Monella on vielä kaapeissaan 1960- ja 70-luvun Marimekko-vaatteita. Kannattaako ne säilyttää vai laittaa rahoiksi nettihuutokaupassa?

Haluaisin tietää Marimekko-mekkoni arvon.

Unikkomekko on 1960- tai 70-luvulta. Sivussa vetoketju kainalossa ja materiaali jämäkkää puuvillaa. Uudenveroisessa kunnossa mielestäni vielä. 

Vienkö kirpparille vai käärinkö silkkipaperiin?

Lue myös: Näin muutat omaisuuttasi rahaksi nopeasti – 8 ammattilaisvinkkiä

Nimimerkki "Retromekko kaupaksi"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Unikko-kuosi on yksi Suomen tekstiili- ja vaatetusteollisuuden tunnetuimmista brändeistä. Se on koristanut suomen kukkaistyttöjä, sitä on riippunut nuorten parien verhotangoissa ja sen päällä sekä alla ovat saaneet alkunsa monet nyt keski-ikäistyvät ihmiset.

Unikko-kuosin syntyhistoriakin tiedetään tarkoin: Marimekon luoja Armi Ratia tuli puuskahtaneeksi, että hänen yhtiössään ei kukkakuvioita paineta. Tästä huolimatta – tai ehkä juuri tästä syystä – Maija Isola suunnitteli kokonaisen sarjan kukkakuoseja, joista Unikko nousi kuuluisimmaksi. Siitä on jo yli 50 vuotta, ja Unikko on yhä voimissaan.

Marimekko on yksi harvoista suomalaisvalmistajista, jonka tuotteita on näkynyt edes joskus arvovaltaisissa vintage-huutokaupoissa Ruotsissa isojen maailmanmerkkien rinnalla – joskin huomattavasti niitä halvemmalla tasolla.

Kansainvälistä tunnettuutta ja arvostusta yhtiöllä ja sen tuotteilla on yhä laajemminkin – sen näkee esimerkiksi Herttoniemessä, jossa aasialaisturistit pyörittelevät karttojaan metroaseman seutuvilla löytääkseen yhtiön tehtaanmyymälän.

"Näistä maksetaan yllättävän paljon" – onko sinullakin lasikaapissa lottopotti?

Kulttimaineestaan huolimatta 1960-luvunkaan Unikko-asuista ei kovin paljon saa. Kirppareilla ja netissä niitä on myynnissä jatkuvasti, ja hinnat ovat yleensä 10–80 euroa. Unikkoja on tehty monen värisinä, mutta väreilläkään ei näytä olevan juuri merkitystä hintoihin. Kunto tietysti merkitsee paljon.

Unikko-asuista ei nettihuutokaupoissa useinkaan selviä, onko kysymyksessä Marimekon tekemä asuste vai Unikko-kuosisesta kankaasta itse ommeltu kolttu tai pusero. Ostajan kannattaa se selvittää, jos pitää sitä merkittävänä asiana.

Koska tämä Unikko-vaate on Marimekon tekemä ja hyväkuntoinen, sen hinta voisi olla 40–80 euroa.

"Älä jätä tätä perinnöksi” – katso pysäyttävät ennen ja jälkeen -kuvat

Sisältö jatkuu mainoksen alla