Haluatko asua kotona, vaikka liikuntakyky heikkenisi? Remontoi kotisi esteettömäksi. Vähennykset hyödyntämällä säästät tonneja.
Oma koti kullan kallis! Ja toivottavasti myös esteetön niin, että siellä voi asua, vaikka jalka ei enää niin ketterästi nousisi. Tämä tarkoittaa asuntoa, jossa esimerkiksi kylppärissä ja vessassa on helppoa ja turvallista asioida eivätkä ahtaat oviaukot tai korkeat kynnykset haittaa kulkemista.
Pienilläkin muutoksilla ja omin konstein saat kodista toimivamman:
- Näkö usein iän myötä heikkenee. Älä turhaan pihistele valaistuksessa.
- Käytä tilojen värityksessä selkeitä kontrasteja, niin tila on helpompi hahmottaa.
- Raaskitko karsia tavaramäärää? Vähennä myös teräviä kulmia, niin saat kotiisi selkeyttä ja helppokulkuisuutta.
Lue myös: "Monen toiveena on asua pitkään omassa kodissa"
Kylppäri on kallein
Vaativimpia ja yleensä myös kalleimpia ovat kylpyhuoneremontit ja oviaukkojen muutokset, näissä kun joudutaan purkamaan seiniä ja rakenteita. Niitä tekemään tarvitaan ammattilaisia.
Täydellisen kylpyhuoneremontin hinta nousee helposti 10 000–20 000 euroon. Samoin vaikkapa makuuhuoneeseen vievän oviaukon suurentaminen voi maksaa muutamia tuhansia euroja.
Rustholli Remontit Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Sassali muistuttaa, että hintaan vaikuttavat asunnon rakenteet ja rakennusmateriaalit. Kevytrakenteiseen väliseinään tulevan uuden oven voi saada jo muutamalla satasella.
Tärkeä tieto: Hyötyykö kukaan remonteista perinnönjaossa?
Peruskorjaustalosta esteetön?
Ikääntyvien tarpeet huomioon ottavia asuntoja ei ole itsestään selvästi tarjolla kaikille niitä kaipaaville. Jo 15 vuoden päästä Suomessa on 1,5 miljoonaa yli 65-vuotiasta.
– Silloin tarvitsemme noin miljoona esteetöntä ja turvallista kotia. Näistä on nyt valmiina vasta kolmasosa, Sassali toteaa.
Monet kerrostalot ovat tulleet peruskorjausikään. Eikö esteettömyysmuutokset kannattaisi tehdä asuntoihin samalla, kun tehdään esimerkiksi putkiremonttia?
– Tämä olisi järkevää, mutta toki se nostaa remontin kustannuksia. Kun taloyhtiössä aletaan suunnitella remonttia, kannattaa ehdottaa taloyhtiön hallitukselle, että esteettömyysmuutokset olisivat mukana jo tarjouspyynnöissä, Sassali vinkkaa.
Yksittäisessä asunnossa tehtävästä remontista pitää aina tehdä ilmoitus isännöitsijälle. Rakennuslupaa kylpyhuoneremonttiin ei tarvita.
Hyödynnä vähennykset
Kotitalousvähennyksellä kalliin remontin kuluja saa kevennettyä melko mukavasti. Vähennys koskee työn osuutta.
Jos esimerkiksi kylpyhuoneremontin kokonaishinta on 14 000 euroa, työn osuus siitä on puolet eli 7000 euroa. Yksi henkilö voi saada tästä kotitalousvähennystä 45 prosenttia eli 3 150 euroa.
Kotitalousvähennyksen voi käyttää hyväksi myös asukkaan lapsi. Hän saa tehdä vähennyksen kulujaan vastaavasti, eli esimerkiksi 3000 eurosta työn osuutta. Tällöin hänen pitää osallistua myös tarvikekuluihin samassa suhteessa. Lapsen vähennysoikeus ei edellytä sitä, että hän asuisi samassa taloudessa vanhempansa kanssa.
– Monessa taloyhtiössä yhtiö maksaa vesieristyksen tarvikkeet tai antaa niitä varten kiinteän summan, esimerkiksi 500 euroa. Tämä kannattaa tarkistaa, Sassali neuvoo.
Näistä syntyy esteetön koti
Helppokulkuisessa ja turvallisessa kodissa on mietitty nämä asiat:
- Ulko-ovi
luiskat, käsituet, oven aukeamissuunta ja väljyys
- Eteinen
tilavuus, tukikahvat, valaistus
- Pesu- ja wc-tilat
tilavuus, tukikahvat, suihkuistuin, lattiamateriaalit, valaistus, ilmanvaihto, terävien kulmien välttäminen, liukastumista estävä, mutta helposti puhtaana pysyvä materiaali, seinien ja lattian värikontrasti, korotettu wc-istuin, tavaroiden sijoittelun suunnittelu, vesihanat ja saippua-annostelijoiden valinnat, hanojen sijainti, peilikaapin, pistorasian, pyyhenaulakon ja säilytystilojen sijoittelu
- Korokkeet ja kahvat
seinään kiinnitettävät nousutuet esimerkiksi sängyn viereen
- Portaat ja kynnykset
liukuesteet, käsijohteet
Lähde: Rustholli