Milloin soittaa hätäkeskukseen ja milloin ei? Tänään 11.2. vietetään koko EU:n yhteistä 112-päivää.

Euroopan unionin yhteisenä 112-päivänä kansalaisille muistutetaan hätäkeskuksen puhelinnumerosta ja tarkoituksesta sekä kiinnitetään huomio myös arjen turvallisuuden parantamiseen.

Hätänumerosivusto 112.fi neuvoo, milloin pitää soittaa numeroon 112. Hätäpuhelu on paikallaan, kun paikalle tarvitaan kiireesti viranomaisapua, kuten poliisia, palokuntaa tai ambulanssia ja ensihoitajia. Samoin silloin, kun soittajan tai jonkun muun henki, terveys, omaisuus tai ympäristö on vaarassa tai uhattuna. Näin voi olla esimerkiksi onnettomuuden sattuessa tai rikostilanteessa. Numero on sama kaikissa EU-maissa.

Aina hätätilanteen vaarallisuudesta ei voi olla varmuutta. Sivuston mukaan silloinkin kannattaa soittaa:

"Jos epäilet, onko kyseessä hätätilanne vai ei, on aina parempi soittaa hätänumeroon 112 kuin olla soittamatta."

"Parempi soittaa kuin olla soittamatta."

Mies, muista tämä

Hätäkeskuslaitoksen viranomaistyöstä vastaava johtaja Juha-Veli Frantti sanoo, että ikäihmisillä on korkeampi kynnys soittaa 112:een kuin nuoremmilla.

– Hätäpuhelua vältetään usein liian pitkään oli sitten kyse sairauskohtauksesta tai kohdalle sattuneesta tapaturmasta. Erityisesti tämä koskee miespuolisia henkilöitä.

Yleistä on myös se, että seniori hätätilanteissa soittaa ensin lähiomaiselle, mikä viivästyttää oikean avun saamista.

Juha-Veli Frantin mielestä ikäihmisillä vaikuttaa olevan elämänkokemuksen perusteella parempi ymmärrys siitä, milloin oma apu riittää erilaisissa tilanteissa.

– Iäkkäämmät ihmiset ovat yleensä hyvin asiallisia, kuuntelevat hätäkeskuspäivystäjän antamia kysymyksiä ja ohjeita sekä noudattavat niitä. Kyseessä lienee elämänkokemuksen tuoma luottamus ja kunnioitus viranomaistoimintaa kohtaan.

Tiedä sijaintisi

Jotta apu saadaan paikalle mahdollisimman nopeasti, hätäkeskukseen soittajan pitää pystyä kertomaan hädässä olijan osoite.

Hätäkeskus tosin pystyy paikallistamaan soittajan sijainnin noin 6 sekunnissa. Ja vaikka odottajan aika on pitkä, yleensä hätäpuheluun – 92 prosenttiin niistä – vastataan 10 sekunnin kuluessa. Vastausaikaa pidentää, jos joku soittelee hätänumeroon ajattelemattomasti turhaan.

Yleensä hätäkeskus vastaa 10 sekunnin kuluessa.

Häirikkösoitoista häkkiin

Kaikille ei ole itsestään selvää, ettei hätäkeskukseen soiteta huvikseen. Hätäkeskuslaitoksen mukaan eräs 44-vuotias nainen oli soittanut hätänumeroon yli 12 000 kertaa viiden kuukauden aikana. Nainen tuomittiin törkeästä tietoliikenteen häirinnästä vuodeksi vankeuteen.

Eräs 46-vuotias mies puolestaan halusi juttuseuraa ja soitti hätäkeskukseen 52 kertaa kahden viikon aikana. Tuomio hänelle oli 20 päiväsakkoa, rikoksena törkeä tietoliikenteen häirintä.

Nainen soitti hätänumeroon 12000 kertaa.

Milloin ei pidä soittaa hätäkeskukseen?

 • Kun tilanne on kiireetön, esimerkiksi kun joku loukkaa itsensä mutta pystyy itse menemään vaikkapa taksilla ensiapupäivystykseen.
 • Kun haluat lisätietoa esimerkiksi näkemästään onnettomuudesta.
 • Häiriötilanteessa, kuten sähkökatkoksessa tai liikenneruuhkassa, jossa kukaan ei ole vaarassa.
 • Kun kuulet vaarasta ilmoittavan yleisen vaaramerkin väestöhälyttimestä.
 • Jos sinulla on ollut ihottumaa 6 viikkoa ja haluat tietää, onko se vakavaa.
 • Kun olet unohtanut ottaa lääkärin sinulle määräämän lääkkeen ja mietit, voiko sen ottaa kolme tuntia myöhässä.                     
 • Kun olet etsimässä ikäihmiselle kodinhoitoapua muutamaksi kerraksi kuukaudessa.

Viime vuonna Hätäkeskuksiin soitettiin yhteensä 2 780 000 hätäpuhelua eli noin 8 000 puhelua päivässä.

Lähde ja lisätietoa 112.fi

Tietoa 112-päivästä

Hätäkeskus päivystää ympäri vuorokauden.
Hätäkeskus päivystää ympäri vuorokauden.

Sovellus kertoo sijaintisi

Älypuhelimeen voi asentaa sovelluksen, jonka avulla hätäkeskus saa heti soitettaessa soittajan tarkan sijainnin kartalla. Apu voi siten ehtiä perille nopeammin.

Suomalaisen Digian kehittämän 112 Suomi -sovelluksen voi ladata älypuhelimeen maksutta. Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.