Jopa 40 prosenttia suomalaisista saa fyysisiä oireita hajuista ja tuoksuista.

Tuoksuyliherkkyydestä kärsiin arviolta noin 10–40 prosenttia suomalaisista. Kaikkien kohdalla kyse ei välttämättä ole vakavasta vaivasta, mutta osan elämä saattaa olla todella vaikeaa.

– Arviolta 1–2 prosenttia ihmisistä saa niin vakavia oireita tuoksuista, että se rajoittaa normaalia elämää. Heidän tilanteensa on siitä hankala, että he eivät ole oikeutettuja vaivansa takia esimerkiksi kelakorvauksiin, kertoo allergianeuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Tuoksuyliherkkyyden tieteellinen määrittely on vielä kesken. Oireista ei ole vielä olemassa yleistä kriteeristöä, eikä yliherkkyyden syntymekanismia tunneta. Tuoksuyliherkkä ihminen saa tuoksuista elimellisiä oireita, kuten nuhaa, päänsärkyä ja pahoinvointia. Oireet ja niiden voimakkuus vaihtelevat hyvin paljon eri ihmisten välillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jalkahiestä hajuveteen

Oireita aiheuttavien tuoksujen kirjokin on hyvin laaja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Toinen saa oireita voimakkaista hajuvesistä, toinen jalkahiestä. Kun mikä tahansa tuoksu voi aiheuttaa oireita, ei voida edes laatia kieltolistaa ongelmatuoksuista. Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että luonnon omia tuoksuja siedetään paremmin kuin keinotekoisia, mutta toiset tutkimukset kumoavat tuonkin väitteen, toteaa Vuorenmaa.

Jos toinen läheinen saa oireita deodorantista ja toinen kainalohiestä, miten tavallinen ihminen oikein voi huomioida tuoksuyliherkät?

– Käyttämällä mahdollisimman paljon hajusteettomia tuotteita. Esimerkiksi melkein kaikkea kosmetiikkaa saa hajusteettomana.

Älä syyllistä oireista

Vuorenmaan mukaan jo kahdella yksinkertaisella teolla tuoksuyliherkkien elämää voisi helpottaa paljon.

– Kauppakeskusten tupakointipisteet pitäisi siirtää kauemmas sisäänkäynneistä. Kun ovien vieressä kärytetään, kulkeutuu savu väkisin sisätiloihin – eikä kauppaan tietenkään pääse kulkematta ovista.

Toinen teko on jokaisen tehtävä itse. Tuoksuttoman viikon aikana omia tekoja ja asenteita on hyvä pohtia.

– Ymmärtäkää tuoksuyliherkkiä, älkää leimatko heitä nipottajina. Näille ihmisille oireet ovat todellisia.

Tuoksutonta viikkoa vietetään 26.10.–1.11.2015 www.tuoksutonviikko.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla