hintahaarukka on siten 60–100 euroa, mikäli kulho on priimakuntoinen.

Lue myös: Kannattaako näihin kohteisiin nyt sijoittaa?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla