Myytti laivalääkäristä elää vahvana. Moni risteilymatkustaja uskoo, että jos sairauskohtaus iskee laivalla, apu on lähellä. ET-lehti tarkasti kolmen laivayhtiön tilanteen.

Laivasairaanhoitoon liittyy monenlaisia uskomuksia. Itä-Suomen yliopistossa tarkastetussa pro gradussa ”Matkustajien ensihoito Itämeren matkustaja-autolautoilla” todetaan muun muassa näin:

”Merityölainsäädännön mukaan Suomessa rekisteröidyillä Itämerellä liikennöivillä matkustaja-aluksilla on oltava sairaanhoitaja, jos vahvistettu matkustajamäärä on 1 000 tai sitä suurempi.”

Trafin erityisasiantuntija Jukka Tuomaala kiistää tämän tiedon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Sairaanhoitaja ei ole pakollinen. Lääkäri sen sijaan on pakollinen silloin, kun alus kuljettaa vähintään sataa matkustajaa ja tekee vähintään kolmen vuorokauden pituisia matkoja, Tuomaala kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomen, Ruotsin ja Viron kolmiossa sahaavat laivat eivät viivy merellä kolmea vuorokautta putkeen, joten niillä riittää, että laivalla on lääkinnästä ja sairaanhoidosta vastaava henkilö.

Lue myös:
Saako Tallinkin ja Eckerön laivoilla asua? ”Vähintään 1350 e/kk"

– Hän on yleensä yksi perämiehistä, jolla tulee olla ensiapu- ja terveydenhuoltokoulutus, Tuomaala sanoo.

Laiva ei ole terveyskeskus

Osassa laivoista on sairaanhoitaja, mutta hänen ensisijainen tehtävänsä ei ole matkustajien – vaan laivan henkilökunnan hoitaminen. Hän on ikään kuin työterveyshoitaja, jonka työpiste on laivalla.

Käytännössä sairaanhoitaja hoitaa myös matkustajien akuutit sairaustapaukset, joita suurilla aluksilla väistämättä tulee. Matkustaja voi saada myös joissain tapauksissa hoitoa kiireettömiin terveysongelmiinsa pientä maksua vastaan.

– Laivayhtiöt eivät tarjoa terveydenhoitopalveluita eikä laiva ole oikea paikka pyytää hoitoa sairauksiin. Jos joku varustamo antaa matkustajille joitain muita palveluja kuin ensiapua kiireellisissä tapauksissa, se tekee sen vapaaehtoisesti. Tästä ei ole mitään säännöksiä olemassa, eikä hinnoittelusta säädetä missään, Jukka Tuomaala Trafista toteaa.

Kiinnostava artikkeli: Oululainen eläkeläinen hoidattaa hampaansa Intiassa: "Täällä operaatio maksaa 63 euroa, Suomessa 700"

  • 1. Tallink Siljan tilanne

Millä laivoistanne henkilökuntaan kuuluu sairaanhoitaja, viestintäjohtaja Marika Nöjd?

– Suomen lipun alla olevilla laivoilla eli Silja Serenadella ja Baltic Princessilla työskentelee sairaanhoitaja. Tarjolla on ensiapuvalmius eli käytännössä voimme antaa ensiapua ja lääkkeellistä ensihoitoa. Myös Ruotsin lipun alla seilaavilla Silja Symphonylla ja Galaxylla löytyy sairaanhoitaja.

Viron ja Latvian lipun alla liikennöiville risteilyaluksilla Victorialla, Romantikalla ja Isabellella työskentelee lääkäri. Helsinki–Tallinna-reitin laivoissa Starissa, Superstarissa ja Baltic Queenissa yliperämies on koulutettu ensiapuvalmiuteen.

Onko laivoissa erillinen sairashytti, jossa hoidetaan myös matkustajien ensihoitoa vaativat vaivat?

– Laivoillamme on erillinen sairashytti, jossa pystytään suorittamaan potilaan tilan arviointi ja antamaan oireiden vaatimaa ensiapua ja ensihoitoa. Tarvittaessa konsultoimme lääkäriä puhelimitse meripelastuskeskuksen kautta.

Kuinka paljon ensihoitoa tarvitaan?

– Yleisimmät sairastapaukset laivalla ovat sairaskohtaus, rintakipu sekä tapaturmat. Matkustajapotilaiden määrä vaihtelee nollasta kymmeneen per risteily. Määrä riippuu vuodenajasta, sesongista sekä matkustajamäärästä. Risteilylle ei pitäisi koskaan lähteä puolikuntoisena tai toipilaana.

Hoidetaanko laivoillanne myös matkustajien kiireettömiä vaivoja ja mitä niiden hoito maksaa?

– Laivoillamme ei hoideta kiireettömiä vaivoja, mutta toki miehistö ja sairaanhoitaja auttavat kykynsä ja aikataulunsa mukaan matkustajia kaikenlaisissa asioissa.

  • 2. Eckerö Linen tilanne

Missä laivoissanne henkilökuntaan kuuluu sairaanhoitaja ja varustukseen sairashytti, intendentti Minna Johansson?

– Helsingin ja Tallinnan välisessä liikenteessä olevalla m/s Finlandialla löytyy sekä sairaanhoitaja että sairashytti.

Millainen käytäntö teillä on matkustajien ensihoidon suhteen ja kuinka paljon ensihoitoa tarvitaan vuositasolla?

– Hoidamme akuutit tapaukset laivalla ja lähetämme heidät jatkohoitoon tarvittaessa. Tarvittaessa konsultoimme lääkäriä maissa. Vuonna 2014 erilaisia potilaskäyntejä oli 984, joista sairastapauksia 822. Heinäkuun mennessä tänä vuonna käyntejä on ollut 397, joista 328 oli sairastapauksia.

Hoidetaanko laivoillanne myös matkustajien kiireettömiä vaivoja ja mitä niiden hoito maksaa?

– Hoidamme myös muita vaivoja ja käyntimaksu on kymmenen euroa.

  • 3. Viking Linen tilanne

Missä laivoissanne henkilökuntaan kuuluu sairaanhoitaja ja varustukseen sairashytti, tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström?

– Sairaanhoitaja löytyy kaikilta laivoiltamme paitsi Rosellalta välillä Maarinahamina–Kapellskär, sillä se matka kestää vain kaksi tuntia. Kaikilla laivoillamme on myös sairashytti.

Kuinka paljon matkustajat tarvitsevat sairaanhoitoa?

– Meillä matkustaa vuodessa 6,6 miljoonaa ihmistä. Suomen lipun alla seilaavilla laivoilla, joita on viisi kappaletta, sairaanhoitajan vastaanotolla kävi yhteensä 2 771 matkustajaa.

Hoidetaanko laivoillanne myös matkustajien kiireettömiä vaivoja ja mitä niiden hoito maksaa?

– Terveydenhuoltohenkilökuntamme hoitaa merihenkilöstön sairastapaukset ja matkustajien äkilliset sairastumiset. Muita sairaanhoitopalveluja emme tarjoa.

Paljon ihania ET-lehden matkajuttuja löydät täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla