Posti suoristaa postilaatikot järjestykseen. Useille tämä tarkoittaa talkoita naapureiden kanssa. Entäpä jos toisella onkin lähestymiskielto?

Pientaloalueiden kadunvarrella on viime aikoina naputeltu uudenlaisia rakennelmia. Posti on nimittäin toteuttanut jo useamman vuoden ajan postilaatikoiden sijoituttamista lähemmäksi kulkutietä. Tämä on tarkoittanut pientaloalueiden asukkaille nikkarointihommia. 

Viimeisimpiä ryhmittelyalueita on ollut Hyvinkää, jossa syksyn aikana on useammalla tieosuudella ryhmitelty postilaatikoita naapureiden kanssa sievään riviin. Tony Latva Hyvinkään Postista on seurannut postilaatikkotalkoita ihan tyytyväisin mielin.

– Yllättävän jouhevasti, ihmiset ovat kyselleet apua käytännön asioissa ja aika harva on lähestynyt vain äristäkseen ylimääräisestä vaivasta, Latva toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän muistuttaa, ettei postilaatikoiden ryhmittely ole uusi ilmiö, vaan sitä on toteutettu alue kerrallaan jo 1970-luvulta lähtien.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Hiljalleen aletaan siirtyä pohjoisesta kohti pääkaupunkiseutua, hän kertoo.

Kaikilla laatikko ei siirry

Postilaatikoiden ryhmittely vaatii pientaloalueella lähes poikkeuksetta kanssakäymistä naapurin kanssa. Tony Latva myöntää, että se on joskus ollut haasteellista.

– Olen törmännyt sellaiseenkin tapaukseen, jossa postilaatikot olisi pitänyt ryhmitellä naapureiden kesken, joista toisella oli toiseen lähestymiskielto. Siinä ei kyllä yhteispystytys millään onnistunut, Latva toteaa.

Hän muistuttaa, että kanto vanhaan laatikkoon on mahdollinen, mutta siitä joutuu maksamaan.

– On myös tärkeätä muistaa, että liikuntaesteisten ja yli 75-vuotiaiden on oikeus saada pyynnostä posti jaetuksi vanhaan laatikkoon.

Mutta mitä tällä uudella ryhmittelyllä saavutetaan? Latva myöntää suoraan, että raha ja säästö ovat tärkeimmät syyt.

–  Kärjistäen sanottuna tällä turvataan postin jakelu. Postissa kun jakelun kustannukset ovat jatkuvasti kasvussa, sillä postia lähetetään yhä vähemmän. Näin postipiireistä saadaan pidempiä ja sen kustannustehokkaapia, Latva kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla