Noin 20 000 suomalaista jää joka vuosi työkyvyttömyyseläkkeelle. Työstä pois pakottavat yleisimmin tuki- ja liikuntaelinsairaudet.
Noin 20 000 suomalaista jää vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle - yleisimmin erilaisten selkäkipujen - tarkemmin ottaen tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi.
Tilastojen valossa työkyvyttömyyseläkkeelle jääminen on todennäköistä näissä ammateissa: rakennusalan työntekijät, siivojat ja hoitoalan ammattilaiset.
Ylen uutisten tekemän taulukon mukaan riskiryhmään kuuluvat muun muassa
maa- ja vesirakennusalan ihmiset, puutarhatyöntekijät ja maatalouslomittajat, rakennusalan viimeistelytyöntekijät, sotilaat, veturinkuljettajat, siivoojat, lastentarhan työtenkijät ja sairaanhoitajat. Tilasto löytyy Ylen verkkosivuilta.
Ylen uutisten haastattelema työterveyslaitoksen erikoistutkija Tiina Pensola sanoo, että riskiammateissa vaatidan kovaa fyysistä työkykyä - usein sellaista, joka rasittaa nimenomaa selkää.
Kärsitkö selkävaivoista? Tutustu teemaamme ja löydä apua: Selkävaivat
Kuka saa työkyvyttömyyseläkkeen?
Voit saada työkyvyttömyyseläkkeen, jos työkykysi on alentunut sairauden, vian tai vamman vuoksi vähintään vuoden ajaksi. Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää 18–62-vuotiaille. Alle vuoden kestävään työkyvyttömyyteen voi saada Kelan maksamaa sairauspäivärahaa.
Kuntoutusmahdollisuudet selvitetään aina ennen työkyvyttömyyseläkepäätöstä.
Työkyvyttömyyseläkettä kutsutaan puhekielessä myös käsitteillä sairauseläke ja sairaseläke.
Työkyvyttömyyden määrittelyn pohjana on lääkärintodistus terveydentilastasi (B-lääkärinlausunto).
Työkyvyttömyyseläke voidaan myöntää lievemmin ehdoin 60 vuotta täyttäneille kuin nuoremmille. Päätöstä tehtäessä painotetaan lääketieteellisen arvioinnin lisäksi sosiaalis-taloudellisia seikkoja. Näitä voivat olla iän lisäksi koulutus, aiempi työkokemus sekä asumis- ja perhesuhteet.
Työkyvyttömyyseläkkeen edellytykset ovat pääpiirteittäin samat kaikilla työaloilla. Julkisella puolella sovelletaan yleisen työkyvyttömyyden lisäksi myös ammatillisen työkyvyttömyyden määritelmää.
Lähde: Yle uutiset, Työeläke.fi