1920-luvun liemikulho askarruttaa ET-lehden lukijaa. Mitä kulhon historiasta ja nykyarvosta osaa sanoa antiikin ammattilainen, Pentti Avomaa?

Sain perintönä tämän kuvassa näkyvän Arabian kulhon, uskon sen olevan kastiketta varten. En ole löytänyt muuta tietoa netistä kuin, että leiman mukaan kulho on 1917–27 väliseltä ajalta.

Osatteko kertoa onko kulho minkään arvoinen?

Nimimerkki Markku

Kiinnostava artikkeli: "Vuosiluku puuttuu" – kuinka arvokas on tämä kamera?

Tämä Arabian liemivati – tai kastikekulho, kuten kysyjä sen nimeää – on todella kaunis keittiön koriste-esine, ja ikääkin alkaa olla lähes sata vuotta. Se lienee siis ihan konkreettisesti monessa liemessä keitetty tai sitten ei – useinhan nämä käyttöastiat on jätetty lähes käyttämättöminä pelkästään koriste-esineiksi.

Kuten pohjan leimasta näkyy, astia on tehty vuosien 1917–27 välisenä aikana, joskin astian malli on Arabia-asiantuntijan Seppo Vehmaksen (Laatutavara.com) mukaan ollut tuotannossa 1800-luvulta pitkälle 1900-luvulle asti.

Kannellinen kulho on tehty niin sanotusta timanttifajanssista, joka kehtettiin 1920-luvulla. Se on hieman sinertävää, lujaa fajanssia, joka on miltei posliinin veroista.  Koriste on puolestaan tyypillinen siirtokuvakoriste, jolla ei ole nimeä.

"Hintaa nostaa hienon näköinen kansi."

Koriste-esineenä tämä kulho on siis kaunis, mutta käytössä hieman epäkäytännöllinen, ja sitä on myös vaikea istuttaa johonkin käyttöastiakokonaisuuteen. Hintaa nostaa hienon näköinen kansi. Astian koosta ei ole tietoa, mutta se on kuvan lähettäneen mukaan kastikekulhon luokkaa.

Hintahaarukka on siten 60–100 euroa, mikäli kulho on priimakuntoinen.

Lue myös: Kannattaako näihin kohteisiin nyt sijoittaa?

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.
Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Emilia-kannu.
Emilia-kannu.

Osto- ja myyntiliikkeen tämän hetken hittituotteissa näkyy 50- ja 60-lukujen palvonta sekä nuorten aikuisten kaipuu mummolaan. Lojuuko sinun nurkissasi näitä aarteita?

Viisi tavararyhmää, joista tällä hetkellä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa ovat:

1. Emilia-astiastot

Keräilijöiden innostus ei näytä laantumisen merkkejä. Erityisesti etsitään aamupala-settiä.

Kaj Franckin suunnitteleman linjakkaan astiaston juju on mustavalkoinen, romanttinen kuvitus, johon Raija Uosikkisen sanotaan saaneen vaikutteita Amerikan-tätinsä leppoisasta elämästä. Emilia oli Arabian tuotannossa 1957–66. 

Arabian graafiset kuvioaiheet puhuttelevat  laajemminkin. Japanilaisia ja korealaisia turisteja kiinnostaa kaikki Made in Finland.  Siis nimenomaan Suomessa tehty, ei vain täällä suunniteltu.

2. Korikalusteet 

Pöydissä ja tuoleissa saa kernaasti näkyä ajan patina, kunhan liitokset ovat napakassa kunnossa.  Nostalgisen kukkapöydän suosio on kasvanut samaan tahtia viherkasvi-innostuksen kanssa.

Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

3. Räsymatot 

Tukevaksi kudotut, vähän pidetyt ja huolella säilytetyt. Kostea ullakko ei saa matossa lemahtaa. Vahva värimaailma on plussaa.

Kysyntää on myös käsin solmituilla itämaisilla matoilla ja pohjois-afrikkalaisilla villamatoilla.  Vanhojen suomalaisten  ryijyjen käyttöä lattioilla ei ole ihan vielä hoksattu.

4. Tiikkihuonekalut 

Matala, kahdella liukuovella varustettu senkki on erityisen himoittu tv-taso. Vähäeleiset  ja sirot puukalusteet kiinnostavat muutenkin, esimerkiksi tanskalaisen Hans J. Wegnerin punostuoleista on jatkuva kysyntä.

5. Björn Weckströmin korut

Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn
Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn

Suomalaisen korutaiteen Grand Old Manin laajasta tuotannosta haluttua on kaikki: akryylista avaruushopeaan ja tulipronssista lapinkultaan.
Edullisemman hintaluokan hittejä ovat vanhat Kalevala-korut. Mitä järeämpi kääty tai solki, sitä parempi.

Asiantuntija: Jan Lindroos, Helsinki Secondhand 

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.