Epäonnistuminen ja häpeä ovat yleisiä tunteita eron jälkeen. Väestöliitto auttaa nyt erityisesti miehiä eteenpäin erotilanteissa. Miten sinä olet selvinnyt erosta?

– Ero voi tuntua miehestä epäonnistumiselta ja aiheuttaa häpeää. Pahimmillaan tilanne jumiutuu ja kärjistyy, kertoo psykologi Keijo Markova Väestöliitosta.

Erosta puhuminen voi olla vaikeaa, eikä miehellä välttämättä ole samanlaisia sosiaalisia verkostoja kuin naisilla. He yrittävät selviytyä pikemminkin tekemällä.

Tähän tarpeeseen vastaa Väestöliiton kehittämä miesten erokurssi. Toimintaympäristöksei valittiin netti, jotta kurssille osallistumisen kynnys olisi mahdollisimman matala.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Halusimme tarjota miehille helpon tavan vastaanottaa tukea ennen kuin tapahtuu mitään peruuttamatonta, sanoo Väestöliiton Parisuhdekeskuksen johtaja Heli Vaaranen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isän rooli on tärkeä

Erokoulussa miestä opastetaan käsittelemään tunteitaan, hankkimaan itse tietoa ja uusia näkökulmia.

Kurssilla käydään läpi yhdeksän jaksoa, jotka sisältävät asiantuntijaluentoja, omatoimisia tehtäviä, linkkejä ja vinkkejä sekä itsearvioimislomakkeet.

Kurssin mittaan selvitetään, miten eroon päädyttiin, miten syntyneiden tunteiden ja ahdistuksen kanssa selviää. Apua annetaan myös eksän kohtaamiseen ja vanhemmuuteen eron jälkeen.

– Tutkimusten mukaan vanhempien hyvä yhteistyösuhde auttaa lasta toipumaan. Lasta ei saa pakottaa valitsemaan puolia, Keijo Markova neuvoo.

Aloite poliisilta

Miesten erokoulu perustuu tutkimuksiin ja Väestöliiton psykoterapeuttien kokemuksiin eroparien kanssa työskentelystä.

Aloite kurssin käynnistämisestä tuli poliisilta pari vuotta sitten. Poliisi esitti toiveen, että miesten eron jälkeisestä hädästä puhuttaisiin nykyistä enemmän.

– Poliisi joutuu kohtaamaan erotilanteita ja -kriisejä. Mies on useimmiten pahimmassa pulassa näissä tilanteissa, koska kahdessa kolmasosassa tapauksista naineen tekee eroaloitteen. Päihteet ja väkivalta astuvat helposti kuvaan, Markova sanoo.

Erokoulu on maksuton, mutta se edellyttää kirjautumista Väestöliiton Perheaikaa-sivustolle. Kurssilla voi edetä omaan tahtiin eikä teemoja tarvitse käsitellä järjestyksessä.

Väestöliiton erokoulun löydät täältä:
www.vaestoliitto.fi/parisuhde/nettikurssit/miestenerokoulu

Oletko kokenut vaikean eron? Miten olet selvinnyt siitä? Kerro kokemuksistasi ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla