Useimmat ihmiset pitävät grilliruokaa pahimpana terveysvihollisena, lihottavana mättönä, johon sorrutaan korkeintaan kerran vuodessa kostean baari-illan jälkeen. Koomikko Sami Hedberg sen sijaan ylistää suomalaista grillikulttuuria, vaikka löytää siitä myös korjattavaa.

Samaan aikaan kun Sami Hedberg oli ankaralla laihdutuskuurilla, hän testasi grillejä urakalla viime kesänä. Mies vieraili 12 paikkakunnan grillillä ja nakkikioskilla. Mukana oli kuvausryhmä, ja tänä keväänä televisiossa on pyörinyt Samin tähdittämä Grillit huurussa -sarja.

– Kehitin itse tämän ohjelman formaatin. Tarkoituksena oli esitellä katoavaa suomalaista luonnonvaraa eli grilliperinnettä. Tykkään syödä grilliruokaa, mutta tiedän, ettei se ole kestävän ruokavalion perusta – vaan semmoinen kiva poikkeusjuttu silloin tällöin, Sami kertoo.

Varhaisimmat käristemakkaran tuoksuiset muistot Samilla on jo lapsuusajoilta, kun isä vei hänet grillille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Olen syntynyt ja viettänyt lapsuuteni Helsingin Lauttasaaressa. Ensimmäisen kerran taisin olla 7-vuotias, kun pääsin vanhan ostoskeskuksen grillille. Se oli mahtavaa, kun joskus viikonloppuisin kävimme siellä isäni kanssa ja söimme porilaiset tai makkaraperunat, muistelee Sami 1980-luvun loppupuolta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös! Sami Hedberg: "Nämä ovat ylivoimaiset grilliherkut x 3"

"Paikallisella grillillä pitkät jonot"

Grillit huurussa -ohjelmassa Sami tapaa paikallisia yrittäjiä sekä julkkiksia. Esimerkiksi Lappeenrannan-jaksossa hänen vieraanaan on laulaja Hanna Pakarinen.

– Sain äskettäin Hannalta viestiä, jossa kuulin, että vierailuni oli tehnyt hyvää Lappeenrannan grillikulttuurille. ”Paikallisella grillillä on nyt niin pitkät jonot, ettei sellaisia ole aiemmin nähty”, referoi Sami palautettaan.

Grillikiertueensa jälkeen Sami on pysäytetty usein kadulla. Kaikki haluavat kuulla, missä oli paras grilliruoka.

"Jo pintaremontilla grillimiljööstä saa viihtyisämmän. Rahakysymys se ei voi olla."

– Emme hakeneet ohjelmassa parasta grilliä. Tärkeää oli tuoda esiin paikallisia yrittäjiä ja heidän ylläpitämäänsä tunnelmaa. Joillakin paikkakunnilla yrittäjä on pysynyt samana 40 vuotta tai perheyritys on saanut äidin jälkeen jatkajan tyttärestään. Varsinkin nämä grillit ovat kaupungin ydinpaikkoja, joissa jaetaan monenlaisia tarinoita. Mitä myöhäisemmäksi kello käy, sitä mielenkiintoisempia asiakkaita grillillä kohtaa.

Sami sanoo yllättyneensä erityisesti siitä, että grilliyrittäjät uskaltavat erottautua ja tehdä omannäköisiäkin annoksia näinä aikoina, kun pikaruokaketjut valtaavat alaa ja houkuttelevat yhä enemmän asiakkaita. Yksi kehitysvinkki hänellä kuitenkin on yrittäjille:

– Jo pintaremontilla grillimiljööstä saisi viihtyisämmän. Rahakysymys se ei voi olla, sillä semmoinen tuunaus ei paljon maksa. Mutta pienikin siistiminen voisi tuoda enemmän asiakkaita.

Grillit huurussa -ohjelmassa Sami toi esiin paikallisia yrittäjiä ja julkisuuden henkilöitä sekä ruoka-annoksia, joita hän teki myös itse.
Grillit huurussa -ohjelmassa Sami toi esiin paikallisia yrittäjiä ja julkisuuden henkilöitä sekä ruoka-annoksia, joita hän teki myös itse.

"8 pihvin purilainen"

Lappeenrannassa Samille tulivat tutuksi atomit ja vedyt, paikalliset lihapiirakat. Tampereella hän nautti tietenkin mustaa makkaraa ja kuumaa koiraa – joka on sokerimunkki makkaralla.

– Yksi eksoottisimmista annoksista oli Torniossa. Siellä maistoin listalta hampurilaista, jossa oli muistaakseni kahdeksan pihviä, Sami naurahtaa.

– Olen sellainen kastikemies ja mieleen jäivät myös salaisten reseptien majoneesit sekä sinapit. Rakastan sitä, kun mausteet tulevat yli hampurilaisesta.

Suosittelemme!
Koomikko Sami Hedbergiä harmittaa: ”Olin jo liian laiha Luokkakokous-Antin rooliin”

"En mitenkään voinut syödä kaikkia"

Viime kesä oli uskomattoman kiireinen Samille. Grillit huurussa -kuvauksien aikana hän teki stand up -keikkoja maailmanennätysvauhdilla, joka tarkoitti viime vuonna 365 esitystä. Päällä oli samaan aikaan elämäntaparemontti ja yli 20 kilon laihdutusurakka.

– Televisiokuvaukset olivat palkintoreissuni. Dieettini kuului joka tapauksessa yksi mässäilypäivä viikossa. Kaikkea ei voi jättää pois eikä olla liian ehdoton, sillä muuten pää räjähtäisi.

Parhaimmillaan – ja tässä dieettitapauksessa pahimmillaan – Sami maisteli kuvauspäivänä yli kymmentä annosta. Hän myöntää, että kaikkia niitä hän ei pystynyt syömään kokonaan.

– Paljon ruokaa jäi yli, mutta keskimäärin söin puolet annoksista. Kun jokaisella grillillä maistelin viisi–kymmenen annosta päivän aikana, en mitenkään voinut syödä kaikkia.  

Katso videolta alla Samin terveiset ET-lehden lukijoille!

2598419

"Ukin taatelikakku oli parasta"

Tällä hetkellä Sami Hedberg haaveilee Grillit huurussa -ohjelman toisesta kaudesta. Mutta miehen omat aikataulut ovat tiukat pitkälle alkusyksyyn: Parhaillaan hän on mukana Luokkakokous 2 -elokuvan kuvauksissa.

Kun Sami on kotona ja ehtii kokata, hän päätyy tekemään usein liharuokia tai keittoja. Hän kehuu oppineensa vanhemmiltaan ”normaalit eloonjäämistaidot, joilla hän pärjää keittiössä”.

"Ukkini teki törkeän hyvää taatelikakkua."

– Vaimoni hoitaa minua paremmin ruokapuolen, mutta maa-artisokkakeitto on uusin oma kokeiluni ja siitä pidän todella paljon. Munakas on myös bravuurini.

Herkku, jota Sami kaipaa eniten ja josta hän puhuu herkällä äänellä, kuului hänen isoisänsä suosikkiresepteihin. Se on kakku, jollaista Samin mukaan ei ole tullut missään vastaan.

– Ukkini teki törkeän hyvää taatelikakkua, mutta sellaista kukaan ei valitettavasti osaa enää valmistaa.  

Katso Grillit huurussa -jaksot Ruutu+-palvelussa (maksullinen).

Osallistu keskusteluun!

Missä sinä olet saanut parasta grilliruokaa? Tai mihin grilliin olet ihastunut?

Kerro kokemuksistasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

vaakvaak

Ehdottomasti paras grilli, jolla olen käynyt, on Vaakon nakki Tampereella. Ei tarvitse olla edes humalassa syödäkseen siellä makkaraperunat. Plussaa tulee lihajalosteen makkaroista ja nakeista, jotka ovat gluteenittomia.

herkkusuu

Honka-Kipsa Kempeleessä! Annokset mitä maukkaimpia ja hyvän kokoisia! Nälkä lähtee takuulla! Yrittäjä ja työntekijät huippuja, kehittelevät annosta jos ei listalta mieleistä löydy :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla