Saisi olla vanhempikin, sanoo keräilyn asiantuntija Pentti Avomaa lukijan kuvailemasta arvoesineestä.

Lukijan kysymys:

Minulla tällainen sokerikko Villeroy & Bochilta, ojka sijoittuu 1874–1909 aikaan leiman mukaan.
Olisin kiitollinen hinta-arviosta.

Leena

Asiantuntijan vastaus:

Tämä sokerikko on yli 100 vuotta vanha, mutta Villeroy & Bochin asteikossa se ei ole vielä järin vanha – yhtiön juuret nimittäin ulottuvat vuoteen 1748, jolloin herra Boch aloitteli Ranskassa poikiensa kanssa käyttökeramiikan tekoa. Sieltä toiminta laajeni Luxemburgiin ja Saksaan tehdaslaajennuksin, yritysostoin ja fuusioin. Yhtiön astiat ovat tunnettuja laadustaan.

Tämä sokeriastia on tehty Dresdenissä, kuten pohjan leimasta näkyy. Valitettavasti kuvasta ei näy selkeästi, missä kunnossa se on, ja kunto vaikuttaa oleellisesti hintaan.

Mutta mitenkään harvinaisia nämä eivät ole hyväkuntoisinakaan. Äskettäin oli Bukowskis Marketin nettihuutokaupassa tarjolla  Villeroy & Bochin Rubus-astiasto juuri tuolta ajalta. Siinä oli 43 osaa, johon kuului tarjoilumaljoja, lautasia, kastikekulho yms. Joissakin oli reunavaurioita ja säröjä, mutta vain 200 euron lähtöhinnasta huolimatta astiasto ei mennyt kaupaksi.

"200 euron lähtöhinnasta huolimatta astiasto ei mennyt kaupaksi."

Lähtöhintahan on lisäksi arviohinta, eli tämän astiaston olisi saanut ehkä paljonkin halvemmalla.

Myöskään kansainvälisillä nettihuutokauppamarkkinoilla ei paljon pyydetä tämän tyyppisistä astioista, koska tarjonta on runsasta. Arviohinta on siis tälle sokerikolle 15–25 euroa – jos se on priimakuntoinen.

Kysy mitä tahansa!

Kysy meiltä terveydestä, ravitsemuksesta, seksistä, lakiasioista, puutarhanhoidosta ja antiikista.

Lähetä oma kysymyksesi asiantuntijalle täältä.

Emilia-kannu.

Osto- ja myyntiliikkeen tämän hetken hittituotteissa näkyy 50- ja 60-lukujen palvonta sekä nuorten aikuisten kaipuu mummolaan. Lojuuko sinun nurkissasi näitä aarteita?

Viisi tavararyhmää, joista tällä hetkellä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa ovat:

1. Emilia-astiastot

Keräilijöiden innostus ei näytä laantumisen merkkejä. Erityisesti etsitään aamupala-settiä.

Kaj Franckin suunnitteleman linjakkaan astiaston juju on mustavalkoinen, romanttinen kuvitus, johon Raija Uosikkisen sanotaan saaneen vaikutteita Amerikan-tätinsä leppoisasta elämästä. Emilia oli Arabian tuotannossa 1957–66. 

Arabian graafiset kuvioaiheet puhuttelevat  laajemminkin. Japanilaisia ja korealaisia turisteja kiinnostaa kaikki Made in Finland.  Siis nimenomaan Suomessa tehty, ei vain täällä suunniteltu.

2. Korikalusteet 

Pöydissä ja tuoleissa saa kernaasti näkyä ajan patina, kunhan liitokset ovat napakassa kunnossa.  Nostalgisen kukkapöydän suosio on kasvanut samaan tahtia viherkasvi-innostuksen kanssa.

Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.
Nainen korituolissa vuonna 1954. Kuva: Helsingin kaupunginmuseo.

3. Räsymatot 

Tukevaksi kudotut, vähän pidetyt ja huolella säilytetyt. Kostea ullakko ei saa matossa lemahtaa. Vahva värimaailma on plussaa.

Kysyntää on myös käsin solmituilla itämaisilla matoilla ja pohjois-afrikkalaisilla villamatoilla.  Vanhojen suomalaisten  ryijyjen käyttöä lattioilla ei ole ihan vielä hoksattu.

4. Tiikkihuonekalut 

Matala, kahdella liukuovella varustettu senkki on erityisen himoittu tv-taso. Vähäeleiset  ja sirot puukalusteet kiinnostavat muutenkin, esimerkiksi tanskalaisen Hans J. Wegnerin punostuoleista on jatkuva kysyntä.

5. Björn Weckströmin korut

Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn
Björn Weckström suunnitteli 60-luvulla kaulakorun Planetaariset laaksot. Koru nähdään mm. Tähtien sota elokuvassa Prinsessa Leian yllä. Kuva: Lapponia Jewelryn

Suomalaisen korutaiteen Grand Old Manin laajasta tuotannosta haluttua on kaikki: akryylista avaruushopeaan ja tulipronssista lapinkultaan.
Edullisemman hintaluokan hittejä ovat vanhat Kalevala-korut. Mitä järeämpi kääty tai solki, sitä parempi.

Asiantuntija: Jan Lindroos, Helsinki Secondhand 

Isäni ja hänen armeijakaverinsa löysivät nämä astiat hyvin pakattuina lattian alta eräästä tuvasta, jossa saksalaiset olivat majailleet Lapin sotaan asti. Milloin Arabia on tehnyt astiaston. Mikä mahtaa olla astioiden arvo? Eeva

Asiantuntija vastaa:

Astiasto on mahtanut melko tuliterä silloin, kun se on pakattu tuvan lattian alle piiloon. Koristeaihe on Maisema, jota Arabia käytti lähes sata vuotta. Näissä astioissa on leima, jota käytettiin 1932–49.

Maisemaa on tehty ainakin sinisenä, punaisena ja harmaana.

Kyseessä on 6 hengen kahvikalusto, johon (alunperin) kuuluu kahvikannu, sokerikko, kermakko ja kuusi kuppiparia pullalautasineen. Yksi kuppi ja asetti näyttäisivät puuttuvan. Kahvikalusto ei ole vallan harvinainen eikä kallis, ehkäpä 100–150 euron arvoinen, jos kuudes kuppipari on olemassa – mutta kaluston tarina on palanen historiaa.