Taljanka-yhtyeen Anja Tyrväinen on rakastunut tulisesti flamencoon ja Espanjaan. Innostuisitko sinä?

"Kävin vuonna 1980 mieheni kanssa Espanjassa Jerezin kaupungin Fiesta de Bulerias -tapahtumassa. Se kesti koko yön, ja näin uskomattoman hienoja esityksiä, esimerkiksi vanhat mummot tanssimassa isolla lavalla flamencoa aamutohveleissa!

Sain valtavan flamencopureman. Siitä pitäen se on ollut kuin sairaus, jota pitää lääkitä. Musiikissa ja tanssissa on monta puolta: voima, herkkyys ja aistillisuus. Se on niin vaikeaa, mutta samalla niin kivaa.

Kaiken perusta on flamencon rytmi eli compas ja sen aksentit. Kaiken pitää olla just eikä melkein. Intensiivinen tanssi ja kiihkeä rytmi vaatii voimakasta keskittymistä. Siinä kädet ovat herkät ja jalat voimakkaat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Monipuoliset liikkeet eli koputukset, taputukset, piruetit ja ranteiden liikkeet pitävät kehon kunnossa. Ryhti paranee lähes huomaamatta. Aivot pysyvät virkeinä, on nimittäin lähes mahdotonta ajatella jotain muuta tanssiessaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vanhempikin ihminen voi aloittaa flamencon, jos on treenannut muita lajeja eli on hyvässä kunnossa. Abuela tarkoittaa isoäitiä, ja monissa kouluissa on abuela-ryhmä. Ainakin Helsingin flamencoyhdistyksen tiloissa ja Fiestaflamencassa.

Hameessa kuin kuningatar

Viime vuonna treenasin vain flamenco-laulua, nyt aloitin taas tanssitunnit kerran pari viikossa. Käyn bata de cola -tunneilla, joissa treenataan pitkän liehuvahelmaisen hameen kanssa. Siinä tulee ihan kuningatar-olo! Painavan hameen potkiminen kauniilla tavalla vaatii voimakasta keskivartalon hallintaa. Tunneilla on joka toinen viikko kitarasäestys.

Käyn myös espanjalaisen kitaristi-laulunopettajan tunnilla joka toinen kuukausi. Se on ihanaa ja samalla saa harjoitella espanjan kieltä. Parhaiten oppii pienessä ryhmässä, jossa voi kysyä neuvoa. Nyt olen menossa katsomaan tuntia, jossa  treenataan flamencoa kepin kanssa.

Tanssia voi normaaleissa liikuntavaatteissa, mutta flamenco-kengät ovat tärkeät. Ostan tanssikenkäni  aina Espanjasta, missä hyvä kenkäpari maksaa 140–180 euroa.

Flamenco on tuonut minulle espanjan kielen ja ilon. Flamenco estää masennusta, sillä tunti tuo valtavasti iloa ja energiaa.

Kuuntelen usein autossa sydäntä särkevää flamencolaulua. Suosikkejani ovat Camarón de la Isla, Carmen Linares, Miguel Poveda ja Esperanza Fernandez.  Mutta varoitus: kun sukeltaa tietokoneella YouTubeen katsomaan flamencoesityksiä, siinä voi helposti mennä koko yö!

Koko perhe harrastaa

Flamenco on vienyt koko perheemme usein Andaluciaan, Jereziin, Sevillaan ja Cádiziin. Tyttäreni Taija Tyrväinen opiskelee parhaillaan Sevillassa flamencolaulua.

Kaksiviikkoiset Festival de Jerez -flamencofestivaalit järjestetään joka vuosi helmi–maaliskuussa. Olin siellä viimeksi vuonna 2010.

Aamukymmeneltä alkavat ensimmäiset tanssitunnit ja niitä on pitkin päivää.
Festivaalipassin hintaan kuuluu tanssikurssi ja jokaisena iltana esitys Teatro Villamartassa. Siellä on upeita esityksiä, Espanjan parhaat flamencotaiteilijat. Lisäksi peñjoissa eli flamencoklubeilla on esityksiä aamuun saakka.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla