Puolukoiden tilalla maistuvat myös mustikat. Lohko silloin täytteeseen hapokkaita omenia.

1 iso piirakka, noin 8 palaa

  • ½ pkt (500 g) valmista ruistaikinaa, esim. Myllyn Paras
  • 1 prk (200 g) vaniljarahkaa
  • 2-3 omenaa
  • 1 dl puolukoita
  • 1 tl kanelia
  • 1 rkl sokeria
  • 2 rkl muscovadosiirappia

 Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Ota toinen paketin levyistä sulamaan, pistä loput takaisin pakasteeseen. Sulata taikinaa huoneenlämmössä leivinpaperin päällä noin tunti. Kauli

se suorakaiteen muotoiseksi levyksi, kooltaan noin 25 x 35 cm.

Levitä vaniljarahka pituussuuntaan taikinan päälle noin 10 sentin levyiselle alueelle. Lohko rahkan päälle omenoita ja ripottele pintaan sokeria ja kanelia. Lisää lopuksi täytteeseen puolukat.

Nosta taikinanreunat täytteen päälle, niin että täyte näkyy keskeltä. Rypytä reunat ja nipistä päät yhteen.

Paista piirasta 200 asteessa noin 25 minuuttia. Ennen tarjoilua pursota pintaan vielä siirappia.

Mädin pariksi sopii smetanaa raikkaampi kreikkalainen jogurtti. Henkilökohtaiset mätimaljat ovat näyttävä ja helppo alkupala joulupöytään!

Mätimaljat

2 annosta

100 g kirjolohen mätiä
1 punasipuli
1 dl tilliä silputtuna
2 dl kreikkalaista jogurttia
2 tl sitruunankuorta raastettuna
0,25 tl valkopippuria myllystä

  1. Laita mäti siivilään valumaan. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna tilli. Pese sitruuna lämpimällä vedellä. Raasta kuori. Sekoita kuoriraaste jogurtin joukkoon.
  2. Laita pieniin laseihin kerroksittain jogurttia, punasipulia, tilliä ja mätiä. Rouhi pinnalle valkopippuria.

Pystyyn asetellut piparit tuovat näyttävyyttä matalaan kakkuun.

Piparijuustokakku

12 annosta

Pohja

200 g piparkakkuja
100 g voita

Täyte

400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
1 prk sokeroitua kondensoitua maitoa
½ dl (paahdettuja) kookoshiutaleita
2 tl piparkakkumaustetta
3–4 liivatelehteä
1 rkl appelsiinimehua

Päälle

Piparkakkuja, kookoslastuja, kinuskikastiketta, ananaskirsikoita

  1. Keitä toffeeta kondensoidusta maidosta. Laita purkki avaamattomana suureen vedellä täytettyyn kattilaan. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 1,5 tuntia. Lisää vettä tarvittaessa, jotta tölkki pysyy veden alla. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista.
  2. Murskaa piparkakut kaulimen avulla muovipussissa tai tehosekoittimessa. Sekoita joukkoon sulatettu voi ja painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan. Siirrä vuoka jääkaappiin.
  3. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto, toffee, kookoshiutaleet ja piparkakkumauste. Sekoita tasaiseksi.
  4. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 5 minuuttia. Liuota kuiviksi puristellut liivatteet kuumennettuun mehutilkkaan ja kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon. Kumoa seos vuokaan pohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia. Irrota kakku vuuasta ja koristele.

Vinkki! Voit korvata puolet tuorejuustosta esimerkiksi maitorahkalla tai turkkilaisella jogurtilla. Käytä silloin 4 liivatelehteä.