Taru Arho voi erityisen hyvin Houtskarissa. Seurana suomen­lapinkoirat Siiri ja Lyyti.
Taru Arho voi erityisen hyvin Houtskarissa. Seurana suomen­lapinkoirat Siiri ja Lyyti.

Klassisen musiikin konsertti saattaa olla Taru Arhon herkille korville liikaa.

Jos korvatulpat unohtuvat, tanssinopettaja Taru Arho istuu näytöksissä, teatterissa ja konserteissa hassusti vähän kippurassa, etteivät muut huomaisi hänen pitelevän korviaan. Kovat äänet aiheuttavat hänessä voimakasta, äkillistä ahdistusta ja paniikinomaisen tarpeen paeta paikalta.

Taustaa: Näin meteli käy terveytesi päälle – 7 kysymystä

– Ahdistus on ylivoimaista. Kaikki huomio kiinnittyy siihen, miten kovia äänet ovat. Ulospäin se näkyy ärtyneisyytenä. Jos melussa pitää vielä keskustella jonkun kanssa, hermostun ja vastailen äkkipikaisesti. Jos en pääse melusta ajoissa pois, seuraa migreeni, Taru Arho kuvaa ääniherkkyyttään.

Hän kertoo joutuneensa poistumaan milloin mistäkin tilaisuudesta, jossa musiikki on soinut liian lujaa. Moni tärkeä konsertti on jäänyt kuulematta. Luokkakokouksen tanssiaisista piti paeta toiseen huoneeseen, ja hieno illallinen aviomiehen kanssa meni pilalle, kun ravintolassa esiintyi kuubalainen orkesteri torvineen. Kun meteli alkaa käydä hermoille, ahdistukseen ei auta mikään.

"Ahdistus on ylivoimaista.
Kaikki huomio kiinnittyy
siihen, miten kovia äänet ovat."

– Pahimpia ovat korkeat äänet kuten torvet ja viulut. Sello onkin lempisoittimeni, koska sen ääni on kaunis ja matala. Lastenlasten kirkkaat äänet ovat tietysti rakkaita, mutta kyllä hekin ovat parhaimmillaan silloin, kun puhuvat matalammalla äänellä eivätkä huuda, Taru Arho myöntää.

Lapsuus ilman melua

Arho arvelee olleensa meluherkkä lapsesta asti, vaikka ongelma ilmenikin vasta nuorena aikuisena. 1940-luvulla syntyneiden lapsuudenkodeissa ei ollut televisiota, ja radiota kuunneltiin hiljaa laitteen lähellä istuen. Nykyisenkaltaista liikennemelua ei osattu edes kuvitella. Ääniherkkyys ei ollut ongelma.

Lue myös: Reagoitko herkästi negatiiviseen äänensävyyn? Syy voi olla yllättävä

Suomalaisen nykytanssin pioneereihin kuuluvan Arhon omilla tanssitunneilla musiikki soi aina maltillisella volyymilla. Muiden tunneille tai jumppiin häntä ei ilman korvatulppia saa.

Ikävät kokemukset ovat opettaneet Arhon välttämään tilanteita, joissa on odotettavissa meteliä. Konserttien sijaan hän hakeutuu luonnon rauhaan. Koti sijaitsee ny­kyään Turun saaristossa Houtskarissa.

– Joka päivä olen kiitollinen rauhasta ja hiljaisuudesta, joka täällä vallitsee. Nautin tuulen huminasta havupuiden latvoissa, meren kohinasta ja lintujen äänistä. Luonnon rikas äänimaailma on ihana: siinä on hyvin vähän epämiellyttäviä tai ahdistavia ääniä.

Kiristääkö melu hermoja? Näin remontoit äänimaiseman terveelliseksi

 1. Kutsu kotikäynnille akustinen konsultti. Konsultti mittaa asunnon melutason. Jos kaavamääräykset eivät täyty eli liikennemelu tai asunnosta toiseen kantautuva meteli ylittää sallitun rajan, on taloyhtiön asia hoitaa ongelma kuntoon.
 2. Hanki paremmat ikkunat tai ylimääräinen lasi ikkunoihin. Mitä paksumpi lasi ja mitä enemmän ilmaa lasien välissä, sen parempi äänieristys. Yli 6 milliä paksun lasin pitää olla laminoitua, jotta se eristäisi kaikenlaisia äänentaajuuksia. Ole tarkka uusien ikkunoiden äänieristävyyden suhteen: pahimmillaan uusi kolminkertainen ikkuna voi päästää enemmän melua kuin vanha kaksinkertainen!
 3. Vaimenna ilmanvaihtokanavat. Niin ulos johtaviin raitisilmakanaviin kuin asuntojen välisiin ilmanvaihtoputkiin voidaan asentaa äänenvaimentimet. Yksinkertaisimmillaan äänenvaimennin on kartio tai mutka, joka kääntää ääniaaltojen suuntaa.
 4. Äänieristetty ovi eteisessä tai makuuhuoneessa voi auttaa paljon.
 5. Huoneen akustiikka vaikuttaa koettuun meluun. Käytä paksuja mattoja, verhoja ja pehmustettuja huonekaluja vaimentamaan kaikuisuutta. Kaiun kannalta hankalimpia ovat korkeat, avoimet tilat, joissa tarvitaan yleensä lisäksi akustiikkalevyä. Jotta kaikuisuus vähenisi merkittävästi, levyillä on useimmiten peitettävä noin kolmannes katosta tai seinästä. Käytä vähintään 40 mm paksuja levyjä, jotka vaimentavat kaikkia taajuuksia.
 6. Jos joku perheessä harrastaa musiikkia, harjoitushuone on äänieristettävä käytetyn instrumentin mukaan. Kohtelias pianisti harjoittelee sähköpianolla ja kuulokkeet päässä, jolloin hän ei häiritse edes samassa huoneessa olevia.
 7. Huonokuuloinen voi kuunnella radiota ja katsoa televisiota kuulokkeet päässä, jotta kaikkien samassa talossa asuvien ei tarvitse kuunnella samaa ohjelmaa.
 8. Perheenjäsenten tuottamasta metelistä kärsivä voi vaatia itselleen yhden hiljaisen huoneen, jossa on äänieristetty ovi.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.