Italian matkailija miettii aina välillä sitä, mikä maan kaupungeista on kiinnostavin. Vertailua on ihan turha tehdä: Se ihan selvää, että Firenze on yksi koko maailman kauneimmista kaupungeista.

Toinen toistaan upeammat aukiot, lukemattomat kirkot, punaiset katot ja kauniit kadut ihmetyttävät pohjoismaiseen järkevään rakennustyyliin tottunutta. Puhutaan jopa Firenzen syndroomasta eli ihminen suorastaan ahdistuu, kun katsoipa hän sitten minne päin tahansa, niin aina näkee vain kauniita rakennuksia tai upeita patsaita.

Esittelemme nyt kuusi mieleenpainuvinta Firenzen taide-elämystä. Hyppää kyytiin – mikäli kestät

1. Duomo di Firenze – Santa Maria del Fiore

Kyseessä on maailman suurin tiilestä muurattu kupoli. Ja tiesitkö, että kupoliin on käytetty yli neljä miljoonaa tiiltä. Arkkitehti Brunelleschi ei koskaan paljastanut, miten hän suunnitteli tämän kahdeksankulmaisen kupolin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kupoliin johtaa ahdas portaikko, jota kävellessä voi ihmetellä edelleen, miten kummassa kupoli pysyy kasassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Duomoa kannattaa käydä ihailemassa myös läheisestä kellotornista, jonne päästäkseen saa kiivetä yli 500 rappusta. Mielenkiintoiseksi kapuamisen tekee sekin, että portaikossa joutuu väistelemään vastaan tulijoita aina jossain pienessä syvennyksessä.

Duomon ja kellotorini kokonaisuutta täydentää upea kastekirkko. Näiden kolmen rakennuksen muodostamalla aukiolla istuskelee ihmisiä kuuntelemassa taitavia katusoittajia.

Duomon kupoli.

Duomon vierestä lähtee Via dei Calzaiuoli, jota kävellen pääset Piazza della Signorialle.

2. Piazza del Signoria -aukio

Piazza del Signoria on Firenzen pääaukio. Sieltä on lyhyt matka Duomolle ja Arno-joelle. Signorialle on kerätty monia patsaita näytille. Aukiolla on myös Firenzen kaupungintalo Palazzo Vecchio. Sen sisällä on museo, patsaita ja kellotorni. Kellotorniin ja museoon pääsee 14 eurolla.

Patsaita aukiolla.

Aukiolta lähtee Via Por Santa Maria joka vie suoraan Arno-joen rantaan Ponte Vecchio sillalle.

3. Ponte Vecchio-Silta

Ponte Vecchio kaupungin on vanhin, alun perin puusta rakennettu silta. Nykyään se koostuu pienistä taloista, jotka on laitettu yhteen. Talot ovat koru- ja jalokiviliikkeitä sekä matkamuistomyymälöitä.

Sillan normaalin tason yllä on toinen taso. Käytävä, joka johtaa suoraan Palazzo Pittiin. Hallitsijat käyttivät ylempää käytävää ja muu kansa alempaa.

Sillalta on upeat näkymät Arno-joelle. Kerrotaan tarinaa, että Mussolini rakennutti siltaan ikkunat, jotta Hitler pääsisi ihailemaan Arnoa. Se jäikin kaupungin ainoaksi sillaksi, jota natsit eivät tuhonneet.

Ponte Vecchio koostuu pienistä taloista.

Arnon toisella puolella on Firenzen parhaat ruokakaupat, joista saa kaikkea mahdollista herkkua. Monet ostavatkin sieltä eväät ja menevät syömään niitä joen rannalle. Joen tällä puolella on myös pieniä ravintoloita, joista saa ruokaa halvemmalla kuin Duomon puoleiselta rannalta.

Sillan jälkeen voi hypätä vaikkapa bussiin. Bussilla näet syrjäisempää Firenzeä, joka muistuttaa jo enemmän tavallisempaa kaupunkia. Jos olet valinnut bussin numero 13 tai 12, bussin yksi pysäkki on  Abbazia di San Miniato al Monten kohdalla.

4. Abbazia di San Miniato al Monte

Tämä on kaupungin korkeimmalla paikalla oleva kirkko. Kirkolta on todella mahtava näköala Firenzen kaupunkiin. Duomo, kellotorni ja kastekirkko ovat täysin käsittämättömän upea rakennuskolmikko myös tästä näkökulmasta katsottuna.

Kukkulalla on kirkko, jonka viileyteen voi paeta hellettä ja kuunnella samalla vaikkapa gregoriaanista kirkkomusiikkia. Sisälle pääsee ilmaiseksi. Kirkon vieressä on myös kiinnostava hautausmaa.

Näköala kirkolta.

5. Fontana del Porcellino-Possu

Tämä possu istuskelee torilla Via Calimalan varressa. Possu on niin kuuluisa, että sen vieressä on pitkä jono ihmisiä: kaikki haluavat possun kanssa yhteiskuvan. Niin minäkin.

 

Jutun kirjoittaja ja Possu.

6. Hard Rock Cafe Firenze

Firenzessä jopa suosittu ravintolaketju Hard Rock Cafe on vanhassa, upeassa rakennuksessa. Ravintolasta saa monenlaista ruokaa, kuten hampurilaisia, kanaa, leipää, salaatteja ja revittyä possua tai kanaa.

Ravintolan vieressä on myös perinteinen Hard Rock Cafe kauppa, jossa myydään Hard Rock Cafe aiheisia vaatteita ja koruja. Seiniä koristavat muun muassa Black Sabbathin kitaristi Tony Iommin ja Rollareiden Mick Jaggerin paidat. Seinällä on myös Annie Lennoxin mekko.

Tuure Äikäs ja Firenzen Hard Rock Cafe.

Jutun kirjoittajasta

Moro! Olen Tuure Äikäs ja olen Kaitaan koulun 9.luokalla.

Olen nyt täällä Matkaopas- ja ET-lehtien toimituksessa tutustumassa työelämään.

Soitan kitaraa ja laulan. Tykkään matkailusta, valokuvaamisesta ja leffoista. Ja olen rennosti.

Toimituksen työhön on kiva tutustua: olen valokuvannut, kirjoittanut juttuja ja esimerkiksi päivittänyt nettisivuja. Täällä on mukava porukka tekemässä juttuja!

Vinkki! Näin kuljet Firenzessä

  • Firenzeen kannattaa matkustaa junalla. Junasta näkee hyvin toscanalaista maaseutua ja vuoria.
  • Firenzen rautatieasema on pieni ja aina täynnä matkailijoita. Ulkona on heti vastassa suuri aukio ja Santa Marian Novella kirkko. Kun lähdet  kävelemään Via dei Panzania pitkin, saavut noin parinkymmenen minuutin päästä Firenzen varsinaisen ylpeyden Santa Maria del Foren eli Duomon aukiolle.
Sisältö jatkuu mainoksen alla