Joka toinen suomalainen pelkää, ettei tuleva eläke riitä hengen pitimiksi. Luottamus eläketurvaan on lyhyessä ajassa heikentynyt selvästi.

Eläke ei riitä, tuskinpa niitä pystytään tulevaisuudessa edes maksamaan. Eläkejärjestelmä on epäoikeudenmukainen.

Näin kylmää kyytiä suomalaiset antoivat eläkejärjestelmälle kyselyssä, jonka Eläketurvakeskus, ETK, teki viime vuonna.

Kysely on tehty kerran aiemmin, vuonna 2011. Lähes kaikilla mittareilla mitattuna suomalaisten luottamus eläketurvaa ja eläkejärjestelmää kohtaan on tällä välillä laskenut.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue myös: Miten pärjään, kun en ole enää töissä?
Eläkevalmentajan 4 takuuneuvoa

Huoli taloudesta kasvaa

Eläke takaa kohtuullisen toimeentulon, tähän uskoo vielä joka toinen. Luottavaisten joukko on harventunut, sillä vuonna 2011 optimisteja oli vielä 62 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Harvempi kuin joka kolmas luottaa siihen, että hänelle aikanaan maksetaan eläkettä nykyisten lupausten mukaan. Lähes yhtä harva uskoo pärjäävänsä eläkkeellä, jos työkyvyttömyys iskee. Vuonna 2011 luottaa näihin asioihin oli tuntuvasti enemmän.

Johtaja Mikko Kauton mukaan tutkimuksen tulokset kertovat taloudellisten huolien kasvusta.

– Heikommassa asemassa olevien käsitykset tulevasta kehityksestä, eläketurvasta ja sen riittävyydestä ovat pessimistisemmät.

Erikoistutkija Mervi Takala arvioi, että yleinen taloustilanne ja keskustelu kestävyysvajeesta ovat saattaneet rapauttaa luottamusta eläketurvaan ja tulevaisuuteen.

Lisäksi tuoreemman kyselyn aikaan eläketurvauudistuksen sisältö oli vielä auki, mikä on saattanut lisätä epävarmuutta.

– Toisaalta ihmisillä näyttää olevan varsin realistinen käsitys omasta taloudestaan. Ymmärretään, että pienistä tuloista ei kerry suurta eläkettä, Takala toteaa.

12 neuvoa eläkkeelle jäävälle

Pakko tehdä muutoksia

Eläkeyhtiö Ilmarisen eläkevakuutuksista vastaava varatoimitusjohtaja Sini Kivihuhta arvioi, että luottamusta ovat heikentäneet eläkejärjestelmän monet muutokset viime vuosikymmeninä.

– Heikentynyt luottamus eläketurvaan on tietysti kurja uutinen myös meille eläkeyhtiöissä.

Epävarmuutta lisäävät muutokset ovat Kivihuhdan mukaan silti välttämättömiä, ja niillä on vahvistettu eläketurvaa ja eläkelupausten toteutumista.

ETK:n kyselyssä vain joka kolmas vastaaja piti eläkejärjestelmää oikeudenmukaisena. Kaksi kolmesta on sitä mieltä, että on epäreilua sitoa vanhuuseläkkeen alaikäraja eliniän pidentymiseen. Tästä sovittiin eläkeuudistuksessa, joka tulee voimaan vuonna 2017.

Eläkettä saa Suomessa 1,5 miljoonaa ihmistä. Viime vuonna heille maksettiin eläkkeitä 27,5 miljardia euroa. Keskimääräinen eläke oli 1 588 euroa.

Taustaa: Täällä saadaan pienintä eläkettä

– Eläkejärjestelmä on rakennettu vuosikymmeniksi eteenpäin niin, että varallisuus riittää ja kaikki eläkkeet varmasti pystytään maksamaan, Ilmarisen Kivihuhta muistuttaa.

Eläketurvakeskuksen vuoden 2014 Luottamus eläketurvaan -kyselytutkimukseen vastasi yhteensä 2032 henkilöä, jotka olivat 18–68-vuotiaita. Vastausprosentti putosi hieman edellisestä kyselystä ja oli nyt 43,5.

Sisältö jatkuu mainoksen alla