Taru Arho voi erityisen hyvin Houtskarissa. Seurana suomen­lapinkoirat Siiri ja Lyyti.
Taru Arho voi erityisen hyvin Houtskarissa. Seurana suomen­lapinkoirat Siiri ja Lyyti.

Klassisen musiikin konsertti saattaa olla Taru Arhon herkille korville liikaa.

Jos korvatulpat unohtuvat, tanssinopettaja Taru Arho istuu näytöksissä, teatterissa ja konserteissa hassusti vähän kippurassa, etteivät muut huomaisi hänen pitelevän korviaan. Kovat äänet aiheuttavat hänessä voimakasta, äkillistä ahdistusta ja paniikinomaisen tarpeen paeta paikalta.

Taustaa: Näin meteli käy terveytesi päälle – 7 kysymystä

– Ahdistus on ylivoimaista. Kaikki huomio kiinnittyy siihen, miten kovia äänet ovat. Ulospäin se näkyy ärtyneisyytenä. Jos melussa pitää vielä keskustella jonkun kanssa, hermostun ja vastailen äkkipikaisesti. Jos en pääse melusta ajoissa pois, seuraa migreeni, Taru Arho kuvaa ääniherkkyyttään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hän kertoo joutuneensa poistumaan milloin mistäkin tilaisuudesta, jossa musiikki on soinut liian lujaa. Moni tärkeä konsertti on jäänyt kuulematta. Luokkakokouksen tanssiaisista piti paeta toiseen huoneeseen, ja hieno illallinen aviomiehen kanssa meni pilalle, kun ravintolassa esiintyi kuubalainen orkesteri torvineen. Kun meteli alkaa käydä hermoille, ahdistukseen ei auta mikään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Ahdistus on ylivoimaista.
Kaikki huomio kiinnittyy
siihen, miten kovia äänet ovat."

– Pahimpia ovat korkeat äänet kuten torvet ja viulut. Sello onkin lempisoittimeni, koska sen ääni on kaunis ja matala. Lastenlasten kirkkaat äänet ovat tietysti rakkaita, mutta kyllä hekin ovat parhaimmillaan silloin, kun puhuvat matalammalla äänellä eivätkä huuda, Taru Arho myöntää.

Lapsuus ilman melua

Arho arvelee olleensa meluherkkä lapsesta asti, vaikka ongelma ilmenikin vasta nuorena aikuisena. 1940-luvulla syntyneiden lapsuudenkodeissa ei ollut televisiota, ja radiota kuunneltiin hiljaa laitteen lähellä istuen. Nykyisenkaltaista liikennemelua ei osattu edes kuvitella. Ääniherkkyys ei ollut ongelma.

Lue myös: Reagoitko herkästi negatiiviseen äänensävyyn? Syy voi olla yllättävä

Suomalaisen nykytanssin pioneereihin kuuluvan Arhon omilla tanssitunneilla musiikki soi aina maltillisella volyymilla. Muiden tunneille tai jumppiin häntä ei ilman korvatulppia saa.

Ikävät kokemukset ovat opettaneet Arhon välttämään tilanteita, joissa on odotettavissa meteliä. Konserttien sijaan hän hakeutuu luonnon rauhaan. Koti sijaitsee ny­kyään Turun saaristossa Houtskarissa.

– Joka päivä olen kiitollinen rauhasta ja hiljaisuudesta, joka täällä vallitsee. Nautin tuulen huminasta havupuiden latvoissa, meren kohinasta ja lintujen äänistä. Luonnon rikas äänimaailma on ihana: siinä on hyvin vähän epämiellyttäviä tai ahdistavia ääniä.

Kiristääkö melu hermoja? Näin remontoit äänimaiseman terveelliseksi

  1. Kutsu kotikäynnille akustinen konsultti. Konsultti mittaa asunnon melutason. Jos kaavamääräykset eivät täyty eli liikennemelu tai asunnosta toiseen kantautuva meteli ylittää sallitun rajan, on taloyhtiön asia hoitaa ongelma kuntoon.
  2. Hanki paremmat ikkunat tai ylimääräinen lasi ikkunoihin. Mitä paksumpi lasi ja mitä enemmän ilmaa lasien välissä, sen parempi äänieristys. Yli 6 milliä paksun lasin pitää olla laminoitua, jotta se eristäisi kaikenlaisia äänentaajuuksia. Ole tarkka uusien ikkunoiden äänieristävyyden suhteen: pahimmillaan uusi kolminkertainen ikkuna voi päästää enemmän melua kuin vanha kaksinkertainen!
  3. Vaimenna ilmanvaihtokanavat. Niin ulos johtaviin raitisilmakanaviin kuin asuntojen välisiin ilmanvaihtoputkiin voidaan asentaa äänenvaimentimet. Yksinkertaisimmillaan äänenvaimennin on kartio tai mutka, joka kääntää ääniaaltojen suuntaa.
  4. Äänieristetty ovi eteisessä tai makuuhuoneessa voi auttaa paljon.
  5. Huoneen akustiikka vaikuttaa koettuun meluun. Käytä paksuja mattoja, verhoja ja pehmustettuja huonekaluja vaimentamaan kaikuisuutta. Kaiun kannalta hankalimpia ovat korkeat, avoimet tilat, joissa tarvitaan yleensä lisäksi akustiikkalevyä. Jotta kaikuisuus vähenisi merkittävästi, levyillä on useimmiten peitettävä noin kolmannes katosta tai seinästä. Käytä vähintään 40 mm paksuja levyjä, jotka vaimentavat kaikkia taajuuksia.
  6. Jos joku perheessä harrastaa musiikkia, harjoitushuone on äänieristettävä käytetyn instrumentin mukaan. Kohtelias pianisti harjoittelee sähköpianolla ja kuulokkeet päässä, jolloin hän ei häiritse edes samassa huoneessa olevia.
  7. Huonokuuloinen voi kuunnella radiota ja katsoa televisiota kuulokkeet päässä, jotta kaikkien samassa talossa asuvien ei tarvitse kuunnella samaa ohjelmaa.
  8. Perheenjäsenten tuottamasta metelistä kärsivä voi vaatia itselleen yhden hiljaisen huoneen, jossa on äänieristetty ovi.
Sisältö jatkuu mainoksen alla