Ankaranin altailla voi kuntoilla näköalasta nauttien.
Ankaranin altailla voi kuntoilla näköalasta nauttien.

Sloveniassa saa samalla lomalla enemmän. Ranta- ja kaupunkiloman voi yhdistää onnistuneesti lyhyiden välimatkojen ansioista.

Bikiniasuinen jumppari tihkuu virkeyttä. Suuri uima-altaallinen kaikenikäisiä, eri maista tulleita lomailijoita polskuttelee nuoren naisen tahdissa. En ymmärrä sanoja, mutta hyppään sekaan ja toistan naisen näyttämät liikkeet.
Katselen syrjäsilmällä Adrianmeren aaltoja, joihin pitkä laituri työntyy pinjametsikön kattamalta ranta-alueelta. Vaimoani huvittaa: piti tulla Sloveniaan asti, ennen kuin mies taipui vesijumppaan.

Taas käy käsky altaan reunalta ja käännän päätäni. Korkealla rannanpuoleisella kunnaalla näen Ankaranin ikivanhan benediktiiniläisluostarin, jonka kiviseiniä helle leipoo.

Vielä viikko sitten en osannut kuvitella Sloveniaa mainioksi rantalomapaikaksi tai sen pääkaupunkia Ljubljanaa pirteäksi vierailukohteeksi. Vielä vähemmän suunnittelin viettäväni aikaa sosialistisen Jugoslavian mallityöläisten entisessä lomaparatiisissa. Mutta täällä ollaan, tyytyväisenä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinnostava kohde samalla seudulla: Istrian niemimaa – katso miniopas

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näköala merelle

Ankaranin Adria-lomakeskus sekoittaa hauskasti erilaisia asumis- ja harrastusmuotoja, ja kaikki on ripoteltu sikin sokin sulassa sovussa pitkin laajaa ranta-aluetta.

Vuokrata voi rantahuvilan, asuntovaunupaikan, huoneiston mäntymetsän rivitalosta tai hotellihuoneen tunnelmallisesti kunnostetusta luostarista, jossa sijaitsevat kaikille yhteiset vastaanottotilat. Ranta on aina alle 200 metrin päässä. Oman siistin, toimivan rivitalokaksiomme terassi aukeaa pinjapuistoon. Puiden takaa pilkahtaa meri.

Vain kahden miljoonan asukkaan Sloveniassa on korkeita vuoria, sankkoja metsiä, järviä – ja merta. Rantaviivaa koko maalla on vain 50 kilometriä, mutta laatu korvaa määrän. Rantaelämä täällä Istrian niemimaalla on rauhallista ja kohtuuhintaista, ruokakulttuuri italialaissävytteistä. Historiaa ja luonnonkauneutta on yllin kyllin.

Hellettä pakoon

Pieni maa, lyhyet etäisyydet. Pako helteisestä Ljubljanasta rannalle onnistuu parissa tunnissa: ensin ilmastoidulla bussilla Koperin pikkukaupunkiin, josta taksilla Ankaranin kylään alle vartissa.

Koper on rannikon keskus, josta pääse bussilla vanhoihin kiireettömiin pikkukyliin, kuten Piraniin ja Izolaan. Diskovalot sykkivät britti- ja saksalaisnuorten suosimassa menopaikassa Portorozissa.
Ankaranilla on pitkät perinteet. Jo 1100-luvulla perustettu luostari tiluksineen muuttui terveyslomakohteeksi 1925.

Josip Broz Titon hallitessa 1945–1980 paikkaan pääsi kommunistipuolueen kerma. Lomakeskuksesta löytyy tenniskenttiä, keilarata, kuntosali ja lukuisia uima-altaita. Viikko-ohjelmassa on monen sortin ilmaista zumbaa, pilatesta ja höyry­saunaa.

Luostarin noutopöytään

Lomakeskuksen leirintäalueen kesäkotitelttojen edustat on koristeltu pikkutarkasti kukkaruukuilla. Kaikesta huokuu, että juuri tämä ruutu on meidän perheemme kesämökki – vuodesta toiseen.
Hyvät tavat ovat kunniassa, juopunut örinä ja jump-jump-bassopauhu pannassa. Kun iltaisin napostelemme terassilla lähikaupoista ostamiamme antipastoja, korviimme surisee kaskaiden yölaulun lisäksi vain hiljaista jutustelua.

Tunnelma on selittämättömällä tavalla viaton. Slovenialaiset – nuoretkin – ovat häkellyttävän kohteliaita ja hyväkäytöksisiä.

Kaikkein rennointa on jokiajelu Ljubljanicaa pitkin.

Luostarin rauhallisella sisäpihalla rönsyävät kukkaköynnökset. Munkit luopuivat luostarista jo 1600-luvulla ruttoepidemian jälkeen. Luostarin puutarhan buffet-illalliselle kokoontuu koko alueen seurakunta. Sen kruunaavat kaksi täkäläistä nektaria, ruohonvihreä ja kullankeltainen.

Merenherkkuja ja ankkaa

Istrian lauhassa ilmastossa on viljelty viiniä ja oliiveja vuosisatojen ajan. Ankaranin omimpiin makuihin kuuluu aromikas malvasia-valkoviini sekä seudulle tyypillisistä harmahtavista oliiveista puristettu omaleimainen neitsytoliiviöljy. Sen maku puhkeaa kitalaelle uskomattoman runsaana.

Konstailematon tuore annos rapeita leivitettyjä merenherkkuja, ranskalaisia ja salaattia sekä jääkylmä lasillinen malvasiaa kannetaan eteen kylässä kuin kylässä alle kymmenellä eurolla.

Matkan ykkösannokseksi nousee kuitenkin ljubljanalaisen ulkoilmaravintolan ankkacarpaccio. Rucolakummun päälle on kasattu uhkea annos suussasulavia viipaleita.

– Saako olla tryffeliä, tarjoilija kysyy.

Toki. Hän vuolee annoksen päälle runsaan keon aromikkaita lastuja ja mietin, kuinka paljon annoshinta nousee. Se nousee 50 senttiä tasan kymmeneen euroon.

Jokiajelulle Ljubljanicalle

Suomalaista ja sloveenia yhdistää huokailu, kuinka kalliiksi kaikki on muuttunut. Moni keskusta-asunto muutetaan kesäisin edulliseksi lomakodiksi turisteille. Stari trgin keskiaikaiset talot on remontoitu kalliiksi hotelleiksi.

Kuntolenkin saa kapuamalla Stari trgista nousevaa ja poluksi muuttuvaa jyrkkää mukulakivikujaa korkealla kukkulalla sijaitsevalle linnalle. Rennommin sinne pääsee rinnejunalla.

Kaikkein rennointa on jokiajelu Ljubljanicaa pitkin. Virran mukana lipuu esiin historiaa ja arkea, kirkonkorjaajia ja sillalla soittavia mustalaisorkestereita, kalastusmökkejä ja kahviloita.

Viihtyisin aluksista on Anze Logarin katettu jokilaiva. Laivuri ylpeilee sen olevan rakennettu tarkasti Suomesta saatujen oppien mukaan.

Älä unohda: Tee retki Triesteen

Taksi ajaa 20 minuutissa Slovenian Ankaranista Italian Triesteen. Jatkamme rantatietä vielä kymmenen kilometriä Miramareen.
Rantabulevardin kiville, poukamiin ja sileille laatoille on levitetty tuhansia pyyhkeitä ja aurinkovarjoja niin kuin vain Italiassa osataan: tiiviisti mutta omaa tilaa varjellen. Paninit, pizzat ja gelatot on helppo hakea lähi­kaupoista.

Miramaren linna on kuin sokerileipurin villi uni torneineen. Sen rakennutti Itävallan arkkiherttua Maximilian vuonna 1860. Sittemmin hänet ammuttiin Meksikossa, jonka kruunua hän tavoitteli. Puistossa voi ihailla meriluonnonpuiston elämää: sukeltajia ja merimetsoja.

Katso upeat kuvat:
Kroatia on on houkutteleva kohde niin purjehtijoille kuin maakravuille

Näin pääset perille

 • Suorat lennot Helsingistä Ljubljanaan huhti–lokakuussa, meno-paluu alkaen 240 e. Neljän päivän valmismatka alkaen 420 e.
 • Taksi lentokentältä Ljubljanaan noin 40 e, Airtrail-taksi 25 e.
 • Bussi numero 28 kulkee kentän ja Ljubljanan bussiaseman väliä. Lähtö kerran tunnissa. 20 km, noin 45 min, hinta nelisen euroa.
 • Koperiin bussi Ljubljanasta 13 e, kaksi tuntia. Taksi lentokentältä 120 e, 125 km, 1,5 tuntia. Koperista on Ankaraniin 7 km.
 • Paras aika matkustaa
 • Kesä–lokakuu. Adrianmeri lämpenee hitaasti, joten vesileikeissä tulee vielä toukokuussa vilu. Elokuussa rannat täyttyvät, silloin kaupungissa voi olla väljempää.

SOS

 • Liikenne on maan suurin turvallisuusriski.
 • Ljubljanassa on paljon apteekkeja. Lääkäriasema Lekarna pri Polikliniki, Njegoševa cesta 6k, päivystää ympäri vuorokauden, puh. +386 1 230 6100. Ljubljanan yliopistosairaala, Zaloška cesta 7, sisäänkäynti Bohoričeva ulican puolelta, puh. +386 1 522 5050.
 • Hammashoitoa kaikista terveyskeskuksista ma–la klo 7–19. Su 8–16 ja öisin 21–04 päivystää Ljubljanan pääterveyskeskus, Metelkova ulica 9, puh. +386 1 472 37 18.
 • Suomen kansalainen saa maksutonta julkista terveydenhoitoa näyttämällä Kelasta saatavaa eurooppalaista sairaanhoitokorttia.
 • Ankaranissa lomakeskus Adriassa on tilauslääkäri­palvelu. Izolassa on terveys­keskusta monipuolisempi sairaala, Splošna bolnišnica Izola, Polje 40, puh. +386 5 660 6000.


Hintoja

 • Kaupasta olut 0,5 l, 1 e, kivennäisvesi 1,5 l, 0,25 e.
 • Baarissa kahvi 1,30 e, ­cappucino 1,50 e.
 • Ravintolassa viinipullo 5 e, hyvä illallinen kahdelle 40–50 e.

Raha-asiaa

 • Slovenian valuutta on euro.
 • Automaateista voi nostaa käteistä useimmilla suomalaisilla luottokorteilla. Korteilla voi maksaa ostoksensa valtaosassa liikkeistä.
 • Säästövinkki: Slovenian vesijohtovesi on juoma­kelpoista.

Pääkaupunki Ljubljana x 7

 1. Alle 300 000 asukasta, ison kaupungin palvelut pienessä tilassa ilman ruuhkia.
 2. Yhdistää onnistuneesti keskieurooppalaista kaupunkikulttuuria ja muistumia historiasta, linnoja ja muureja.
 3. Arkkitehtuurissa, ihmisissä ja ruuassa on aavistus Balkania, ripaus Italiaa.
 4. Vehreyttä ja kävelytilaa on runsaasti.
 5. Liikuntarajoitteinen saa apua koko kesän: sähkökäyttöinen minijuna ajelee aamusta iltaan ristiin rastiin vanhankaupungin kävelykaduilla. Kyytiin voi hypätä ilmaiseksi.
 6. Kaupungin symboli on voimaa, rohkeutta ja suuruutta uhkuva lohikäärme. Sen mukaan nimettyä siltaa pidetään Ljubljanan kauneimpana.
 7. Katso lisää: www.visitljubljana.com, www.slovenia.info

3 x Yhdistä kaupunki- ja rantaloma – muut suosikit

 1. Nizza
  Rantakadun edessä aukeaa sileäkivinen kilometrejä pitkä ranta.  Palmurivien takana odottavat kuulujen kasinon  ja ravintoloiden ohella Marc Chagallin ja Henri Matissen maalauskokoelmat.
 2. Barcelona
  Sykettä, muotia, katukahviloita ja trendikästä ruokaa, samoin satamaduunarien paellakuppiloita, hörhöjä ja Antoni Gaudin aina valmistumaisillaan oleva Sagrada Familia -kirkko.
 3. Lissabon
  Jotain Todella Vanhaa. Kaupunki sai nimensäkin jo kauan ennen ajanlaskumme alkua. Ikiaikaisista Alfaman kortteleista on vain lyhyt ratikkamatka Estorilin tai Cascaisin rantaan.
Sisältö jatkuu mainoksen alla