Thalassokylpyjä, hoitoja, hyvää ruokaa. Portugalin länsirannikko tarjoaa matkaajalle onnistuneen wellness-loman.

Joskus on vaikea valita, mennäkö meren ääreen vai luonnon keskelle, keskittyäkö liikkumiseen vai lekotteluun. Portugalissa voi yhdistää nämä kaikki.

A dos Cunhadosissa, tunnin ajomatkan päässä Lissabonista, löydän villin luonnon ja täydellisen rauhan. Hiekkadyynit ja Atlantin ranta ovat vain kivenheiton päässä, mutta tuskin maltan poistua huoneestani hotelli Areias do Seixossa. Se on zeniläisyyden paratiisi: oma takka, oma piha, oma ulkoporeallas. Taustalla soi intialainen sitar.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lounastan ravintolassa, jonka pöydät ja tuolit ovat iloinen sekoitus eri värejä. Samoin on salaattini: kirpakoita luonnonvaraisia yrttejä, värikkäitä syötäviä kukkia ja sitrushedelmiä salaattipedillä. Kaikki on poimittu hotellin omasta puutarhasta, joka on kuin maatalon villiintynyt piha.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvimaalle juoksee apukokki kesken keittiökiireiden hakemaan sitruunaverbenaa. Keittiömestari Leonardo Pereira kaivaa esiin korianterin juurta.  
Kuuluisan ravintola Noman vuosi sitten jättänyt Pereira on haltioissaan kotimaansa mahdollisuuksista ja kokeilee nyt uusia lajikkeita ja tuttujen lajikkeiden uusia käyttötapoja. Korianteristakin käytetään lehtien lisäksi myös juuret, kukat ja siemenet.

– Puutarha kertoo, mitä on ruokalistalla. Kun on villivalkosipulin aika, se valikoituu ruoka-annoksiin. Kun sen kasvuaika loppuu, en itke, vaan etsin tilalle jotain muuta.

Kanatkin saavat kuoputtaa ja elää vapaasti. Niiden munien keltuainen on niin kirkas, että viimeistään aamiaisella ymmärrän, mitä on todellinen luomu.

Nirvanaan hotellissa

Areias do Seixo -hotellissa vieraiden viihtyminen on viety huippuunsa. Täällä ei hienostella, jokainen saa olla oma itsensä.

Vastaanottovirkailijat pukeutuvat mutkattomasti raitaessuun, tarjoilijoilla ja keittiöhenkilökunnalla on pellavapaidat. Iltaisin he istuvat aperitiiville vieraiden sekaan. Seitsemän ruokalajin fine dine -illallinen nautitaan rennosti. 

Ylellisessä intialaishenkisessä hoitolassa käytetään vain luonnonmukaisia tuotteita. Nyyttihieronnan laventeli kerätään omasta puutarhasta. Terapioissa yhdistellään intialaista terveydenhoitoa ayurvedaa ja muita aasialaisia tekniikoita. Hieronnan päätteeksi otsalleni valutetaan lämmintä öljyä.

Hoitaja herättelee minut tunnin jälkeen. Onneksi hoitolasta on lyhyt matka huoneeseeni. Jatkan elämystä porekylvyssä tähtitaivaan alla.

Merellinen yllätys

Seuraavaksi suuntaan rantakaupunki Nazaréen.

Forte de São Miguel Arcanjon eli arkkienkeli Mikaelin linnoituksen kattotasanteella saattaa nähdä kiinnostavan ilmiön meressä. Vesi kuohuu keskellä Nazarén lahtea pitkänä viivana.

Linnoituksen alapuolella oleviin kallioihin lyövät maailman suurimmat aallot. Suurin niistä on ollut 30-metrinen jättiaalto. Sillä surffasi havaijilainen Garrett McNamara 2013.

Sää vaihtelee auringonpalvojan unelmasta myrskyyn ja hernerokkasumuun. Linnoituksen vanha majakka toimii edelleen ja valaisee öisin merenkulkijoiden tietä.

Tarinan mukaan 1100-luvulla elänyt linnanherra oli metsästämässä samaisella niemellä. Sumussa herra ei nähnyt eteensä metriäkään. Yhtäkkiä hän huomasi ratsastaneensa takaa-ajamansa kauriin perässä aivan kallionjyrkänteen reunalle. Hän oli juuri putoamassa ratsuineen varmaan kuolemaan mutta huusi avuksi Nazarén neitsyttä, jonka patsas oli läheisessä luolassa. Mies ja ratsu pelastuivat.

Kiitollisena kokemastaan ihmeestä linnanherra rakennutti paikalle kappelin. Se seisoo edelleen jyrkänteellä muutaman sadan metrin päässä linnoituksesta. Kappelin vierestä avautuu silmiä hivelevä näköala Nazarén lahdelle.

Myöhemmin keskiajalla kappelin lähelle rakennettiin iso pyhiinvaelluskirkko, Santuário da Nossa Senhora da Nazaré, jonka seinälle on maalattu Nazarén ihmeen tarina.

Kylän kokoinen kylpylä

Nazaréssa riittää muutakin ihmeteltävää. Vanhan kalastajakylän edustalla olevan merenalaisen kanjonin vuoksi koko paikkakunta on itsessään jättimäinen kylpylä. Kanjoni on viisi kilometriä syvä ja 230 kilometriä pitkä.

Pinnan alla veteen liukenee poikkeuksellisen paljon mineraaleja. Niistä voi nauttia uimalla meressä tai lillumalla thalassokylpylän lämmitetyssä merivesialtaassa.

Kylpylä on upouusi, mutta Nazarén seudun kylvyillä ja terveydenhoidolla on pitkät perinteet. Läheisessä Caldas da Rainhassa, kuningattaren lähteissä, on kylvetty ainakin 1400-luvulta saakka.

Thalassokylvyt ja -hoidot auttavat muun muassa ihotauteihin, reumatismiin, allergioihin ja hengitysteiden ongelmiin.

Sairaalan paikalle perusti kuningatar Leonor, joka matkallaan Batalhan luostariin näki talonpoikia kuumissa lähteissä. Mineraalipitoisen meriveden terapeuttiset ominaisuudet löydettiin kuitenkin vasta myöhemmin, mutta jo 1800-luvulla Nazaréssa lämmitettiin merivettä terveyskylpyjä varten.

Thalassokylvyt ja -hoidot auttavat muun muassa ihotauteihin, reumatismiin, allergioihin ja hengitysteiden ongelmiin.

Varaan thalassokylpylästä Vichy-suihkuhieronnan ja merileväkääreen. Levän tunnen vain sushista, mutta sen terveysvaikutuksia kehutaan niin paljon, että päätän unohtaa ennakkoluuloni.

Makaan kuuman vesisuihkun alla, hoitaja hieroo vartaloani. Kiireiset ajatukset katoavat tyystin. Vartalolleni levitetään vihreää voidetta ja minut peitellään kääreeseen puoleksi tunniksi. Suihkun jälkeen silitän pehmeää ihoani. Jotain hyvää on tapahtunut.

Retki vuorille

Serra de Estrelan vuoristossa auto kipuaa ylös serpentiiniteitä ja sukeltaa välillä sankkaan lehtipuumetsään. Ylhäällä avautuvat huikeat maisemat. Huipulla on Portugalin ainoa hiihtokeskus, alhaalla näkyy koivuja.

Koivuun luotetaan Penhas Douradasin designhotellin kylpylän koivunoksahieronnassa. Puukapuloilla on hoitajani mukaan sekä puhdistava että rentouttava vaikutus.
Retrotyylisessä hotellissa voi käyttää päivän lepäämiseen: ui, sauno ja nauti herkuista. Alkuun syödään aina juustoja hyvän leivän kera. Sitten keitto, pääruoka ja jälkiruuat. Miten ihmeessä portugalilaiset ovat niin hoikkia!

www.casadaspenhasdouradas.pt

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 5/2015.

Sisältö jatkuu mainoksen alla