Muistisairaiden makuuttaminen on lopetettu Euroopassa muualla paitsi Suomessa, jossa se on yhä liian usein hoitomuoto, professori Erkki Vauramo huomauttaa.

Vuodeosasto on tehdas, joka tuottaa liikuntakyvyttömiä potilaita. Esimerkiksi vanhuksen lihaskunto menee kymmenessä päiväksi huonoksi sängyssä makaamisesta. Suomessa esimerkiksi dementiapotilaita hoidetaan liian usein makuuttamalla vuodeosastolla. Näin kertoo professori Erkki Vauramo Polemiikki-lehdessä.

- Ainoastaan suomalaiset lääkärit uskovat, että dementia paranee vuodelevolla. Vanhusten pitkäaikaishoito vuodeosastolla on lopetettu muualla Euroopassa, Vauramo sanoo lehden haastattelussa.

Pääosa vanhuksista, lehden arvion mukaan 58 prosenttia, on sairaalassa muistisairauden vuoksi, vaikka osa näistä vanhuksista on fyysisesti terveitä. Pakkomakuu kuitenkin huonontaa heidän kuntonsa parissa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Suurimmassa osassa kuntia ei ymmärretä, mitä kuntoutus on, mutta eivät kaikki kuntoutussairaalatkaan sitä käsitä, Vauramo kertoo ja vaatii laitostavan hoidon remonttia ja tuetun kotona asumisen entistä parempaa järjestämistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 Lähde: Kunnallisalan kehittämissäätiön Polemiikki-lehti

Hyvinvointipalvelut  tähtää juuri siihen. Kaikki ulkoiset yhdeytet katkaistaan. Kaikki kulttuurikuviot estetään.  Yksin nuokkumaan keinustuoliin pilleripurkki völissä.  Joku virkailija joskus  käy pari minuutti tyhjää juttelemassa.

Hyvinhuonovointisuomi ja huononmaksi menee. 

Jos minä olisin muistisairas, en tulisi toimeen kotona, en tuntisi läheisiäni, olisin levoton ja minulla olisi silminnähden paha olla niin ei muuta kuin nappia naamaan vaan. Ei minua saisi kiusata millään kuntoutuksilla, puolitajuttomana sängyn pohjalla olisi armeliainta odottaa kuolemaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla