Haluatko asua kotona, vaikka liikuntakyky heikkenisi? Remontoi kotisi esteettömäksi. Vähennykset hyödyntämällä säästät tonneja.

Oma koti kullan kallis! Ja toivottavasti myös esteetön niin, että siellä voi asua, vaikka jalka ei enää niin ketterästi nousisi. Tämä tarkoittaa asuntoa, jossa esimerkiksi kylppärissä ja vessassa on helppoa ja turvallista asioida eivätkä ahtaat oviaukot tai korkeat kynnykset haittaa kulkemista.

Pienilläkin muutoksilla ja omin konstein saat kodista toimivamman:

 • Näkö usein iän myötä heikkenee. Älä turhaan pihistele valaistuksessa.
 • Käytä tilojen värityksessä selkeitä kontrasteja, niin tila on helpompi hahmottaa.
 • Raaskitko karsia tavaramäärää? Vähennä myös teräviä kulmia, niin saat kotiisi selkeyttä ja helppokulkuisuutta.

Lue myös: "Monen toiveena on asua pitkään omassa kodissa"

Kylppäri on kallein

Vaativimpia ja yleensä myös kalleimpia ovat kylpyhuoneremontit ja oviaukkojen muutokset, näissä kun joudutaan purkamaan seiniä ja rakenteita. Niitä tekemään tarvitaan ammattilaisia.

Täydellisen kylpyhuoneremontin hinta nousee helposti 10 000–20 000 euroon. Samoin vaikkapa makuuhuoneeseen vievän oviaukon suurentaminen voi maksaa muutamia tuhansia euroja.

Rustholli Remontit Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Sassali muistuttaa, että hintaan vaikuttavat asunnon rakenteet ja rakennusmateriaalit. Kevytrakenteiseen väliseinään tulevan uuden oven voi saada jo muutamalla satasella.

Tärkeä tieto: Hyötyykö kukaan remonteista perinnönjaossa?

Peruskorjaustalosta esteetön?

Ikääntyvien tarpeet huomioon ottavia asuntoja ei ole itsestään selvästi tarjolla kaikille niitä kaipaaville. Jo 15 vuoden päästä Suomessa on 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta.

– Silloin tarvitsemme noin miljoona esteetöntä ja turvallista kotia. Näistä on nyt valmiina vasta kolmasosa, Sassali toteaa.

Monet kerrostalot ovat tulleet peruskorjausikään. Eikö esteettömyysmuutokset kannattaisi tehdä asuntoihin samalla, kun tehdään esimerkiksi putkiremonttia?

– Tämä olisi järkevää, mutta toki se nostaa remontin kustannuksia. Kun taloyhtiössä aletaan suunnitella remonttia, kannattaa ehdottaa taloyhtiön hallitukselle, että esteettömyysmuutokset olisivat mukana jo tarjouspyynnöissä, Sassali vinkkaa.

Yksittäisessä asunnossa tehtävästä remontista pitää aina tehdä ilmoitus isännöitsijälle. Rakennuslupaa kylpyhuoneremonttiin ei tarvita.

Hyödynnä vähennykset

Kotitalousvähennyksellä kalliin remontin kuluja saa kevennettyä melko mukavasti. Vähennys koskee työn osuutta.

Jos esimerkiksi kylpyhuoneremontin kokonaishinta on 14 000 euroa, työn osuus siitä on puolet eli 7000 euroa. Yksi henkilö voi saada tästä kotitalousvähennystä 45 prosenttia eli 3 150 euroa.

Kotitalousvähennyksen voi käyttää hyväksi myös asukkaan lapsi. Hän saa tehdä vähennyksen kulujaan vastaavasti, eli esimerkiksi 3000 eurosta työn osuutta. Tällöin hänen pitää osallistua myös tarvikekuluihin samassa suhteessa. Lapsen vähennysoikeus ei edellytä sitä, että hän asuisi samassa taloudessa vanhempansa kanssa.

– Monessa taloyhtiössä yhtiö maksaa vesieristyksen tarvikkeet tai antaa niitä varten kiinteän summan, esimerkiksi 500 euroa. Tämä kannattaa tarkistaa, Sassali neuvoo.

Näistä syntyy esteetön koti

Helppokulkuisessa ja turvallisessa kodissa on mietitty nämä asiat:

 • Ulko-ovi

luiskat, käsituet, oven aukeamissuunta ja väljyys

 • Eteinen

tilavuus, tukikahvat, valaistus

 • Pesu- ja wc-tilat

tilavuus, tukikahvat, suihkuistuin, lattiamateriaalit, valaistus, ilmanvaihto, terävien kulmien välttäminen, liukastumista estävä, mutta helposti puhtaana pysyvä materiaali, seinien ja lattian värikontrasti, korotettu wc-istuin, tavaroiden sijoittelun suunnittelu, vesihanat ja saippua-annostelijoiden valinnat, hanojen sijainti, peilikaapin, pistorasian, pyyhenaulakon ja säilytystilojen sijoittelu

 • Korokkeet ja kahvat

seinään kiinnitettävät nousutuet esimerkiksi sängyn viereen

 • Portaat ja kynnykset

liukuesteet, käsijohteet

Lähde: Rustholli 

Kotitarveviljelijä ja kalastaja säästävät ruokalaskussa, mutta onnistuu se ostoruuan varassa olijaltakin. Avainsana on ajoitus.

1. Tunne satokaudet ja osta oikeaan aikaan

Saatavuus vaikuttaa merkittävästi vihannesten ja marjojen hintaan kesällä. Selvitä, mihin ajankohtaan pääsatokaudet kotimaassa osuvat. Koska vuodet eivät ole veljeksiä, seuraa uutisia ja tutkaile erityisesti torikauppiaiden tarjontaa. Kannattaa piipahtaa torilla lähellä sulkemisaikaa, koska silloin voi tehdä todella edullisia ostoksia.

Tuontilajikkeista kesäsesonkiin kuuluvat muun muassa aprikoosi, kirsikka, luumu, maissi, melonit, munakoiso, nektariini ja persikka.

2. Tiedosta tarpeesi, älä haali

Vaikka halvalla saisit, älä hamstraa marjoja metsästä tai tomaatteja torilta enempää kuin käytät heti tai talven mittaan. Kalleimmaksi tulee heittää ruokaa pois.

Taloutesi talvivarastojen tarve on ehkä vuosien mittaan vähentynyt: sunnuntaivierailulla käyvät lapset eivät edes perheineen jaksa syödä yhtä paljon kuin kasvuikäisinä kotona asuessaan. Jos pakastin pursuilee ja kellarin hyllyt notkuvat vielä juhannuksen alla edellisvuoden satoa, on aika päivittää säilömisen määrää.

Lue myös: Herkuttele pakastin tyhjäksi – näitä uskaltaa vielä käyttää 

3. Jos kasvatat itse, laske tuotoksi myös hyvä mieli

Ahkera kotitarveviljelijä voi omalla työllään pitkän päälle säästää ruokakaupan laskussa. Aloitusinvestointeja silti kertyy esimerkiksi työkaluista, kasteluvälineistä, suojarakenteista, taimista, siemenistä ja lannoitteista.

Jos omaa viljelymaata ei ole, palstan voi vuokrata kunnalta tai puutarha- tai asukasyhdistykseltä. Pienimuotoista kasvatusta pystyy harrastamaan vaikka parvekkeella. Jos rahansäästö on ykkösasia, kannattaa keskittyä yrtteihin ja salaatteihin.

Itse kasvatettuun ruokaan liittyy kuitenkin myös muita etuja, jotka voi laskea tuotoksi: parvekkeella ja kasvimaalla puuhaillessa saa hyötyliikuntaa ja mielihyvää. Moni arvostaa kotona kasvaneen ruuan puhtautta ja tuoreutta.

4. Luonnostakin saat vihanneksia

Nokkonen, voikukka ja vuohenputki ovat runsassatoisia luonnonvihanneksia, joiden keruu puhtailta kasvupaikoilta on silkkaa säästöä talousmenoissa.

Syötäväksi sopivia yleisiä villivihanneksia on useita kymmeniä, joten syötävää riittää. Lajitunnistuksen kanssa pitää olla tarkkana.

Parhaimmillaan villivihannekset ovat nuorina ja nuppuisina, joten pääkeruukausi on alkukesästä. Vielä sen jälkeenkin ehtii mainiosti kerätä esimerkiksi mustikan, villivadelman ja horsman lehtiä sekä mesiangervon ja apilan kukkia teehen.

Jokamiehenoikeuden ulkopuolelle jäävät muun muassa kuusenkerkät, puiden silmut, lehdet ja versot.

5. Sata kiloa marjoja tarjolla jokaiselle

Suomen luonnossa kasvaa 37 syötäväksi kelpaavaa marjaa. Huononakin satovuonna marjoja kypsyy sata kiloa jokaista suomalaista kohti. Eniten kerätään puolukkaa ja mustikkaa, mutta niidenkin sadosta 90 prosenttia jää metsään.

Kerää ja syö marjoja reilusti jo tuoreina, älä tyydy vain säilömään niitä talven varalle.

Lue myös: Marjat säilöön! Älä tee näitä virheitä pakastaessasi

6. Lavenna sienien tuntemustasi

Peräti 60 prosenttia suomalaisista ei sienestä. Lisäksi suurin osa sienten kerääjistä keskittyy vain 5-10 sienilajiin.

Elintarvikeviranomaisen suositeltavien ruokasienten listalla on 23 helposti tunnistettavaa lajia. Kun opettelet tunnistamaan niistä muutaman uuden ja teet hieman nykyistä useamman sienireissun, saat helposti lisää ilmaista ruokaa pöytään ja pakastimeen.

Lue myös: Tunnetko syötävät sienet? Testaa tietosi

7. Suunnittele ja säilö

Mieti, miten hyödynnät satokauden parhaiten. Arvioi realistisesti käyttösi ja säilytystilasi. Laadusta tinkiminen voi kostautua, jos halvasta marjalaatikosta puolet onkin homeisia.

Käytä hyväksi kaupan pakasteiden edulliset hinnat ja säästä oma pakastustila taloutesi kannalta arvokkaimmille tuotteille. Säilö sienet ja yrtit kuivaamalla. Hyvinä omenavuosina etsi tarhureita netistä tai kysy reilusti lähiseudun kotipuutarhureilta, voiko omenoita ostaa edullisesti vaikka korjuuapua vastaan.

+ Hyödynnä sesongit!

Kesäkuu

Kaupoista ja toreilta kannattaa hakea kotimaisia retiisejä, varhaiskaalia, nippusipulia, kurkkua, paprikaa ja varhaisperunaa. Metsästä löytyy kantarelleja sekä koivu- ja keltahaperoita.

Heinäkuu

Sesonkiruokaa ovat kukka- ja parsakaali, salaatit, herneet, avomaankurkku, pinaatti, porkkana, kesäperuna ja mansikka.

Herkku- ja punikkitatit, kangashaperot ja leppärouskut nousevat. Mustikka kypsyy.

Elokuu

Tarjolle tulee suomalaista kesäkurpitsaa, papuja, fenkolia ja varsiselleriä sekä viinimarjoja ja omenoita.

Sienikoriin ilmestyvät haapa- ja kangasrouskut. Metsävadelmat ja hillat kypsyvät.

Syyskuu 

Syksy tuo mukanaan kotimaisen sipulin ja purjon, mukulasellerin, kurpitsan, raitajuuren ja lehtikaalin. Metsästä saa karvarouskuja, viinihaperoita, mustavahakkaita, lampaankääpiä ja puolukoita.

Lähteet: Anja Hopsu-Neuvonen, Marttalitto, Jaana Vetikko ja Mika Oraluoma, Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö, Mika Jääskeläinen, Kalatukku Eriksson.

Painaako mieltäsi iäkkään läheisen yksinäisyys? Osta hänelle virkistävää seuraa! "Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa", sanoo senioreille palveluja tarjoava Mirka Saarinen. 

– Sopiiko, että etsin papalle maksullisen naisen?

Näin räväkästi Mirka Saarinen kertoi lähipiirille ideastaan – ja murheestaan. Mirkan sydäntä puristi huoli isoisän yksinäisistä ja ilottomista päivistä  palvelutalossa. Omaiset ehtivät vanhuksen luokse Pirkanmaalle vain viikonloppuisin, eivät aina silloinkaan.

Mirka lähti etsimään papalle säännöllistä seuranpitäjää. Mukavaa ja luotettavaa naista, joka kerran pari viikossa ulkoilisi ja seurustelisi puheliaan miehen kanssa. Veisi kuoroharjoituksiin, lukisi ääneen, kuuntelisi tarinoita. Saisi vanhuksen tuntemaan itsensä merkitykselliseksi.

Mirkan laatukriteerit täyttävää ihmistä ei Mäntän seudulta ehtinyt löytyä. Isoisä kuoli pari vuotta sitten.

Seuraa vanhuksille ja helpotusta omaisille

Papan kohtalo oli lähtölaukaus uudelle uralle. Markkinarako ja liikeidea olivat kirkastuneet kuin itsestään. Mirka perusti Seuranan, joka tarjoaa palveluja senioreille.

Samalla Mirka Saarinen tuli tehneeksi suuren henkilökohtaisen elämänmuutoksen, joka oli muhinut mielessä jo vuosia. Ennen Seuranan perustamista hän oli työskennellyt liki parikymmentä vuotta johtotehtävissä Management Eventissä, joka järjestää tapahtumia yritysjohdolle.

Kulunut vuosi on todistanut, että moni omainen on valmis maksamaan vanhuksen laadukkaasta viriketoiminnasta ja asiointiavusta. Tarjolla on myös rupattelua puhelimessa.

Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.
Mirka Saarinen perusti palvelun, joka tarjoaa seuraa vanhuksille.

Moni seniori on tilannut seuraa myös itselleen. Kahvilaan, teatteriin tai lenkille on mukavampi lähteä kannustavassa seurassa.

Palvelua voi tilata myös kertaluonteisesti esimerkiksi omaisten lomareissun ajaksi.

– Hyvän omantunnon ostamisessakaan ei ole mitään pahaa, huomauttaa Mirka.

Asiakkaat asuvat joko kotona tai palvelutalossa.  

Seuranan toiminta on Valviran ja kunkin kunnan virallisesti hyväksymää sosiaalipalvelua.

Palvelun tilaaja on oikeutettu kotitalousvähennykseen – 50 %.

Mitä seura maksaa?

Hinta määräytyy palvelupaketin  mukaan tai omien tarpeiden mukaan räätälöimällä.

 • 2 tuntia joka toinen viikko: 229 e/ kk (kotitalousvähennys 114 e)
 • 3 tuntia joka toinen viikko:  269 e/kk  (kotitalousvähennys 134 e)
 • 2 tuntia viikossa: 320 e/kk (kotitalousvähennys 160 e)
 • 2+2 tuntia viikossa & 2 puhelua (30 min): 769 e/kk (kotitalousvähennys 384 e)

Jokaisen käynnin jälkeen omaisille raportoidaan päivän kulusta ja seniorin tunnelmista.

Lisää tietoa Seurana-palvelusta löydät täältä.

Vertaile

 1. Markkinoilla on myös muita uusia, senioreille tukipalveluja tarjoavia yrityksiä, kuten Ida Kujanpään johtama Ilostu Oy, jonka toimialaan seurustelun ohella kuuluvat siivoukset ja puutarhatyöt.  
 2. Hämeenlinna seudulla apua askareisiin, ulkoiluun ja muuhun asiointiin tarjoaa Pirkko Ratisen luotsaama toiminimi Kummityttö.
 3. Pääkaupunkiseudulla toimiva Suomen Seniorihoiva tarjoaa seurapidon lisäksi myös sairaanhoidollisia  palveluja.