Ethän unohda tätä rokotusta!

Keuhkokuume lisää riskiä saada sydän- tai aivoinfarkti ja makuuttaa ihmisiä turhaan sairaalassa. Yhden rokotuksen avulla voitaisiin pelastaa ihmisiä ja säästää rahaa.

Keuhkokuumeen yksi yleinen aiheuttaja on pneumokokkibakteeri, jota vastaan on tehokas rokote. Siinä missä influenssarokote jo kuuluu monen ikäihmisen syysrutiineihin, tulisi pneumokokkirokote pistää samalla kertaa – vaikkapa tänä syksynä. Pneumokokkia ehkäisevän rokotteen antama suoja kestää kymmeniä vuosia, toisin kuin influenssarokotteen .

Joensuussa on vuodesta 2013 annettu ilmaisia pneumokokkirokotteita osalle yli 55-vuotiaista. Siellä keuhkokuumeesta johtuvat sairaalapäivät ovat vähentyneet, ja ihmiset ovat tyytyväisiä. Työikäiset ovat töissä, ja kotihoidossa olevat vanhat tai sairaat saavat olla kotona. Joensuun sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Eija Rieppo kertoo, että myös rahaa on säästynyt, sillä sairaalapäivien hinta olisi tullut kalliimmaksi kuin se muutama kymmenen tuhatta euroa, joka rokotteisiin on kulunut.

9 syytä ottaa pneumokokkirokote

  1. Yli 60-vuotiaalla on kohonnut riski sairastua. Varsinkin, jos on lisäksi jokin perussairaus, kuten astma, diabetes tai keuhkoahtaumatauti (COPD).
  2. Syöpää tai muuta vastustuskykyä heikentävää sairautta sairastavalla keuhkokuume voi helposti aiheuttaa hengenvaarallisen jälkitaudin.
  3. Lääke ei välttämättä paranna keuhkokuumetta. Antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrä lisääntyy lähivuosina, jolloin keuhkokuumeen hoito vaikeutuu ja pitkittyy.
  4. Keuhkokuumeeseen sairastuminen lisääntyy, kun väestö vanhenee.
  5. Odottelu sairaalassa on keuhkokuumeessa olevalle riski. Yli kuuden tunnin viive voi johtaa muun muassa verenmyrkytykseen.
  6. Home- ja kosteusvauriot vahingoittavat limakalvoja, jolloin keuhkokuume iskee herkemmin.
  7. Keuhkokuumeeseen sairastuu yli 70 000 ihmistä vuodessa.
  8. Jos keuhkokuumeeseen sairastuu reppureissulla kaukana Aasiassa, on hoitoon päästävä ajoissa.
  9. Rokotteen hinta on alle 100 euroa. Se on kohtuullinen satsaus omaan terveyteen.
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiantuntijoina infektiosairauksien erikoislääkäri professori Ville Valtonen ja Joensuun sosiaali- ja terveystoimenjohtaja Eija Rieppo

Sisältö jatkuu mainoksen alla