Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on myöntänyt tämän vuoden Kansanterveyspalkinnon Marttaliitolle sekä Kotitalousopettajien liitolle.

THL jakaa vuosittain palkinnon, joka nostaa esille valtakunnallisen, kansanterveyttä edistävän teon tai työn. THL:n mukaan martat ja kotitalous- eli köksänopettajat ovat edistäneet pitkäjänteisesti suomalaisten terveellisiä ruokatottumuksia.             

Martat on yli satavuotias kansalaisjärjestö, jonka neuvonta tavoittaa vuosittain yli 141 000 kansalaista.

– THL:n Kansanterveyspalkinto on merkittävä tunnustus 16 marttapiirimme ja kotitalousneuvojiemme vuosikymmeniä tekemälle työlle, jolle on olemassa nyky-yhteiskunnassa suuri tilaus. Palkinto vahvistaa neuvojiamme tekemään edelleen terveellisen ravinnon, liikunnan, painonhallinnan ja elintapojen muuttamiseen kohdistuvaa neuvontaa, jotta kansalaiset voisivat paremmin, sanoo toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä Marttaliiton tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Marttaliiton mukaan ravitsemus on avainasemassa, kun Suomi pyrkii Maailman terveysjärjestön (WHO) asettamaan tavoitteeseen vähentää kuolleisuutta kroonisiin tauteihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

WHO on asettanut tavoitteen, että alle 70-vuotiaiden kuolleisuus sydäntauteihin, aivohalvauksiin, syöpiin, keuhkoahtaumatautiin ja diabetekseen vähenee jäsenmaissa neljänneksellä vuoteen 2025 mennessä.

On tutkittu, että kroonisia sairauksia voidaan ehkäistä muuttamalla elintapoja ja riskitekijöitä. Samat riskitekijät vaikuttavat yhtä aikaa useisiin ryhmän sairauksiin. Terveellinen ravinto, riittävä liikunta ja painonhallinta suojaavat kaikilta kroonisilta sairauksilta.                           

Sisältö jatkuu mainoksen alla