Istuminen heikentää aineenvaihduntaa ja lisää niska-hartiaseudun kipuja ja alaselän ongelmia. Näillä pienillä vinkeillä saat liikettä päivään.

1. Auto parkkiin

Lisää päivittäisiä askelia arjen toimintoihin. Jätä auto parkkipaikan kauimpaan nurkkaan ja kävele aina puhelimessa puhuessasi. Jo pieni askelmäärän lisäys nostaa jalkalihasten aktiivisuutta ja vilkastuttaa aineenvaihduntaa.

Ota tavaksi lukea päivän lehti korkean tason ääressä.

2. Seiso kun voit

Ota tavaksi lukea päivän lehti korkean tason ääressä. Seistessä jalkojen lihakset tekevät työtä ja myös selkä-lihakset ovat aktiivisempia. Seisominen ehkäisee selän ja niska-hartiaseudun ongelmia. Vaihtele asentoa, sillä pitkä paikallaan seisominen voi aiheuttaa jalka- tai alaselkäkipuja.

3. Tauota istumista

Nouse seisomaan esimerkiksi puolen tunnin välein ja kävele parin minuutin ajan asunnossasi. Pitkäkestoinen istuminen heikentää reisilihasten verenkiertoa ja voi kohottaa verenpainetta. Voit myös kävellä portaita ylös ja alas, jos kuntosi sen kestää.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Epävakaalla alustalla istuminen kehittää ala- ja keskivartalon lihaksia.

4. Ota hyvä asento

Istu hyvässä asennossa, selkä suorana ja paino tasaisesti molemmilla istuinluilla. Pyöreä selkä aiheuttaa lanneselän syvien tukilihasten passivoitumista ja painetta välilevyjen takaseinämiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Tasapainoile

Istu jumppapallolla tai tasapainolaudalla. Epävakaalla alustalla istuminen kehittää ala- ja keskivartalon lihaksia. Alustan heiluessa joudut keskittymään myös tasapainon hallintaan, jolloin istuminen ei ole täysin passiivista.

Jännitä eri lihaksia istuessasi.

6. Tee lihasharjoituksia

Jännitä eri lihaksia istuessasi esimerkiksi television ääressä. Ota haasteeksi jännittää niitä yksi kerrallaan, mikä on yllättävän vaikeaa! Kokeile ensin vain etureiden lihaksia ja siirry sitten pakaraan, takareisiin ja pohkeisiin.

Lähteet: Alen, M. & Rauramaa, R. 2016. Liikunnan vaikutukset elinjärjestelmittäin. Teoksessa I. Vuori, S. Taimela & U. Kujala (toim.) Liikuntalääketiede. 3.-8. painos. Helsinki: Duodecim. 30-54. Pesola A., Pekkonen M. & Finni T. 2016. Miksi liiallinen istuminen on vaarallista? Duodecim 132 (21) 1964-1971.

Sisältö jatkuu mainoksen alla