Käytätkö sinä voimakkaita mausteita ruoassasi? Mausteista etenkin chili on terveysruokaa parhaimmillaan.

Uusi tutkimus kertoo, että voimakkaasti maustettuja ruokia syövät ihmiset voivat elää muita pidemmän elämän – jos he nauttivat mausteita runsaasti.

Tämä yhteys on huomattu erityisesti chilejä suosivilla henkilöillä.

Tutkimuksessa oli mukana lähes 500 000 koehenkilöä. Heitä seurattiin Kiinassa seitsemän vuotta. Sen aikana heistä kuoli 20 000 ihmistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Heillä, jotka söivät voimakkaasti maustettuja ruokia päivittäin, oli 14 prosenttia alhaisempi kuolleisuus verrattuna niihin, jotka eivät nauttineet lainkaan chiliä ruoassaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lue myös: Älä syö näitä ruokia illalla, jos haluat hyvät unet

Myös niillä osallistujilla, jotka söivät mausteisia ruokia pari kertaa vuodessa, oli hieman matalampi kuolleisuusprosentti. Tarkastelussa mausteiden lisäksi olivat muun muassa tutkimukseen osallistuneiden tupakointi, perussairaudet ja koulutus.

Tutkimus julkaistiin British Medical Journalissa, ja Suomessa siitä kertoi ensimmäisenä uutispalvelu Duocecim. Tutkijoiden mukaan on kuitenkin toistaiseksi vielä epäselvää, se että liittyykö hyväätekevien mausteiden käyttäminen myös muihin terveellisiin elämäntapoihin, kuten ruokailutottumuksiin, tai sosioekonomiseen taustaan.

Chilin terveysvaikutusten arvellaan johtuvan sen sisältämästä kapsaisiinista. Tämä on sama aine, joka aiheuttaa polttavan tunteen chiliä syödessä. Se myös antaa todistetusti aineenvaihdunnalle kyytiä.

Testaa Virve Rostin rakkain thairuoka-ohje!

Sisältö jatkuu mainoksen alla