Lepoa ja hyvää oloa länsirannikolla

Thalassokylpyjä, hoitoja, hyvää ruokaa. Portugalin länsirannikko tarjoaa matkaajalle onnistuneen wellness-loman.

Joskus on vaikea valita, mennäkö meren ääreen vai luonnon keskelle, keskittyäkö liikkumiseen vai lekotteluun. Portugalissa voi yhdistää nämä kaikki.

A dos Cunhadosissa, tunnin ajomatkan päässä Lissabonista, löydän villin luonnon ja täydellisen rauhan. Hiekkadyynit ja Atlantin ranta ovat vain kivenheiton päässä, mutta tuskin maltan poistua huoneestani hotelli Areias do Seixossa. Se on zeniläisyyden paratiisi: oma takka, oma piha, oma ulkoporeallas. Taustalla soi intialainen sitar.

Lounastan ravintolassa, jonka pöydät ja tuolit ovat iloinen sekoitus eri värejä. Samoin on salaattini: kirpakoita luonnonvaraisia yrttejä, värikkäitä syötäviä kukkia ja sitrushedelmiä salaattipedillä. Kaikki on poimittu hotellin omasta puutarhasta, joka on kuin maatalon villiintynyt piha.

Kasvimaalle juoksee apukokki kesken keittiökiireiden hakemaan sitruunaverbenaa. Keittiömestari Leonardo Pereira kaivaa esiin korianterin juurta.  
Kuuluisan ravintola Noman vuosi sitten jättänyt Pereira on haltioissaan kotimaansa mahdollisuuksista ja kokeilee nyt uusia lajikkeita ja tuttujen lajikkeiden uusia käyttötapoja. Korianteristakin käytetään lehtien lisäksi myös juuret, kukat ja siemenet.

– Puutarha kertoo, mitä on ruokalistalla. Kun on villivalkosipulin aika, se valikoituu ruoka-annoksiin. Kun sen kasvuaika loppuu, en itke, vaan etsin tilalle jotain muuta.

Kanatkin saavat kuoputtaa ja elää vapaasti. Niiden munien keltuainen on niin kirkas, että viimeistään aamiaisella ymmärrän, mitä on todellinen luomu.

Nirvanaan hotellissa

Areias do Seixo -hotellissa vieraiden viihtyminen on viety huippuunsa. Täällä ei hienostella, jokainen saa olla oma itsensä.

Vastaanottovirkailijat pukeutuvat mutkattomasti raitaessuun, tarjoilijoilla ja keittiöhenkilökunnalla on pellavapaidat. Iltaisin he istuvat aperitiiville vieraiden sekaan. Seitsemän ruokalajin fine dine -illallinen nautitaan rennosti. 

Ylellisessä intialaishenkisessä hoitolassa käytetään vain luonnonmukaisia tuotteita. Nyyttihieronnan laventeli kerätään omasta puutarhasta. Terapioissa yhdistellään intialaista terveydenhoitoa ayurvedaa ja muita aasialaisia tekniikoita. Hieronnan päätteeksi otsalleni valutetaan lämmintä öljyä.

Hoitaja herättelee minut tunnin jälkeen. Onneksi hoitolasta on lyhyt matka huoneeseeni. Jatkan elämystä porekylvyssä tähtitaivaan alla.

Merellinen yllätys

Seuraavaksi suuntaan rantakaupunki Nazaréen.

Forte de São Miguel Arcanjon eli arkkienkeli Mikaelin linnoituksen kattotasanteella saattaa nähdä kiinnostavan ilmiön meressä. Vesi kuohuu keskellä Nazarén lahtea pitkänä viivana.

Linnoituksen alapuolella oleviin kallioihin lyövät maailman suurimmat aallot. Suurin niistä on ollut 30-metrinen jättiaalto. Sillä surffasi havaijilainen Garrett McNamara 2013.

Sää vaihtelee auringonpalvojan unelmasta myrskyyn ja hernerokkasumuun. Linnoituksen vanha majakka toimii edelleen ja valaisee öisin merenkulkijoiden tietä.

Tarinan mukaan 1100-luvulla elänyt linnanherra oli metsästämässä samaisella niemellä. Sumussa herra ei nähnyt eteensä metriäkään. Yhtäkkiä hän huomasi ratsastaneensa takaa-ajamansa kauriin perässä aivan kallionjyrkänteen reunalle. Hän oli juuri putoamassa ratsuineen varmaan kuolemaan mutta huusi avuksi Nazarén neitsyttä, jonka patsas oli läheisessä luolassa. Mies ja ratsu pelastuivat.

Kiitollisena kokemastaan ihmeestä linnanherra rakennutti paikalle kappelin. Se seisoo edelleen jyrkänteellä muutaman sadan metrin päässä linnoituksesta. Kappelin vierestä avautuu silmiä hivelevä näköala Nazarén lahdelle.

Myöhemmin keskiajalla kappelin lähelle rakennettiin iso pyhiinvaelluskirkko, Santuário da Nossa Senhora da Nazaré, jonka seinälle on maalattu Nazarén ihmeen tarina.

Kylän kokoinen kylpylä

Nazaréssa riittää muutakin ihmeteltävää. Vanhan kalastajakylän edustalla olevan merenalaisen kanjonin vuoksi koko paikkakunta on itsessään jättimäinen kylpylä. Kanjoni on viisi kilometriä syvä ja 230 kilometriä pitkä.

Pinnan alla veteen liukenee poikkeuksellisen paljon mineraaleja. Niistä voi nauttia uimalla meressä tai lillumalla thalassokylpylän lämmitetyssä merivesialtaassa.

Kylpylä on upouusi, mutta Nazarén seudun kylvyillä ja terveydenhoidolla on pitkät perinteet. Läheisessä Caldas da Rainhassa, kuningattaren lähteissä, on kylvetty ainakin 1400-luvulta saakka.

Thalassokylvyt ja -hoidot auttavat muun muassa ihotauteihin, reumatismiin, allergioihin ja hengitysteiden ongelmiin.

Sairaalan paikalle perusti kuningatar Leonor, joka matkallaan Batalhan luostariin näki talonpoikia kuumissa lähteissä. Mineraalipitoisen meriveden terapeuttiset ominaisuudet löydettiin kuitenkin vasta myöhemmin, mutta jo 1800-luvulla Nazaréssa lämmitettiin merivettä terveyskylpyjä varten.

Thalassokylvyt ja -hoidot auttavat muun muassa ihotauteihin, reumatismiin, allergioihin ja hengitysteiden ongelmiin.

Varaan thalassokylpylästä Vichy-suihkuhieronnan ja merileväkääreen. Levän tunnen vain sushista, mutta sen terveysvaikutuksia kehutaan niin paljon, että päätän unohtaa ennakkoluuloni.

Makaan kuuman vesisuihkun alla, hoitaja hieroo vartaloani. Kiireiset ajatukset katoavat tyystin. Vartalolleni levitetään vihreää voidetta ja minut peitellään kääreeseen puoleksi tunniksi. Suihkun jälkeen silitän pehmeää ihoani. Jotain hyvää on tapahtunut.

Retki vuorille

Serra de Estrelan vuoristossa auto kipuaa ylös serpentiiniteitä ja sukeltaa välillä sankkaan lehtipuumetsään. Ylhäällä avautuvat huikeat maisemat. Huipulla on Portugalin ainoa hiihtokeskus, alhaalla näkyy koivuja.

Koivuun luotetaan Penhas Douradasin designhotellin kylpylän koivunoksahieronnassa. Puukapuloilla on hoitajani mukaan sekä puhdistava että rentouttava vaikutus.
Retrotyylisessä hotellissa voi käyttää päivän lepäämiseen: ui, sauno ja nauti herkuista. Alkuun syödään aina juustoja hyvän leivän kera. Sitten keitto, pääruoka ja jälkiruuat. Miten ihmeessä portugalilaiset ovat niin hoikkia!

www.casadaspenhasdouradas.pt

Artikkeli on julkaistu alunperin Matkaopas-lehdessä 5/2015.

Sinikka Saastamoisen lapset puolisoineen ja lapsineen vuokraavat joka jouluksi mökin, johon mahtuu koko heimo.

1960-luvulla pohjoiskarjalainen Sinikka Saastamoinen jäi leskeksi neljän alle 10-vuotiaan lapsen kanssa. Lisäksi hän odotti viidettä.

– Perhe hitsautui yhteen niin tiukasti, että aikuiset lapset perheineen haluavat vieläkin viettää joulut yhdessä, kertoo Maija-Liisa Punta-Saastamoinen, Sinikan ainoan pojan Maurin vaimo.

Miniä ja vävyt ovat sopeutuneet perinteeseen.

– Aiemmin menimme kaikki – puolisot, lapset ja lastenlapset – anopin luo, mutta nyt haluamme, että hän saa helpon joulun. Kahdeksankymppisen mummon koko joulukuu ei saa mennä keittiössä.

Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.
Kuvassa vasemmalla Pirjo, etualalla Elmeri. Suvetar ja Kaisa koristelevat kuusta.

Pinja koristelee kuusta.
Pinja koristelee kuusta.

Joka jouluksi suku vuokraa mökin, yleensä eri paikasta. Viime vuonna valinta oli Simpelejärvi, jonka rannalla olevaan mökkiin mahtui koko 20 hengen seurue.

Joulunviettoon tulevat Maurin ja Maija-Liisan lisäksi heidän lapsensa Jesperi, 27, ja Suvetar, 22, sekä Maurin sisarukset lapsineen. Maurin sisar Pirjo ja hänen miehensä Pentti Sahlman ajavat vuokramökille Vantaalta. Sinikan esikoistytär Eija ja hänen puolisonsa Pauli Purmonen tulevat Joensuusta, samoin tytär Tarja ja Heino Hämäläinen poikansa Severin kanssa. Tytär Heli tulee joulunviettoon Tampereelta miehensä Keijo Karjulan ja lastensa Jonnen, Pinjan ja Elmerin kanssa.

– Parasta on yhdessäolo. Tuntuu hyvältä päivittää kuulumiset ilman kiirettä. Jokainen tuo jotain jouluruokaa. Esimerkiksi Mauri tekee sinapin, minä jälkiruuan. Tarja on koristelemisen mestari, hän tuo kukat, viimeksi upeat jouluruusut, Maija-Liisa sanoo.

Pirjo ottaa rennosti.
Pirjo ottaa rennosti.

Kodassa paistetaan makkaraa.
Kodassa paistetaan makkaraa.

Näkymä Parikkalan mökin ikkunasta pysäytti.

– Istuin sohvalla ja vain katselin, järvi tuli kuin syliin. Jää oli kaunista, vaikka sen päällä oli muutama sentti vettä. Kastelimme siinä varpaat saunan jälkeen, Maija-Liisa kertoo.

Suvun ohjelmaan kuuluu jouluna herkuttelu, saunominen, ulkoilu ja Trivial Pursuit -peli. Viimeksi sitkeimmät pelasivat aamuneljään.

– Sen jälkeen nukuimme hyvin.

Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.
Sinikka viettää joulua lapsenlapsensa Kaisan kanssa.

Jouluaamuna mummo heräsi keittämään puuron, ja puolen päivän jälkeen koko seurue lähti ulos.

– Oli ihana nähdä, kun mummo käveli nuorten kanssa käsikoukkua ja nautti siitä, että kaikki ovat koolla.

Huvila.net > Loikonsaari 3


Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.
Mukana joulunvietossa oli myös Uniikki-kissa. Perhe tuo vuokramökille mukanaan myös piparkakkutalon.

Ruotsin Lapista ei löydä joulupukkia, mutta hurjia rinteitä senkin edestä. Keltanokka lähti testaamaan, miten pääsee alas Riksgränseniä ja Björklideniä.

Opashan on hullu!

Olen saapunut vasta tunti sitten Ruotsin Lappiin, marssinut saman tien suksivuokraamoon, ährännyt vaivalloisesti massiiviset laskettelumonot jalkaan ja kuunnellut huolestuneena miniluentoa lumivyöryn vaaroista. Ja nyt pitäisi seurata lasketteluopasta vielä kilometri ylämäkeen kohti tunturin huippua.

Olen näännyksissä, hikinorot valuvat poskilla. Ihan kuin noutajan kalsa kosketus tuntuisi olkapäillä.

Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.
Björklidenin laelta näkyy Norjaan saakka.

Matkaa on tehty jo puoli tuntia, ylämäkeen luonnollisesti. Björklidenin laskettelukeskus näkyy alhaalla pienenä. Horisontissa siintävät Norjan tunturit ja jossain niiden takana Atlantti. Jalassani on karvapohjaiset sukset. Ne eivät lipsu senttiäkään. Eivätkä kyllä luistakaan. Niillä vain tampataan matkaa ylämäkeen.

– Mika, sinä pystyt tähän. Ajattele, miten hienot maisemat ylhäällä odottavat. Sitten laskettelemme pitkin neitseellisiä lumia alas laaksoon. Det är kul! tsemppaa opas Kim Bergsten.

Mihin olen joutunut?

Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.
Opas Kim Bergsten vei meidät huipulle.

Sisulla huipulle

Kokeilin laskettelua ensimmäisen kerran 15-vuotiaana Jyväskylän Laajavuoressa. Alku oli vauhdikas, syöksyin pipo silmillä rinteen suoraan alas. En osannut oudoilla suksilla kurvata, kun en tullut keneltäkään kysyneeksi, miten se tapahtuu. Vauhdin sain pysähtymään juuri ennen parkkipaikkaa.

Sen jälkeen eksyin mäkeen satunnaisesti, keskimäärin kerran vuosikymmenessä. Rinteessä oli joka kerta kivaa, mutta laskettelupuremaa en koskaan saanut. Ehkä Suomen rinteet olivat liian vaatimattomia tällaiselle Laajavuoren veteraanille.

Sitten ystäväni houkutteli testaamaan "vähän kovempaa kamaa", Ruotsin Lapin tuntureita. Ruotsihan on suomalaiselle kuin Amerikka. Siellä kaikki on hienompaa ja suurempaa, niin tunturitkin. Ruotsin Åre tunnetaan pikku-Alppeina, sillä sen korkein huippu Åreskutan yltää yli 1400 metriin. Rinteet ovat kilometrien pituisia. Suomen laskettelukeskuksissa moisista lukemista vain unelmoidaan.

Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.
Luonnonrinteissä lasketaan kuin pumpulissa.

Vierekkäin sijaitsevissa Björklidenissä ja Riksgränsenissa tunturit kohoavat reiluun kilometriin. Niiden luonnonrinteet sopivat monipuoliseen lasketteluun kuin valetut.

Bergsten on päässyt tunturin laelle ja jatkaa tsemppaamista. Ammattilaiselle kapuaminen on niin helppoa. Määränpää häämöttää, tamppaan karvapohjasuksiani rinnettä vimmaisesti ylös suomalaisella sisulla.

Det är kul! Det måste vara kul!

Lopulta pääsen perille. Viisikymppisen kunto voisi olla kovempikin, mutta olen yhä elossa.

Hiihtopummin tunnustukset

Bergsten auttaa irrottamaan karvapohjat suksista. Vedän keuhkot täyteen tunturi-ilmaa ja annan katseeni nuolla horisonttia. Olen kilometrin lähempänä taivasta kuin tunti sitten suksivuokraamossa. Olo on juhlallinen. Alan ymmärtää, miksi joskus pitää kärsiä, että voi nauttia.

Bergsten kaataa kuksaan kahvia.

– Olen ollut neljä vuotta Björklidenissä ja Riksgränsenissä lasketteluoppaana. Nuorena elin hiihtopummina Ranskan Chamonix'ssa. Siellä aloin myös vuorikiipeillä, ja se on suurin intohimoni. Laskettelu tulee kakkosena. Nytkin jatkaisin mieluiten matkaa aina vain ylöspäin, Bergsten tarinoi kahvitauollamme.

Täällä vartioin minä!
Täällä vartioin minä!

Näkemykseni vain vahvistuu: mieshän on umpihullu.

Huipulla tuulee. Kahvin lämmittävä vaikutus hupenee. On aika miettiä paluuta alas. Bergstenilla on suunnitelma. Seuraamme mestaria jyrkän rinteen reunaan. Rinne ei ole pitkä, mutta korkeusero nostaa hikikarpalot taas pintaan.

– Tässä on paljon pehmeää lunta, kuin höyhenillä laskisi. Seuraa vain minua, tee pitkiä nautinnollisia kaarroksia, nauti joka hetkestä, Bergsten sanoo ja lähtee.

Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.
Hiihtohissit lähtevät aivan Riksgränsenin keskustasta.

Kuperkeikkoja pumpulissa

Bergsten pöllyttää tyylikkäästi lunta kaarrellessaan. Pian hän on rinteen alaosassa odottamassa meitä muita.

Olen ryhmämme keltanokka, muut ovat kokeneita laskettelijoita ja laskevat perässä leikitellen, kaiketi nautiskellen. Lähden liikkeelle. Luonnonrinteessä, vasta sataneessa pumpulilumessa laskeminen tuntuu erikoiselta. Lumi upottaa, vauhti kiihtyy hitaasti. Mutta se kiihtyy.

Tulee kaarroksen aika. Sukset eivät tahdo totella. Käännyn puolittain ja heitän kuperkeikan. Rämmin pystyyn. Sama toistuu seuraavassa mutkassa. Ja sitä seuraavassa.

Alas ehtineet hymyilevät hyväntahtoisesti. Onneksi rinteessä on niin paljon lunta, että kuperkeikkailu ei vammauta, mitä nyt vähän henkisesti.

– Onnittelut, Mika, selvisit. Se oli päivän haastavin osuus. Nyt pidetään hauskaa, Bergsten lupaa.

Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.
Puuterilumirinteet houkuttelevat rinnehait näyttäviin temppuihin.

Rinne jatkuu loivahkona, ja löydän oman tapani kääntyä upottavassa lumessa. Tuuli suhisee korvissa, laakso lähenee ja talot muuttuvat näkökentässä isommiksi. Mäkeä riittää. Laskettelu kysyy reisilihaksia.

Pidän välillä taukoja ja ihailen arktisen luonnon kauneutta. Olen jo hyljännyt ajatuksen pysyä muiden matkassa. Hiljaa hyvä tulee, alas pääsee kaikilla nopeuksilla.

Lasken hotelli Fjälletin pihaan suksitelineen luo. Pian istun hotellin aulassa, ja takkatuli loimottaa. Kylmä huurteinen tuoksuu edessäni.

Reidet tutisevat, mutta nautin maisemasta Lapporteniin, Lapin porttiin. Näyttää kuin kuu olisi aikojen alkuhämärässä hipaissut Maata ja vienyt puolipallon muotoisen palan tuntureita mennessään.

Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.
Björklidenin Fjället tarjoaa huoneiden lisäksi mökkejä.

Vihdoin vohvelia

Hotellin edessä odottaa hytillinen telavaunu. Se täyttyy matkustajista ja lähtee Låktatjåkkon tunturiasemalle 1228 metrin korkeuteen.

Alhaalla aurinko paistaa, mutta perillä odottaa vaakasuoraan viuhuva hyytävä tuuli ja lumimyräkkä. Lapin luonto luo Ruotsissakin outoa taikaa.

Puikahdan kohti mustaseinäistä hirsitaloa. Sisällä odottaa maailman pohjoisin vohvelikahvila. Käyn pirttipöytään, riisun toppatakkini ja tartun vohveliin.

Olen laskettelu-urani huipulla, kukkulan kuningas. Mietin jo tulevaa Åren-retkeä. Pohjoismaiden pisimmät rinteet vain naurattavat Björklidenin veteraania.

Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.
Rapea vohveli palkitsee laskettelijan.

Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.
Låktatjåkkon vohvelikahvila on maailman korkeatasoisin sananmukaisesti.

Artikkeli on julkaistu ET Matkaopas -lehden numerossa 6/2016.

Laskettelukeskukset

 • Riksgränsenin ja Björklidenin laskettelukeskukset sijaitsevat vierekkäin Kiirunasta kaakkoon lähellä Norjan rajaa, Napapiiriltä 200 kilometriä pohjoiseen. Molemmat tunnetaan hyvistä off-piste-laskuista eli vapaalaskuista rakentamattomilla luonnonlumisilla rinteillä.
 • Björklidenissä on 23 rinnettä ja viisi hissiä. Kittelsdalsin hissi vie korkeimmalle, 1100 metriin. Riksgränsenissä löytyy 15 rinnettä, 6 hissiä ja liki rajattomasti vapaalaskurinteitä. 

Näin pääset perille

 • Helsingistä Tukholman kautta lento Kiirunaan, mistä matkaa perille valtatietä E10 on noin 130 kilometriä. Lentoaika Helsinki-Kiiruna 2,5 tuntia. Kentältä on bussiyhteys laskettelukeskuksiin, 30 e/suunta. Bussi kulkee usein myös Björklidenin ja Riksgränsenin välillä.
 • Kiirettömille sopii juna Tukholmasta Riksgränseniin, matka-aika 18 tuntia.
 • Norjan Narvikin lentokentälle on Riksgränsenistä vain 40 kilometriä, mutta bussiyhteyttä kentältä Ruotsin puolelle ei ole. Ruotsin ja Norjan välinen tie on joskus lumimyrskyn takia päiviä poikki. Oulusta maantietä pitkin Riksgänseniin on 620 kilometriä.
 • Helikopterilla? Arctic Elementsin järjestämillä räätälöidyillä 1-7 päivän Heliski-retkillä kokeneet laskettelijat viedään helikopterilla laskemaan neitseellisille puuterilumille vuoristoon, kuten yli 2 000-metriselle, jyrkkärinteiselle Kebnekaiselle. 

SOS

 • Merkitsemättömillä luonnonrinteillä on lumivyöryvaara. Suksivuokraamoista saa pakollisena lisävarusteena repun, jossa on muun muassa lähetin ja lumilapio. Suksivuokraamojen henkilökunta ja laskettelunopettajat opastavat, miten toimia lumivyöryssä.
 • Laskettelussa voi loukkaantua kaatuessaan. Kannattaa varmistaa ennen matkaa, että vakuutukset ovat voimassa. Kypärä on tärkeä turvavaruste.
 • Ruotsin hätänumero on 112.

Sää

 • Talvisesonki alkaa helmikuussa, kun keli muuttuu epävarmasta aurinkoiseksi. Rinteissä riittää lunta toukokuun puoliväliin. Silloin päivälämpötilat ovat reilusti plussalla, mutta yöt edelleen kylmiä. Säätilan vaihtelut ovat tuntureilla nopeita, mikä kannattaa ottaa huomioon varustevalinnoissa.

Majoitus

 • Riksgränsenissä laskettelukeskuksen sydän on suuri Hotell Riksgränsen, jonka huonevalikoima on laaja himolaskettelijan koppero hyteistä perhesviitteihin. Perhehotelli Meteorologen Ski Lodge tarjoaa personnallista luksusmajoitusta.
 • Björklidenissa majoitustilaa tarjoaa hotelli Fjället 1-4 hengen huoneissa ja lomamökeissä. Todellista huippumajoitusta tarjoaa pieni Låktatjåkkan tunturihotelli 1228 metyrin korkeudessa.