Helena Kempas on intohimoinen talviliikkuja. 15 vuotta sitten alkanut lumikenkäharrastus mahdollistaa luonnossa liikkumisen silloinkin, kun hiihto ei onnistu.

"Hiihto on nuoresta asti ollut talven ykköslajini. Toimin tälläkin hetkellä Suomen Ladun hiihtoniilona, ja kannustan ihmisiä hiihdon ihmeelliseen maailmaan.

Viitisentoista vuotta sitten pääsin ensimmäisen kerran kokeilemaan lumikenkäilyä Korpilammella. Totesin heti, että tässäpä käypä laji. Sen jälkeen lumikenkäily on kuulunut talveeni hiihdon ohella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lumikenkäilyn etu on, että se ei ole mitään trikoourheilua. Sitä voi harrastaa ihan tavallisilla talvisilla ulkoiluvermeillä. Minäkin vetäisen lenkille anorakin niskaan ja talvilenkkarit jalkaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lumikenkäily ei ole mitään trikoourheilua.

Hiihtäminen ei talvella aina onnistu kelin tai latujen puuttumisen takia. Lumikenkäilemään taas pääsee aina, eikä voiteluhuoliakaan ole. Jotkut kulkevat polkuja pitkin, mutta minä tykkään tarpoa umpihangessa – ja mielellään mäkisessä maastossa. Olen tehnyt lenkkejä järven jäälläkin, mutta se on minusta vähän tylsää.

Kotona Kotkassa voin lähteä lenkille suoraan kotiportilta. Parhaat reitit olen kuitenkin löytänyt Kiilopäältä.

Lue myös: Tässä on retkiluistelijan taivas.

Moni hiihtäjä alkaa vanhemmiten jännittää laskemista, ja sen takia esimerkiksi tunturihiihdot voivat jäädä väliin. Lumikengillä pääsee kätevästi tunturin laelle maisemia ihailemaan ja alastulo onnistuu keneltä tahansa ilman pelkoa kaatumisesta.

Jyrkästäkin mäestä selviää ilman pelkoa kaatumisesta.

Kiilopäältä ovat myös parhaat lumikenkämuistoni. Ennen eläkkeelle jäämistä vein työporukkani sinne retkelle. Osa ei ollut koskaan käynyt Lapissa, osalle taas lumikengät olivat uusi tuttavuus. Ei mennyt kuin hetki, ja nuoremmat työkaverini äityivät kilpasille. Oli ilo katsoa, kuinka he juoksivat lumikengät jalassa pitkin tunturin rinteitä."

Tieto

Mikä

Lumikenkäily on todennäköisesti hiihtoa vanhempi tapa liikkua talvisessa maastossa. Keski-Aasiassa on löydetty yli 6000 vuotta vanhojen lumikenkien jäänteitä. Eskimot ja Amerikan alkuperäisasukkaat ovat myös käyttäneet paljon lumikenkiä. Harrastuslajina lumikenkäily tuli Suomeen 1990-luvulla.

Kenelle

Lajista on todettu, että jos osaa kävellä, osaa lumikenkäillä. Tasapainoa ja lihasvoimaa parantava lumikenkäily on erinomaista kestävyys liikuntaa. Maaston haastavuus ja kävelytahti on helppo sovittaa omalle kunnolle sopivaksi, joten aloittelijankaan ei tarvitse jännittää pärjäämistään.

Miten

Ennen omien lumikenkien ostoa kannattaa ottaa tuntumaa lajiin lainavehkeillä. Suomen Latu järjestää lumikenkäkursseja ja vuokraa välineitä. Lajin pariin opastaa myös Suomen Lumikenkäilijät ry.

Sisältö jatkuu mainoksen alla