Eläkkeelle siirrytään Suomessa entistä vanhempina. Uudet tilastot ovat huomanneet myös ikääntyneiden työllisyyden parantumisen.

Viime vuonna eläkkeellesiirtymisikä nousi merkittävästi, kertoo Eläketurvakeskus (ETK).

Keskimäärin vuonna 2014 suomalaiset siirtyivät työeläkkeelle 61,2-vuotiaana. Edellisenä vuonna, 2013, tämä ikä oli 60,9 vuotta.

Eläkkeelle siirtymisen lykkääntymiseen vaikutti eniten työkyvyttömyyseläkkeiden määrän lasku.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Työkyvyttömyyseläkkeet ovat vähentyneet yllättävän paljon. Suomalaisten elinikä pitenee ja yhä useampi saavuttaa terveenä vanhuuseläkeiän. Työpaikoilla ja asenteissa on tapahtunut muutosta, kehityspäällikkö Jari Kannisto sanoo ETK:n tiedotteessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työeläkkeelle siirtyi noin 70 000 henkilöä. Se on yli 3 000 henkilöä vähemmän kuin edellisenä vuonna. Suurin osa työeläkkeelle siirtyneistä, yli 70 prosenttia, siirtyi suoraan vanhuuseläkkeelle.

– Vanhuuseläkkeelle siirtyneiden osuus on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Esimerkiksi vuonna 2008 eläkkeelle siirtyneistä alle puolet jäi vanhuuseläkkeelle, Kannisto kertoo.

ETK:n mukaan huomattavaa on myös ikääntyneiden työllisyysasteen nousu. Ylivuosikymmenessä 55 vuotta täyttäneiden työllisyysaste on kasvanut kymmenen prosenttiyksikköä ja se on nyt noin 60 prosentin tasolla.

– Taloustilanteesta huolimatta ikääntyneiden työllisyys on kehittynyt myönteisesti. Viime vuosina erityisesti yli 60-vuotiaiden työllisyysaste on noussut reippaasti, mainitsee Kannisto.

Lue myös: Työelämän voittaja on ikääntyvä nainen

4 nopeaa eläkeiästä

  1. 63 vuotta on yhä suosituin ikä jäädä vanhuuseläkkeelle
  2. Vuonna 2014 eläkkeellesiirtymisiän odote 25-vuotiaalle oli 61,2 vuotta.
  3. Vuonna 2014 eläkkeellesiirtymisiän odote 50-vuotiaalle oli 62,8 vuotta.
  4. Eläkkeellesiirtymisiän odote kuvaa keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää, jos eläkealkavuus ja kuolevuus säilyvät tarkasteluvuoden tasolla.
    Lähde: ETK
Sisältö jatkuu mainoksen alla