Riikka Noreilalle kulttuurinautinnosta käy kuppi teetä ja hyvä kirja. Tai se voi olla mestareiden hypetystä, tulihan Jean Sibeliuksen, Pekka Halosen ja Axel Gallen-Kallelan syntymästä juuri kuluneeksi 150 vuotta.

Sana kulttuuri oikeastaan naurattaa tuusulalaista Riikka Noreilaa, 51. Se on aina ollut osa hänen elämäänsä, ei mikään erillinen saareke. Siihen liittyvät taidekokemukset, koti, läheiset ja perinteet.

– Sana viittaa myös luontoon. Tällä hetkellä opiskelen puutarhuriksi. Olen aina halunnut tutkia maailmoja. Olin kymmenen vuotta Finnairilla lentoemäntänä, puoli vuotta Keikka-projektissa teatterikoulussa ja Avantin intendenttinä 11 vuotta. Olen myös reikihoitaja.

Oma ja muiden hyvinvointi on kiinnostanut Riikkaa nuoresta asti. Eletty elämä ja kokemukset ovat tuoneet hänet aina vain lähemmäksi unelmaansa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Minusta tulee elämänpuutarhuri. Tahtoisin perustaa hyvän olon talon. Tai vaikkapa kukkakahvilan. Olen aina halunnut tehdä hyvää ja sitonut kukkia koko ikäni.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tahtoisin perustaa hyvän olon talon – tai kukkakahvilan.

Riikka asuu perheineen vanhassa, Pohjanmaalta siirretyssä hirsisessä kansakoulussa Tuusulan Rantatiellä, siinä Ainolan, Halosenniemen ja Erkkolan naapurustossa.

– Olen ollut viime vuosina paljon kotona, sanoo kahden alakouluikäisen tyttären äiti, jolle hiljaisuus on joskus parasta musiikkia.

Kun Riikka Noreila odotti esikoistaan, hän kysyi kapellimestari Esa-Pekka Saloselta, mitä hänen kannattaisi kuunnella. Hiljaisuutta, Salonen sanoi.

– Hiljaisuudessa on tilaa ajatella. Mutta se voi olla pelottavaa, koska joskus ajatukset ovat isoja, Riikka miettii.

Vanhaa ja vaikuttavaa

Musiikki on tärkeä osa Riikan elämää.

– Laulan Lumen Valo -lauluyhtyeessä. Esitämme vanhaa, muun muassa gregoriaanista musiikkia.

Yhtye on konsertoinut koti- ja ulkomailla yli 300 kertaa ja julkaissut yhdeksän cd-levyä.

Jää ja tee

Kotona Riikka voi ottaa hyvän kirjan, sytyttää kynttilän ja keittää yrttiteetä.

Leena Vallisaaren suomennos Ulla-Lena Lundbergin Jää-teoksesta on upea. Itsensä hemmottelu kannattaa, koska siitä hyötyy myös ympäristö. Armollisuus ja itsensä hyväksyntä voisivat olla tämän vuoden teemoja.

Riikka on aina ollut kiinnostunut omasta kielestä ja ammentanut rikkaasta, suomalaisesta perinnöstä. Viime vuonna Kalevala täytti 180 vuotta, Kanteletar 175 vuotta ja Kalevalaisten naisten liitto 80 vuotta.

– Kulttuurihistoriaa voi tutkia hautuumailla ja kirkoissa. Helsingissä voi tehdä kivan kävelyretken Tuomiokirkolta Uspenskin katedraalille ja katoliselle Pyhän Henrikin kirkolle. Niissä näkee historiaa eri kulmista.

Artikkeli on julkaistu ET-lehden numerossa 1/2015. Kulttuurikulkuri-sarjassa kulttuurin suurkuluttajat ympäri Suomen kertovat omista suosikeistaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla