Nämä ovat riskit ja hyödyt

Lihavuusleikkauksen läpikäynyt laihtuu pysyvästi keskimäärin 40 kiloa ja noin 80 prosenttia heistä voi lopettaa diabeteslääkityksen. Suureen leikkaukseen liittyy kuitenkin myös huomattavia riskejä.

Suomessa tehdään vuosittain noin 900 lihavuusleikkausta, joiden aikaansaama laihtuminen parantaa selvästi leikattujen terveyttä. Leikkausta harkitsevan on kuitenkin otettava huomioon riskit. 1000 leikatun joukosta kaksi­-viisi henkilöä menehtyy leikkaukseen tai sen aiheuttamiin komplikaatioihin. Noin 10 prosentilla ilmenee leikkaushaavan tulehduksia, verenvuotoa ja keuhkotulehduksia. Kahdelle prosentille leikatuista joudutaan tekemään uusintaleikkaus.

Leikkaus alentaa kuitenkin kokonaiskuolleisuutta, sillä lihavuuteen liittyvät sairaudet vähenevät operaation myötä, kirurgi Vesa Koivukangas Oulun yliopistollisesta sairaalasta muistuttaa.

Suosittelemme: Lihavuusleikkauksen läpikäyneen Sannan kertomus

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Leikkauksen jälkeisen 10 vuoden aikana kuoleman riski on 30­–50 prosenttia alempi kuin leikkaamattomilla potilailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lihavuusleikkauksen jälkeen syödään pieniä annoksia

Leikkauksen jälkeisinä kuukausina jotkut potilaat kärsivät syömiseen liittyvistä oireista, kuten oksentelusta. Syynä on yleensä se, että syödään liian nopeasti tai liian suuria suupaloja. Leikkauksen jälkeen on pysyvästi vähennettävä syötävää ja pienennettävä ateriakokoa.

Makeiden leivonnaisten tai karkkien syömisen jälkeen monet tuntevat olonsa heikoksi, myös pahoinvointia voi esiintyä. Tämä johtuu yleensä siitä, että nopeasti imeytyvä ruoka kulkeutuu vauhdilla suoraan ohutsuoleen ilman mahaportin säätelyä. Tätä niin sanottua dumping-oireyhtymää voi helpottaa, kun välttää sokeripitoisia juomia ja siivoaa ruokavaliosta makeat leivonnaiset ja karamellit.

Lihavuusleikkaukseen pääsevät henkilöt, jotka täyttävät tietyt valintakriteerit. Terveillä henkilöillä painoindeksin pitää olla vähintään 40 ja diabetesta tai uniapneaa sairastavilla painoindeksin tulee olla vähintään 35. Takana pitää olla laihdutusyrityksiä ammattilaisen ohjauksessa. Useimmat leikkauspotilaat ovat varhaisessa keski-iässä, eikä leikkauksia yleensä tehdä yli 70-vuotiaille.

Mahalaukun ohitusleikkaus vie 30-40 kiloa 

Paino on yleensä pienimmillään parin vuoden kuluttua leikkauksesta, ja vaikka kiloja sen jälkeen saattaa tulla jonkin verran takaisin, paino putoaa mahalaukun ohitusleikkauksen jälkeen pysyvästi keskimäärin 30-40 kiloa.

Leikkauksesta seuraa huomattavia terveyshyötyjä: suuri osa potilaista paranee diabeteksesta.
Lue myös: Näinkin voit ehkäistä diabetesta.

Useimmat tablettimuotoista diabeteslääkitystä käyttävät voivat lääkityksen ja insuliinia käyttävistä noin puolet pääsee eroon pistämisestä.

Lisäksi uniapnean oireet helpottuvat, veren rasva-arvot paranevat, verenpaine laskee ja astmalääkkeiden tarve vähenee. Mieliala kohenee. 

Lähteenä myös Ravitsemuskatsaus 1/2015 ja terveysportti.fi

Vierailija

Minulle leikkaus tehtiin kuusi vuotta sitten. Menisin leikkaukseen heti, vaikka tiedän nyt mitä on elää leikattuna. Kaikki ne positiiviset asiat, jotka tämä leikkaus on tuonut, peittoaa monin kertaisesti haitat. Olin tänä vuonna leikkauksen jälkeisen komplikaation takia uudessa leikkauksessa. Tämä komplikaatio tuli minulle vasta nyt, vaikka yleisimmin se tulee vuoden-kahden sisällä leikkauksesta. Suosittelen ehdottomasti, jos on mahdollisuus päästä leikkaukseen.

Sweet

Kun leikkaus on tehty. Alle 32 bmi saavutettu ja paino pysynyt samassa lukemassa vuoden ja potilaalla selvää fyysistä haittaa ylimääräisestä ihosta (esim hiertymät), kuten yleensä aina lihavuusleikkauksen jälkeen on, voidaan vartalonmuokkausleikkaukset tehdä julkisella puolella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla