Myytti laivalääkäristä elää vahvana. Moni risteilymatkustaja uskoo, että jos sairauskohtaus iskee laivalla, apu on lähellä. ET-lehti tarkasti kolmen laivayhtiön tilanteen.

Laivasairaanhoitoon liittyy monenlaisia uskomuksia. Itä-Suomen yliopistossa tarkastetussa pro gradussa ”Matkustajien ensihoito Itämeren matkustaja-autolautoilla” todetaan muun muassa näin:

”Merityölainsäädännön mukaan Suomessa rekisteröidyillä Itämerellä liikennöivillä matkustaja-aluksilla on oltava sairaanhoitaja, jos vahvistettu matkustajamäärä on 1 000 tai sitä suurempi.”

Trafin erityisasiantuntija Jukka Tuomaala kiistää tämän tiedon.

– Sairaanhoitaja ei ole pakollinen. Lääkäri sen sijaan on pakollinen silloin, kun alus kuljettaa vähintään sataa matkustajaa ja tekee vähintään kolmen vuorokauden pituisia matkoja, Tuomaala kertoo.

Suomen, Ruotsin ja Viron kolmiossa sahaavat laivat eivät viivy merellä kolmea vuorokautta putkeen, joten niillä riittää, että laivalla on lääkinnästä ja sairaanhoidosta vastaava henkilö.

Lue myös:
Saako Tallinkin ja Eckerön laivoilla asua? ”Vähintään 1350 e/kk"

– Hän on yleensä yksi perämiehistä, jolla tulee olla ensiapu- ja terveydenhuoltokoulutus, Tuomaala sanoo.

Laiva ei ole terveyskeskus

Osassa laivoista on sairaanhoitaja, mutta hänen ensisijainen tehtävänsä ei ole matkustajien – vaan laivan henkilökunnan hoitaminen. Hän on ikään kuin työterveyshoitaja, jonka työpiste on laivalla.

Käytännössä sairaanhoitaja hoitaa myös matkustajien akuutit sairaustapaukset, joita suurilla aluksilla väistämättä tulee. Matkustaja voi saada myös joissain tapauksissa hoitoa kiireettömiin terveysongelmiinsa pientä maksua vastaan.

– Laivayhtiöt eivät tarjoa terveydenhoitopalveluita eikä laiva ole oikea paikka pyytää hoitoa sairauksiin. Jos joku varustamo antaa matkustajille joitain muita palveluja kuin ensiapua kiireellisissä tapauksissa, se tekee sen vapaaehtoisesti. Tästä ei ole mitään säännöksiä olemassa, eikä hinnoittelusta säädetä missään, Jukka Tuomaala Trafista toteaa.

Kiinnostava artikkeli: Oululainen eläkeläinen hoidattaa hampaansa Intiassa: "Täällä operaatio maksaa 63 euroa, Suomessa 700"

 • 1. Tallink Siljan tilanne

Millä laivoistanne henkilökuntaan kuuluu sairaanhoitaja, viestintäjohtaja Marika Nöjd?

– Suomen lipun alla olevilla laivoilla eli Silja Serenadella ja Baltic Princessilla työskentelee sairaanhoitaja. Tarjolla on ensiapuvalmius eli käytännössä voimme antaa ensiapua ja lääkkeellistä ensihoitoa. Myös Ruotsin lipun alla seilaavilla Silja Symphonylla ja Galaxylla löytyy sairaanhoitaja.

Viron ja Latvian lipun alla liikennöiville risteilyaluksilla Victorialla, Romantikalla ja Isabellella työskentelee lääkäri. Helsinki–Tallinna-reitin laivoissa Starissa, Superstarissa ja Baltic Queenissa yliperämies on koulutettu ensiapuvalmiuteen.

Onko laivoissa erillinen sairashytti, jossa hoidetaan myös matkustajien ensihoitoa vaativat vaivat?

– Laivoillamme on erillinen sairashytti, jossa pystytään suorittamaan potilaan tilan arviointi ja antamaan oireiden vaatimaa ensiapua ja ensihoitoa. Tarvittaessa konsultoimme lääkäriä puhelimitse meripelastuskeskuksen kautta.

Kuinka paljon ensihoitoa tarvitaan?

– Yleisimmät sairastapaukset laivalla ovat sairaskohtaus, rintakipu sekä tapaturmat. Matkustajapotilaiden määrä vaihtelee nollasta kymmeneen per risteily. Määrä riippuu vuodenajasta, sesongista sekä matkustajamäärästä. Risteilylle ei pitäisi koskaan lähteä puolikuntoisena tai toipilaana.

Hoidetaanko laivoillanne myös matkustajien kiireettömiä vaivoja ja mitä niiden hoito maksaa?

– Laivoillamme ei hoideta kiireettömiä vaivoja, mutta toki miehistö ja sairaanhoitaja auttavat kykynsä ja aikataulunsa mukaan matkustajia kaikenlaisissa asioissa.

 • 2. Eckerö Linen tilanne

Missä laivoissanne henkilökuntaan kuuluu sairaanhoitaja ja varustukseen sairashytti, intendentti Minna Johansson?

– Helsingin ja Tallinnan välisessä liikenteessä olevalla m/s Finlandialla löytyy sekä sairaanhoitaja että sairashytti.

Millainen käytäntö teillä on matkustajien ensihoidon suhteen ja kuinka paljon ensihoitoa tarvitaan vuositasolla?

– Hoidamme akuutit tapaukset laivalla ja lähetämme heidät jatkohoitoon tarvittaessa. Tarvittaessa konsultoimme lääkäriä maissa. Vuonna 2014 erilaisia potilaskäyntejä oli 984, joista sairastapauksia 822. Heinäkuun mennessä tänä vuonna käyntejä on ollut 397, joista 328 oli sairastapauksia.

Hoidetaanko laivoillanne myös matkustajien kiireettömiä vaivoja ja mitä niiden hoito maksaa?

– Hoidamme myös muita vaivoja ja käyntimaksu on kymmenen euroa.

 • 3. Viking Linen tilanne

Missä laivoissanne henkilökuntaan kuuluu sairaanhoitaja ja varustukseen sairashytti, tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström?

– Sairaanhoitaja löytyy kaikilta laivoiltamme paitsi Rosellalta välillä Maarinahamina–Kapellskär, sillä se matka kestää vain kaksi tuntia. Kaikilla laivoillamme on myös sairashytti.

Kuinka paljon matkustajat tarvitsevat sairaanhoitoa?

– Meillä matkustaa vuodessa 6,6 miljoonaa ihmistä. Suomen lipun alla seilaavilla laivoilla, joita on viisi kappaletta, sairaanhoitajan vastaanotolla kävi yhteensä 2 771 matkustajaa.

Hoidetaanko laivoillanne myös matkustajien kiireettömiä vaivoja ja mitä niiden hoito maksaa?

– Terveydenhuoltohenkilökuntamme hoitaa merihenkilöstön sairastapaukset ja matkustajien äkilliset sairastumiset. Muita sairaanhoitopalveluja emme tarjoa.

Paljon ihania ET-lehden matkajuttuja löydät täältä.

Oikeanlainen siivous on hyvää arkiliikuntaa, mutta väärät asennot tekevät selän kipeäksi. Selkäliiton vinkeillä joulusiivous sujuu vikkelästi ja selkä säästyy.

 1. Siivoa päivällä. Välilevyt ovat aamuisin pulleimmillaan ja siten herkempiä vaurioitumaan. Jos on pakko siivota aamulla, tee muutama lämmittelyliike ennen kuin aloitat siivouksen.
 2. Suunnittele ja jaa työt. Siivoa pienissä erissä ja useampana päivänä. Yhden rysäyksen suursiivous ei tee hyvää selälle. Jaa siivoustehtäviä perheenjäsenten kesken.
 3. Muista tauot. Lepuuta selkää istumalla välillä. Voit myös käydä lattialle pitkäksesi ja nostaa polvet 90 asteen kulmaan tuolin päälle.
 4. Kerää tavarat lattialta ennen imurointia, niin vältyt kyykistelyltä imuroinnin aikana.
 5. Säädä imurin tanko niin pitkäksi, että voit imuroida selkä suorassa.
 6. Käytä hyviä siivousvälineitä, kuten jatkovarrellisia harjoja tai moppia. Siten vältyt alaselän pyöristymiseltä ja saat pidettyä hartiat alhaalla.
 7. Siivoa molemmilla käsillä. Niin vältät rasittamasta kehon toista puolta ja kättä liikaa, ja selkään tulee kiertoliikettä kummallekin puolelle.
 8. Opettele oikea nostotekniikka. Kun koukistat nostaessasi polvia ja lonkkia, alaselkään jää luonnollinen notko ja et riko selkääsi. 
 9. Tee joskus kumarrukset ja nostot yhdellä jalalla. Näin saat voimaharjoitusta jalan lihaksille ja alaselän asento pysyy luonnollisena.
 10. Laita turhat tavarat kiertoon. Kun kotona on vähemmän tavaraa, aikaa ei kulu jatkuvaan järjestelyyn. Mitä vähemmän tavaraa, sitä vähemmän siivottavaa.  

Lähde: Selkäliitto

Ylellinen, jännittävä tuoksu kohottaa juhlan ja arjen – ja on myös oivallinen joululahja. 


Carolina Herrera Good Girl, EdP 30 ml, 69 e

Itämainen, tumma ja aistillinen tuoksu, jossa jasmiininkukkaa, tuberoosaa, suklaata, tonkapapua, mantelia ja kahvia.

Dolce & Gabbana The One, EdT 50 ml, 79 e

Lämmin ja itämainen kukkaistuoksu,joka avautuu raikkaalla mandariinin, bergamotin ja persikan yhdistelmällä. Sydäntuoksussa jasmiinia, kieloa,  valkoista liljaa sekä luumua. Lopputuoksussa vetiveriä, meripihkaa, myskiä ja vaniljaa.


Jean Paul Gaultier Scandal, EdP 50 ml, 89 e

Makea ja naisellinen tuoksu, jossa mukana lämmintä hunajaa, raikasta veriappelsiinia, puista patsulia sekä yllättävää gardeniaa.


Yves Saint Laurent Mon Paris Collector Edition, EdP 50 ml, 79 e

Pionia, valkoista myskiä ja patsulia sisältävä chypre-tuoksu upeassa keräilypullossa, saatavilla rajoitetun ajan.


Prada La Femme Intense, EdP 100 ml, 111 e

Aistikas ja itämainen tuoksu, jonka ytimessä tuberoosaa, Ylang-Ylangia  ja patsulia.
Christian Dior J’adore L’Or, EdP 40 ml, 164 e

Vietelevä ja harmoninen yhdistelmä kukkia ja itämaisia tuoksuja. Mukana toukoruusua, jasmiinia, vaniljaa, tonkapapua ja Grassen nerolia.


Lancôme, La Vie Est Belle Eclat, EdP, 30 ml, 58 e

La vie est Belle -tuoksuperheen uusin jäsen. Se on upea ja hempeä kukkaistuoksu, jonka sydäntuoksuna pirskahteleva appelsiininkukka ja bergamotti.


Calvin Klein Obsessed for women,  EdP 30 ml,  53 e

Kukkainen tuoksu, avautuu orvokin terälehtien raikkaalla tuoksulla. Sydäntuoksussa valkoista laventelia.  Myskin pehmeät vivahteet viimeistelevät tuoksun.

Marc Jacobs, Decadence Eau So Decadent, EdT 50 ml,  82,00 e.

Kevyt, ilmava ja ylellinen tuoksu. Pitää sisällään mm. hedelmiä, kukkia, kuten jasmiinia, magnoliaa, kieloa, päärynää, mustaherukkaa ja valkoista meripihkaa. Sopii niin päivä- kuin iltatuoksuksi.


L´occitane Terre de Lumière, The Gold Edition, EdP 50 ml, 69 e

Kuvittele Kultainen hetki ennen auringonlaskua. Energisten ja aromaattisten ensituoksujen jälkeen tuoksu muuttuu laventelin, hunajan ja mantelin herkiksi tuoksuiksi eteläisestä Ranskasta.


Emporio Armani Because It's You, EdP 30ml 53 e

Kukkaishedelmäinen tuoksu, jossa ruusutiivisteen ja nerolin kukkaisuus yhdistyvät vadelman hedelmäisyyteen.

Elizabeth Arden, White Tea, 50 ml, 40 e

Hienostunut, rauhoittava ja yksinkertainen tuoksu, joka pitää sisällään mm. raikasta mandariinia, valkoisen teen uutetta, turkkilaista ruusuöljyä ja kolmea rauhoittavaa myskiä.

MiehilleHugo Boss Man of Today Edition tuoksu 50 ml, 73 e

Menestyvän miehen klassikkotuoksu, jossa hurmaavat omenan ja sitruksen lisäksi seetripuu ja vetiver. Limited Edition -pakkaus on vuoden 2017 kunnianosoitus uudelle Man of Today -kampanjalle.
Emporio Armani Stronger With You, EdT 30ml 53 e

Itämainen tuoksu luovalle, karismaattiselle ja huumorintajuiselle miehelle, jossa seetripuun metsäisyys yhdistyy rosé-pippurin ja salvian mausteisuuteen.

Prada L'Homme Intense,  EdP 50ml, 88 e

Puinen ja aromaattinen tuoksu, joka avautuu meripihkalla. Sydäntuoksussa patsulia ja    pohjatuoksussa santelipuuta ja paahdettua tonkapapua.    


Paco Rabanne Pure XS EdT,  50 ml, 65 e

Yhdistelmä kirpeän raikasta inkivääriä ja pehmeää vaniljaa. Tuoksu on samalla  lempeä ja voimakas.
Calvin Klein Obsessed for men, EdT  75 ml,  60 e

Aromaattinen tuoksu, joka saa voimakkuutensa mustasta vaniljasta. Mukana myös meripihkaa, setripuuta ja ambraa.

Yves Saint Laurent Y EdT 60 ml, 75 e

Moderni, metsäinen ja maskuliininen tuoksu, joka on samalla raikas ja voimakas.

Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.
Pullot ovat kuin pieniä taideteoksia.