Toiko siitepölykausi mukanaan jatkuvan niistämisen ja tukkoisen olon? Kysyimme ammattilaiselta kahdeksan kysymystä tästä aiheesta.

 • 1. Onko allerginen nuha yleinen vaiva?

  Liki kolmasosa suomalaisista kärsii allergisesta nuhasta, joko kausi­luontoisesti tai jatkuvasti. Se alkaa useimmiten nuoruusiässä, ja monella oireet helpottavat vanhemmiten, toisinaan loppuvat kokonaankin, mutta moni niiskuttaa allergiaa läpi elämänsä.

 • 2. Onko nuhan syynä aina siitepöly?

  Kausiluontoisen allergisen nuhan aiheuttaa ilmassa oleva siite­pöly tai homeitiöt. Nuha voi myös olla ympärivuotista, ja silloin oireilu johtuu eläimistä, ruoka-aineista, kemikaaleista, tekstiileistä tai vaikkapa jauhopölystä. Myös sisäilmaongelmat voivat oireilla allergisena nuhana.

 • 3. Onko allergisessa nuhassa muita oireita kuin nuha?

  Siihen liittyy usein nenän kutinaa, aivastelua ja nenän tukkoisuutta. Silmät punottavat ja kutisevat, myös korvat voivat kutista. Väsymys on tavallista. Flunssanuhaan verrattuna allerginen nuha on vetisempää. Ympärivuotisessa allergisessa nuhassa oireet ovat samantyyppisiä, mutta nenäerite saattaa olla paksumpaa. Oireet voimistuvat aina aiheuttajan lähellä.

  Niiskutatko flunssan vai allergian vuoksi? Asiantuntija selvittää erot

 • 4. Olen huomannut, että lämpötilaerot saavat nenäni vuotamaan. Mistä on kysymys?

  Erityisesti vanhemmiten moni alkaa potea niin sanottua ei-allergista yliherkkyysnuhaa. Nenä alkaa vuotaa, kun tulee kylmästä ulkoilmasta lämpimään sisäilmaan tai joutuu oleskelemaan vetoisessa tilassa. Myös voimakkaat ruuankäryt saattavat laukaista nuhan.

 • 5. Oireeni ovat melko lievät, ja selviän niistämällä. Olisiko lääkkeistä jotain hyötyä?

  Allergista nuhaa kannattaa hoitaa tehokkaasti, vaikka oireet olisivat vähäisiäkin. Nenästä on suora yh­teys keuhkoihin, ja hoitamaton allerginen nuha saattaa laukaista astman. Astman kanssa eläminen on jo hankalampaa kuin nuhan hoitaminen.
  Parhaiten nuha talttuu antihistamiineilla ja kortisonipohjaisilla suihkeilla. Niitä saa apteekista ilman reseptiäkin, mutta jos lääkkeitä joutuu käyttämään pidemmän aikaa isompia määriä, reseptillä ne tulevat hiukan edullisemmiksi.

 • 6. Koska lääkitys aloitetaan?

  Heti kun sen kasvin siitepöly­kausi alkaa, jolle on on allerginen. Kortisonin voi aloittaa vaikka vähän ennakoiden. Se vaikuttaa täydellä teholla vasta noin viikon kuluttua lääkityksen aloittamisesta, ja parhaan tehon saamiseksi käytön pitää olla säännöllistä. Antihistamiinilääkitystä voi alkaa käyttää heti siitepölyn ilmaannuttua, se vaikuttaa heti. 

 • 7. Onko lääkkeistä jotain haittaa?

  Pitkään käytettyinä niin antihistamiinit kuin nenäsuihkeetkin saattavat kuivattaa limakalvoja. Silloin nenää kannattaa hoitaa keittosuolasuihkeella tai öljypohjaisella nenäsuihkeella. Niitä suihkautetaan nenään noin puoli tuntia lääkkeen ottamisen jälkeen.

 • 8. Auttavatko luontaistuotteet?  

  Eivät. Niitä ei kannata edes kokeilla, sillä ne on usein valmistettu jostain kasvista, joka saattaa vain lisätä allergian oireita. Sen sijaan kannattaa tutustua nenäkannuun. Monet allergista nuhaa sairastavat hyötyvät sen säännöllisestä käytöstä.
   Nenäkannun avulla kädenlämpöistä suolavettä valutetaan toisen sieraimen kautta nenätiehyiden läpi niin, että vesi valuu toisesta sieraimesta ulos. Vesi puhdistaa nenän tiehyitä ja olo helpottuu. Vesi ei mene henkeen, kun hengittää suun kautta. Apteekissa osataan neuvoa nenäkannun käytössä. Myös hengityssuojaimesta voi olla apua, se estää siitepölyn kulkeutumista hengitysteihin. 
  Kysymyksiin vastasi koulutuspäällikkö Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.  

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.